Waarom heeft New York 1000 doden en San Francisco 5?

In Italië constateerde ik al eerder: als je de provincies van Napels en Rome bij elkaar telt, dan zijn er nu 250 doden, terwijl er in Lombardije (Bergamo) inmiddels 6.300 slachtoffers te betreuren zijn.

Zelfs als er rekening gehouden wordt met het feit dat COVID-19 eerder in Lombardije dan in de andere twee provincies uitbrak, is dat bij lange na niet de verklaring voor het verschil.

Ik gaf aan dat het weer (en met name de specifieke luchtvochtigheid) daar een verklaring voor is. Lees dit blog nog maar eens terug.

 

In Californië zijn de eerste gevallen wat eerder vastgesteld dan in de staat New York.

Dit schreef de San Francisco Examiner op 27 maart.

Terwijl de staat New York slechts de helft van het bewonersaantal van Californië heeft, staat het aantal doden daar nu op 1.000 tegenover “slechts” 125 in Californië. De lockdown van Californië was pas 10 dagen geleden, dus dat kan de reden niet zijn geweest van het opmerkelijke verschil.

 

Als we inzoomen op de steden New York en San Francisco, dan zie je ook daar overduidelijk het patroon dat ik al op vele plaatsen in de wereld heb gezien.

Terwijl New York City 11 keer zoveel inwoners heeft dan San Francisco, telt de stad New York nu bijna 800 doden en de stad San Francisco 5. En als je naar het weer in beide steden kijkt tussen 4 februari en 26 maart, dan zien we precies hetzelfde als in Italië. Sterker nog:

New York heeft een nog ongunstiger luchtvochtigheidssituatie gehad dan Bergamo. En San Francisco een nog betere dan Napels en Rome.

In één oogopslag is dat te zien in de volgende grafiek`.

 • Om de verspreidingssnelheid in de steden/gebieden vergelijkbaar te maken, is geteld vanaf de dag dat in elk ervan 10 besmettingen zijn vastgesteld.
 • Aan de bovenkant is te zien dat New York een gemiddelde luchtvochtigheid had van 3,6 g/kg en 45 “slechte” dagen. Nog wat slechter dan de 40 van Bergamo.
 • Aan de onderkant is te zien dat zowel Napels als San Francisco een gemiddelde luchtvochtigheid van 6,2 g/kg en maar resp. 22 en 19 “slechte” dagen.

Bekijken we het aantal doden per miljoen inwoners sinds het 10e geval van besmetting, dan zien we dat New York qua aantal doden sterk op Bergamo lijkt en San Francisco sterk op Napels. en het verschil is een factor 12 of zo.

Wederom een heel sterke aanwijzing dat de specifieke luchtvochtigheid een grote invloed heeft op R0, de zo cruciale waarde van de snelheid van verspreiding van het virus. Terwijl die in Noord Italië en New York rond de 2,2 lijkt geweest te zijn, is die in Napels en San Francisco evident stukken lager!

(Dat betekende o.a. dat een Lockdown in San Francisco en in Napels een volledige overkill was t.a.v. het echte gevaar dat er in die gebieden was. En dat geldt voor heel veel meer landen in de wereld).

Als er met spoed onderzoek wordt gedaan om dit verder te onderbouwen en precies vast te stellen wat die grenswaarde is (misschien 5,8 of 6,1 per g/kg ) en hoe de luchtvochtigheid dan het verspreidingsgedrag van het virus beinvloedt, dan kan daar zowel buitenshuis als binnenshuis het beleid op aangepast worden.

Waarmee zowel levens gered kunnen worden als de economie.

 

1 antwoord
 1. Bernhard
  Bernhard zegt:

  Ha Maurice,
  Hoe verklaar je dat dat Californië nu New York heeft ingehaald als zwaarst getroffen staat van het land? (afgelopen 24 uur 12.112 besmettingen)
  Ik heb veel waardering voor het je inzichten uit de eerste maanden, toen het RIVM nog muurvast zat.
  Die waardering zakt nu wel beneden het nul-punt nu ik merk dat je doordraait, jouw inzichten in beton gegoten zijn en je alleen bevestiging zoekt. Hoe kun je nu denken dat het risico op besmetting even groot is als je iemand om de nek vliegt als op 1,5 meter afstand?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *