Het gaat een stuk beter dan je denkt

Ik heb de drie belangrijkste maten van de verspreiding van het virus in één grafiek geplaatst: het driedaags voortschrijdend gemiddelde van de ziekenhuisopnames, IC-opnames en sterftes per dag.

Uit deze grafiek is goed op te maken dat eind maart de ziekenhuisopnamen en IC-opnamen op hun hoogtepunt waren, circa 10 dagen na het invoeren van de lockdown maatregelen in Nederland.

Bij de sterfte werd het hoogtepunt pas op 11 april bereikt, 12 dagen later.

 • Hoogste punt van ziekenhuisopnames was 520 per dag, nu rond de 70 (-85%)
 • Hoogste punt van IC-opnamen 110 per dag, nu rond de 20 (-80%)
 • De sterfte was op zijn hoogst 165 per dag, en is nu rond de 80. (-50%).

Maar we moeten qua sterfte wel corrigeren, doordat die qua hoogtepunt dus 12 dagen achterliep op de andere twee cijfers.

Als we daarop wel corrigeren dan waren de ziekenhuisopnames en de IC-opnames op dat moment 70% onder het hoogtepunt, terwijl dat bij de sterfte 50% minder was.  Dus de sterfte daalt langzamer dan de ziekenhuisopnames en de IC-opnames.

De verklaring is simpel. Er is één verzameling van plekken in Nederland waar de maatregelen die Nederland sinds half maart zijn genomen, geen tot weinig effect hebben gehad. Dat zijn  de zorginstellingen. Daar weten we nu ook van dat er zich veel drama’s hebben afgespeeld. In sommige instellingen is het aantal sterftegevallen zelfs boven de 20%. Maar in die instellingen is de verspreiding van het virus na 20 maart nog wel doorgegaa,n en daar zullen de sterftes relatief gezien in steeds grotere mate vandaan komen.

Dat heeft er voor gezorgd dat de daling van de sterftegevallen in de rest van de samenleving deels wordt gemaskeerd. Want als de sterfte hetzelfde patroon had gevolgd als de ziekenhuisopnames en IC-opnames dan zouden we nu 50 doden per dag hebben ipv de 80.

 

Ik heb ook de R0 proberen te bepalen op basis van de ziekenhuisopnames (zo doet het RIVM het ook). Sinds 1 april ligt het driedaags gemiddelde van de nieuwe ziekenhuisopnames ten opzichte van 4 dagen eerder steeds op een factor die tussen 0,6 en 0,9 ligt. Dus het aantal nieuwe zieken neemt sinds 1 april gestaag af. Op geen enkele manier blijkt uit deze indicator dat we op dit moment dicht in de buurt zitten van 1,0 en weer de verkeerde kant lijken op te gaan.

Nogmaals: juist omdat de superspreading events niet meer plaatsvinden is de kans op een duidelijke stijging van het aantal slachtoffers in Nederland tot aan het najaar, heel klein.

Ten slotte: als die index van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames op 0,8 zou blijven staan, dan daalt het nieuwe aantal ziekenhuisopnames rond 1 juni naar minder dan 10. Ook als die index op 0,9 zou komen en blijven, dan zal die 10 per dag rond 20 juni bereikt worden.

Gezien de relatie tussen ziekenhuisopnames en IC-opnames zou bij een cijfer van onder de 10 het aantal nieuwe IC-opnames per dag rond de 3 komen te liggen. Drie weken later is het aantal coronapatienten die op de IC liggen gedaald naar een getal van onder de 100.

Nu zeg ik niet dat dit scenario zich ook zeker zo zal voltrekken. Maar ik wil hier met name aangeven, dat ook als door het versoepelen van de maatregelen het aantal slachtoffers wat zou gaan stijgen, er nog veel ruimte zit in het systeem.

7 antwoorden
 1. Gerdt
  Gerdt zegt:

  Weer een mooie analyse. Ik ben ook even benieuwd naar verdere onderbouwing van jouw vochtigheids-hypothese. Er zijn nu een aantal landen die flink omhoog schieten: Rusland, Brazilie, Japan. Kan dat daarmee verklaard worden aan de hand van gewijzigde temperaturen etc.? Ben benieuwd.

  Beantwoorden
  • Sjon van der Salm
   Sjon van der Salm zegt:

   Brazilië telt 210 miljoen inwoners, waarvan vele in sloppenwijken wonen en die hebben ca 7.000 “doden”. Per 100.000 inwoners is dat niks.
   Per DAG gaan er normaal gesproken ruim 5.000 mensen dood, alleen in Brazilië. In Nederland is dat ca 420 doden per dag, 365 dagen per jaar.

   Beantwoorden
 2. Ronald Zwart
  Ronald Zwart zegt:

  Heldere analyse, dank daarvoor!

  Nu maar hopen dat de regering en de witte jassen brigade deze analyses ook doen of lezen en er naar gaan handelen.

  De onzin m.b.t. corona heeft nu echt lang genoeg geduurd. Overal in Europa gaat de maatschappij weer open, alleen Nederland doet gewoon niets behalve het openen van de scholen en kinderopvang, die nooit dicht hadden gehoeven. Ongelooflijk!

  Beantwoorden
 3. Marcus Janssen
  Marcus Janssen zegt:

  Beste Maurice,

  Ik ben erg blij met je inzichten en je brede manier van kijken. En dat je het deelt.
  Als koordirigent is de boodschap niet leuk maar wel reëel.
  Als jij op een gegeven moment zou weten hoe we veilig weer kunnen zingen lees ik dat graag.

  Hartelijke groet,

  Marcus Janssen, koordirigent

  Beantwoorden
 4. Huup
  Huup zegt:

  Dag Maurice, men gaat nu het verband tussen veehouderijen en corona onderzoeken, gelet op de uitbraken in Limburg en Brabant. Hoe past een eventueel verband binnen uw verklaringsmodel?

  Beantwoorden
 5. mack
  mack zegt:

  Zag dit gisteren op linked-in. Wat een shit krijg je dan over je heen van mensen die zichzelf scharen tot “zij die de wetenschap begrijpen” maar niet kunnen vertellen waarom jouw cijfermatige onderbouwing niet zou kloppen. Dat baart me toch ook wel zorgen, al die schaapjes.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *