Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Waarom heeft New York 1000 Covid-19 doden en San Francisco 5?

Samenvatting van het artikel

In dit artikel toon ik met behulp van een vergelijking tussen New York, San Francisco, Bergamo en Napels aan dat de specifieke luchtvochtigheid een grote invloed heeft op de reproductiefactor van het virus. Er moet met spoed vervolgonderzoek worden uitgevoerd om het beleid voor binnens- en buitenshuis aan te passen.

Lees volledig artikel: Waarom heeft New York 1000 Covid-19 doden en San Francisco 5?

Leestijd: 2 minuten

Waarom heeft New York 1000 Covid-19 doden en San Francisco 5?

In Italië constateerde ik al eerder: als je de provincies van Napels en Rome bij elkaar telt, dan zijn er nu 250 doden, terwijl er in Lombardije (Bergamo) inmiddels 6.300 slachtoffers te betreuren zijn.

Zelfs als er rekening gehouden wordt met het feit dat COVID-19 eerder in Lombardije dan in de andere twee provincies uitbrak, is dat bij lange na niet de verklaring voor het verschil.

Ik gaf aan dat het weer (en met name de specifieke luchtvochtigheid) daar een verklaring voor is. Lees dit blog nog maar eens terug.

In Californië zijn de eerste gevallen wat eerder vastgesteld dan in de staat New York.

Dit schreef de San Francisco Examiner op 27 maart.

Waarom heeft New York 1000 Covid-19 doden en San Francisco 5? - 5159

Helft bewoners

Terwijl de staat New York slechts de helft van het bewonersaantal van Californië heeft, staat het aantal doden daar nu op 1.000 tegenover “slechts” 125 in Californië. De lockdown van Californië was pas 10 dagen geleden, dus dat kan de reden niet zijn geweest van het opmerkelijke verschil.

Als we inzoomen op de steden New York en San Francisco, dan zie je ook daar overduidelijk het patroon dat ik al op vele plaatsen in de wereld heb gezien.

Terwijl New York City 11 keer zoveel inwoners heeft dan San Francisco, telt de stad New York nu bijna 800 doden en de stad San Francisco 5. En als je naar het weer in beide steden kijkt tussen 4 februari en 26 maart, dan zien we precies hetzelfde als in Italië. Sterker nog:

New York heeft een nog ongunstiger luchtvochtigheidssituatie gehad dan Bergamo. En San Francisco een nog betere dan Napels en Rome.

In één oogopslag is dat te zien in de volgende grafiek:

  • Om de verspreidingssnelheid in de steden/gebieden vergelijkbaar te maken, is geteld vanaf de dag dat in elk ervan 10 besmettingen zijn vastgesteld.
  • Aan de bovenkant is te zien dat New York een gemiddelde luchtvochtigheid had van 3,6 g/kg en 45 “slechte” dagen. Nog wat slechter dan de 40 van Bergamo.
  • Aan de onderkant is te zien dat zowel Napels als San Francisco een gemiddelde luchtvochtigheid van 6,2 g/kg en maar resp. 22 en 19 “slechte” dagen.

Bekijken we het aantal doden per miljoen inwoners sinds het 10e geval van besmetting, dan zien we dat New York qua aantal doden sterk op Bergamo lijkt en San Francisco sterk op Napels. en het verschil is een factor 12 of zo.

Waarom heeft New York 1000 Covid-19 doden en San Francisco 5? - 5161

Wederom een heel sterke aanwijzing dat de specifieke luchtvochtigheid een grote invloed heeft op R0, de zo cruciale waarde van de snelheid van verspreiding van het virus. Terwijl die in Noord Italië en New York rond de 2,2 lijkt geweest te zijn, is die in Napels en San Francisco evident stukken lager!

(Dat betekende o.a. dat een Lockdown in San Francisco en in Napels een volledige overkill was t.a.v. het echte gevaar dat er in die gebieden was. En dat geldt voor heel veel meer landen in de wereld).

Als er met spoed onderzoek wordt gedaan om dit verder te onderbouwen en precies vast te stellen wat die grenswaarde is (misschien 5,8 of 6,1 per g/kg ) en hoe de luchtvochtigheid dan het verspreidingsgedrag van het virus beinvloedt, dan kan daar zowel buitenshuis als binnenshuis het beleid op aangepast worden.

Waarmee zowel levens gered kunnen worden als de economie.

U heeft zojuist gelezen: Waarom heeft New York 1000 Covid-19 doden en San Francisco 5?

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.