Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Mijn Eindejaars interviews

Mijn Eindejaars interviews - 14000
Samenvatting van het artikel

Aan het eind van het jaar ben ik door 5 publicaties gevraagd voor een eindejaarsinterview. U treft hieronder de links naar deze interviews en ook heb ik een persoonlijke boodschap voor u.

Lees volledig artikel: Mijn Eindejaars interviews

Leestijd: 3 minuten

In de afgelopen tijd ben ik door twee dagbladen en drie tijdschriften uitgebreid geïnterviewd voor hun eindejaarsoverzicht. De twee hoofdonderwerpen kunt u zich goed voorstellen. Het overlijden van mijn zoon Marc en mijn rol bij het Coronadebat.

Ik vind gesprekken met goede interviewers altijd interessant en leerzaam. Je wordt dan gevraagd uiteen te zetten, waarom je bepaalde dingen gedaan hebt zoals je ze gedaan hebt. Plus dat de interviewer ook je ondervraagt vanuit de wijze waarop hij/zij tegen je aankijkt vanuit je publieke optreden en dat geeft je ook extra inzicht.

Daarna staat die interviewer voor een taak om een gesprek van 2 à 3 uur samen te vatten in een tekst van 1000 tot 2500 woorden. En als het geplaatst wordt, zie ik dat de eindredactie daarin ook nog wel in heeft gestreept. Maar het eindresultaat geeft dan toch wel de kern weer van ons gesprek, over wie ik ben, en wat mijn drijfveren zijn.

Hoewel de fotoshoot vaak veel tijd kost, is ook dat eindresultaat meestal wel bijzonder. Toch iets anders dan de onderlinge familiekiekjes, die je met je telefoon maakt (hoewel de technische kwaliteit van de camera’s in die telefoons inmiddels verbazingwekkend goed is).

Coronacrisis

Mede omdat ik in vrijwel ieder interview uitgebreid inga op de Coronacrisis van dit jaar, plaats ik hier de links naar de plekken waar u de 5 interviews kunt vinden met daarin de kop. Sommige zijn gratis via internet te lezen, voor andere kunt u een digitale toegang kopen, en andere zijn alleen in een papieren versie van het medium te zien. Door op de foto te klikken komt u hetzij bij het artikel of bij de site van het medium.

Mijn Eindejaars interviews - 13982

Trouw: interviewer Marten van der Wier, fotograaf Jorgen Caris.

Mijn Eindejaars interviews - 13984

Het Parool: interviewer Marcel Wiegman, fotografie Nosh Neneh

Mijn Eindejaars interviews - 13986


Elsevier Weekblad: interviewer Ron Kostermen, fotograaf Jacqueline de Haas

Mijn Eindejaars interviews - 13991

Linda: interviewer Antoinette Scheulderman, fotograaf Robin de Puy

Mijn Eindejaars interviews - 13999

Libelle: Interviewer Nathalie Huigsloot, fotograaf Brenda van Leeuwen

Wellicht dat deze interviews u beter doen begrijpen waarom ik de dingen doe, die ik doe. En wat mijn insteek daarbij is.

Vele reacties

Dat ik dat heb kunnen doen, is vooral te danken aan de ongelooflijk vele reacties, die ik heb gekregen vanaf maart. Daaruit kon ik opmaken dat mijn insteek en informatie voor veel mensen een steun was en is in een bijzonder moeilijke fase van ons leven. Want ik denk dat degenen die na 1945 geboren en opgegroeid zijn in Nederland een crisis van deze orde nog nooit hebben meegemaakt. Veel van onze zekerheden van 1 maart 2020 zijn verdwenen.

Veel van de informatie, die ons verstrekt wordt, is eenzijdig, niet gebaseerd op feiten of op de meest recente wetenschappelijke bevindingen. Plus dat er nogal wat autoriteiten zijn, zowel vanuit het bestuurlijke als wetenschappelijke veld, die ons informeren met de bedoeling ons te laten gedragen zoals zij het willen/ denken dat goed is.

Zonder dat zij dat blijkbaar beseffen, leidt dat tot veel extra en overbodige schade. Veel media versterken dat effect mede doordat ze het kritisch vermogen, dat zij doorgaans tonen bij andere onderwerpen, abrupt kwijt zijn geraakt.

Ik bewonder mijn zoon Marc, omdat de wijze waarop hij omging met zijn dwarslaesie en beperkingen, duidelijk een grote bron van inspiratie was voor veel mensen met beperkingen en tegenslag. Dat hij dat patroon ook nog heeft kunnen doorzetten met hoe hij omging met de naderende dood, zorgde ervoor dat hij ook mensen hielp en helpt in vergelijkbare situaties. Ook dat heb ik uit berichten van veel mensen begrepen. (En via Stichting Komma wordt dat werk van hem voortgezet.)

Steun voor mensen

Als ik met mijn werk tijdens deze Coronacrisis een steun kan zijn voor veel mensen, maakt dat mij dankbaar en zal dat de bron blijven zijn voor inspiratie om daarmee door te gaan, totdat het -hopelijk snel- niet meer nodig is.

Hoewel dit niet de laatste bijdrage is van dit jaar, is deze wel geschikt om u via deze weg een gelukkig en gezond 2021 toe te wensen. Ik hoop dat wij al onze besluiten kunnen en mogen doen op goede informatie in plaats van op basis van angst. En dat de negatieve consequenties van de grote crisis waarin de wereld vanaf maart in is gestort, uiteindelijk zullen meevallen. En dat u al met al veel leed bespaart blijft.

U heeft zojuist gelezen: Mijn Eindejaars interviews.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237