Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Corona-fobieën, voor ratio is er geen ruimte

Corona-fobieën deel 1 - 49259
Samenvatting van het artikel

Bij angststoornissen overheerst angst de ratio. Helaas zijn daar de afgelopen 2,5 jaar een aantal volledig nieuwe bijgekomen.

Lees volledig artikel: Corona-fobieën, voor ratio is er geen ruimte

Leestijd: 4 minuten

Corona-fobieën, voor ratio is er geen ruimte

Angst-stoornis

Een goede vriend van mij durft niet in een lift. Ik woon op 9 hoog en als hij op visite komt, neemt hij altijd de trap. Zo ken ik ook een aantal mensen, die absoluut niet durven te vliegen en iemand met smetvrees. Dat worden fobieën genoemd, angststoornissen. De eerste twee zijn vormen van claustrofobie.

Ik heb zowel met die vriend die niet in een lift durft, als met iemand die niet durft te vliegen, gesproken en dan merk ik dat ze rationeel onderkennen dat die angst niet gegrond is. Er storten vrijwel geen vliegtuigen neer en het gebeurt maar weinig dat een lift een hele tijd stil hangt, laat staan naar beneden stort. Maar toch zorgt dat er niet voor dat die persoon dan wel de lift of het vliegtuig in stapt.

Het zit, zoals dat gezegd wordt, “tussen de oren”. En het wordt blijkbaar veroorzaakt door een angst die veel sterker is dan de ratio. (Zoals er trouwens veel meer angsten zijn, bijvoorbeeld voor spinnen.)

Nu vind ik het heel vervelend voor mijn vriend dat hij niet in een lift durft, maar ik heb daar verder persoonlijk geen last van. Althans, hij komt waarschijnlijk wat minder langs dan als ik in een benedenwoning zou wonen. Maar stel dat hij de minister van Volksgezondheid zou zijn en hij zou afkondigen dat niemand meer met de lift zou mogen gaan omdat liften gevaarlijk zijn, ik denk dat niemand hem dan serieus neemt en hij snel minister-af is.

Nieuwe angst-stoornissen

In de laatste 2,5 jaar ben ik veel nieuwe vormen van angststoornissen tegengekomen.

Het startte door het beeld dat we kregen vanuit de eerste Corona-haarden. In Nederland denk ik dat de beelden vanuit Bergamo het hardste binnenkwamen. De beelden uit de ziekenhuizen, maar ook de vrachtwagens met doodskisten, omdat er te weinig plek was in Bergamo om mensen te begraven. Dat was ook de fase waarin er cijfers als “3% gaat eraan dood”, rondgingen.  Heel Nederland reageerde alsof we onze eigen variant van een Ebola-uitbraak kregen. Bij veel mensen zag je de angst in hun ogen als ze zich buitenshuis begaven, en boodschappenkarretjes werden alleen maar aangeraakt, nadat ze grondig waren schoongemaakt.

Alleen als je je aan de voorschriften van de overheid hield (1,5 meter, handen wassen, in de elleboog hoesten en thuis blijven bij klachten) zou je veilig zijn kreeg men op allerlei manieren ingeprent.

Bij iedere golf die er tot het begin van dit jaar kwam, werden mensen weer angstig gemaakt. Als ze zich niet aan die voorschriften hielden (plus ventilatie, die er bij kwam midden vorig jaar en natuurlijk herhaalde vaccinatie), dan liepen ze forse risico’s. Hetzij om zelf ernstig ziek te worden, of erger, geliefden ziek te maken.

Nooit zagen we in de media grote tegenkrachten, die deze gevaren sterk relativeerden. Noch dat er goed werd uitgelegd hoe de besmetting verliep of hoeveel kleiner je risico’s waren als je het virus al gehad had, of een bepaalde levenswijze volgde of bepaalde voedingssuplementen nam.

En mede daarom zien we nog steeds diverse varianten van Corona-fobieën. Stoornissen die gebaseerd zijn op angsten die rationeel geen basis hebben, maar wel een grote invloed kunnen hebben op het leven van die persoon.

Ik zal er nu een tweetal doornemen met voorbeelden, en kom er later met nog meer.

Ook één hap adem met het Coronavirus erin kan me ziek maken

Wat me opvalt als ik met name de uitingen op twitter in de VS volg, is hoe een aantal prominenten, die al vroeg aangaven dat het virus door de lucht gaat, verschrikkelijk bang zijn om in binnenruimtes te zijn zonder het beste mond-neusmasker wat ze kunnen krijgen. Een goed voorbeeld is Prof. Kimberley Prather. Deze natuurkundige was ook al in het voorjaar 2020 heel uitgesproken over het virus dat zich via de lucht verspreidt. En ze schreef ook mede die brief aan de WHO in de zomer van 2020.

Maar deze tweet van afgelopen week laat zien, hoe angstig ze voor het virus is. Niet alleen draagt ze altijd in binnenruimtes waar ze met anderen is het Powercom K95 mondneusmasker, maar in deze tweet beschrijft ze ook wat ze gedaan heeft toen ze bij security dat mondneusmasker even moest afzetten voor identificatie:

Corona-fobieën - 49145

Ze geeft dus aan dat ze haar adem dan inhoudt uit angst dat ze anders virusdeeltjes inademt!

Ze heeft ruim 80.000 volgers met wie ze dus deze angstfobie deelt. De meer dan 100 reacties onder deze tweet laat mensen zien, die dat ook doen, of zelfs nog “betere” adviezen geven.

Corona-fobieën - 49146

Deze chemisch ingenieur met 11.000 volgers adviseert om niet alleen je adem in te houden, maar dan ook nog langzaam door je neus uit te ademen, zodat er geen verdwaalde virus-deeltjes toch nog je neus binnenkomen.

Als je echt denkt zoals deze twee wetenschappers dat je, als je één of twee keer in een binnenruimte zonder masker inademt, je ziek kan worden, dan is dat een angststoornis. Want dat gevaar is nihil. Omdat het gaat om de virale doses die niet te hoog mag zijn, terwijl kleinere doses juist goed kunnen zijn. Ik heb er vele artikelen op deze site over geschreven.  Maar de meeste medici benoemen dit niet en houden zelfs vol dat het regelmatig desinfecteren van je handen helpt te voorkomen dat je Covid-19 krijgt.

Veel mensen bij elkaar, dan zullen er wel velen geïnfecteerd raken

Een onthutsende tweet las ik nadat er een groot evenement was voor de zorgmedewerkers in het Ziggodome. De directeur van het OLVG had deze tweet erover geplaatst.

Corona-fobieën - 49147

Als je de reacties onder deze tweet las dan vonden de meesten dit een compleet onverantwoorde bijeenkomst voor het zorgpersoneel. Het zou een superspreadevent worden en het virus zou de ziekenhuizen weer worden binnengebracht.

Net alsof het zorgpersoneel, als ze niet naar dit event waren gegaan, allemaal thuis waren blijven zitten en dan niet op andere plekken andere mensen hadden ontmoet. En als je kijkt naar het overzicht van de beroepen van degenen die positief getest zijn bij de GGD in de week na dit event (voor wat het waard is) dan zien we bij zorgmedewerkers dezelfde trend als bij de andere beroepsgroepen.

Na plaatsing van dit artikel kreeg ik nog aanvullende informatie over het luchtbehandelingssysteem in de Ziggodome. Daar worden o.a. HEPA-filters gebruikt in het ventilatiesysteem.

Maar voor ratio is geen ruimte als je een angststoornis hebt.

Ik weet nog goed hoe een goede kennis van me, met een vader boven de 80 jaar, in het voorjaar van 2020 iedereen, die in groepjes van 3 of meer in het Vondelpark was, uit elkaar wilde jagen. (Een beetje zoals Minister Grapperhaus het ook deed). Want haar gevoel was echt dat die mensen door hun gedrag een soort moordaanslag op haar vader pleegden.

Gelukkig zie ik bij steeds meer mensen, door de normalisatie van de samenleving, een deel van de Corona-fobiëen verdwijnen. Maar ik ben bang dat als de cijfers weer oplopen en men er toch weer alles aan doet om te zorgen dat mensen zich meer laten vaccineren, dat dit automatisch een activering betekent van de sluimerende fobieën.

U heeft zojuist gelezen:

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126