Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Sprakeloos en bang voor de toekomst

Sprakeloos en bang voor de toekomst - 64641
Samenvatting van het artikel

Ik ben bang dat 7 oktober 2023 net zo een historische datum in de wereldgeschiedenis zal worden als 11 september 2001. Met ook grote gevolgen voor ons land.

Lees volledig artikel: Sprakeloos en bang voor de toekomst

Leestijd: 2 minuten

Sprakeloos en bang voor de toekomst

7 oktober 2023

Nu beter doordringt wat er vanaf zaterdagochtend is gebeurd zijn er geen woorden te vinden om uit te drukken wat ik voel en ervan vind. Ik merk dat mijn verdriet erover overheerst wordt door de angst wat er vanaf nu gaat gebeuren. En zeker niet alleen voor alle onschuldige slachtoffers die in de komende tijd, aan beide kanten, daar zullen gaan vallen. Maar misschien zelfs nog meer wat voor impact het zal gaan hebben voor de rest van de wereld.

Daar beginnen we nu al de eerste tekenen van te zien, ook in ons land.

Ik ben bang dat 7 oktober 2023 in de wereldgeschiedenis een minstens zo beladen en belangrijke datum wordt als 11 september 2001.

Overslaan

Al een lange tijd maak ik me grote zorgen over de steeds sterkere polarisatie die in onze samenleving(en), (niet alleen in Nederland), aan de gang is. Er spelen grote onderwerpen, waarin groepen mensen steeds feller tegenover elkaar komen te staan. Het vertrouwen in de politiek neemt steeds meer af, terwijl de uitdagingen steeds groter worden.

De geweldsspiraal die we nu zien ontrollen in Israël en Gaza zal in de komende tijd ook de emoties bij bevolkingsgroepen in andere landen verder doen aanwakkeren met alle gevolgen van dien.

Juist bij instabiele gepolariseerde samenlevingen met weinig vertrouwen in de politiek kan daardoor eerder de vlam in de pan slaan met grote gevolgen. En het gevaar voor zo’n explosie komt alleen maar dichterbij

Oproep

Met zo’n gevaarlijke dreiging gaat het er nu niet om te gaan discussiëren over de schuldvraag. Het zal de polarisatie alleen maar verder voeden. Het is vooral zaak om zorgvuldig te zijn bij openbare uitspraken over wat er is gebeurd en zal gebeuren. En om vooral steeds te proberen om tegenstellingen te overbruggen en samen te strijden om onze samenleving zo goed mogelijk overeind te houden. Als we daar niet in slagen zal de prijs voor iedereen hoog zijn.

Ik wens jullie daar wijsheid, sterkte en kracht bij.

(De geplande Q&A voor vanmiddag wordt uitgesteld naar volgende week).

U heeft zojuist gelezen: Sprakeloos en bang voor de toekomst.

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237