Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Een korte lockdown klinkt als SPROOKJE, maar wordt NACHTMERRIE

Het grote gevaar van een complete lockdown in Nederland - 11649
Samenvatting van het artikel

Er wordt ons een sprookje voorgeschoteld, maar het zal een nachtmerrie worden.

Lees volledig artikel: Een korte lockdown klinkt als SPROOKJE, maar wordt NACHTMERRIE

Leestijd: 2 minuten

Een korte lockdown klinkt als SPROOKJE, maar wordt NACHTMERRIE

Dinsdagavond 20 oktober. Op1. Vijftien minuten lang reclame voor een complete lockdown. Presentator Tijs van den Brink probeerde nog wat tegenwicht te bieden, maar Ab Osterhaus en Ginny Mooy (lid van het Red Team) denderden over hem heen. De oplossing voor Nederland zou zijn een korte, harde lockdown. Daarna zou het virus verdwenen zijn en konden we het goed onder controle houden.

Maar helaas is het een sprookje. Het doel van (bijna) nul besmettingen zal niet worden gehaald. Het zal eindigen in een nachtmerrie, omdat de schade voor Nederland enorm zal zijn. Zowel op het terrein van de economie, als de maatschappij en de volksgezondheid.

Besef goed: DIT staat u te wachten bij een harde lockdown

  • U mag alleen onder bepaalde voorwaarden uw huis uit.
  • Scholen gaan dicht.
  • Bezoek aan anderen wordt zowel qua afstand als qua aantal sterk beperkt.
  • Een avondklok.
  • Overal mondkapjes dragen.
  • Bezoek aan zorginstellingen sterk gelimiteerd.

Men schotelt u voor dat het virus vrijwel weg is als we dit vier weken volhouden. En dan zouden we ons normale leven weer vrij snel kunnen oppakken.

Maar dat is dus een sprookje.

Want het gaat geen vier weken duren en ook geen acht. In de Australische deelstaat Victoria met de miljoenenstad Melbourne deed men zoiets al eerder, namelijk in juli (dat is hun wintermaand, zoals januari bij ons) en duurde het een stuk langer. Als in Nederland weer een lockdown van kracht wordt, is de kans groot dat die tot maart/april aanhoudt.

Geen hulp van het weer

Kijk naar Melbourne. Hun hoogste aantal besmette inwoners was vijf keer zo laag (ten opzichte van het aantal inwoners) dan nu in Nederland. Het duurde circa acht weken voordat ze de maatregelen konden verlichten. Maar het belangrijkste is: de lockdown startte in hun winter en ze zitten nu midden in de lente. Wij zitten nu bijna op de helft van de herfst en de winter moet nog komen. Dus in Melbourne kregen de autoriteiten hulp van het weer; in Nederland krijgen ze dat juist nu niet (in tegenstelling tot onze lockdown van half maart).

Maar zelfs als we het aantal vóór maart naar nul krijgen, wat doen we dan? Sluiten we de grenzen? Gaan we dan wel goed bron- en contactonderzoek doen, dat al vanaf dag één moeizaam verloopt? Bij verruiming lopen we dus zeker nog tot april gevaar dat het aantal weer fors stijgt.

Een volledige lockdown zal dus niet kort duren, maar duurt lang. En inmiddels is het wel steeds duidelijker dat de schade van een lockdown enorm groot is: economisch, sociaal, maar zeker ook voor de volksgezondheid.

Kortom: er wordt ons een soort sprookje voorgeschoteld, maar het zal een nachtmerrie worden.

Dit item in ons journaal gaat over dit onderwerp. Wilt u het zien, klik dan hier.

Dit artikel verscheen op 21 oktober in een uitgebreidere versie. Klik hier als u die wilt lezen.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963