Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Ook bij I&O staat BBB nu op 18 zetels

Ook bij I&O staat BBB nu op 18 zetels - 46483
Samenvatting van het artikel

Vier weken nadat ik vaststelde dat BBB 6 zetels gestegen was naar 18 zetels en waarop met ongeloof werd gereageerd, laat een ander onderzoeksbureau dezelfde cijfers zien. Met wellicht grote gevolgen.

Lees volledig artikel: Ook bij I&O staat BBB nu op 18 zetels

Leestijd: 2 minuten

Ook bij I&O staat BBB nu op 18 zetels

Forse stijging na stikstof consternatie

Toen ik vier weken geleden meldde dat BBB abrupt 6 zegels gestegen was naar 18 en nog maar 3 zetels achter stond op de VVD kwam er veel kritiek. Want bij de andere peilingen en bij Peilingwijzer stond BBB maar op 12 en de VVD 25 of hoger.

Ik heb daar toen een week later een artikel over geschreven met de titel “Staat BBB nu op 18 of op 12 zetels”. In NRC schreef Tom-Jan Meeus zelfs schaamteloos: “Het onderzoek van Bas Haan naar de Deventer moordzaak liet daarbij zien dat De Hond zelfs een onschuldige klusjesman via de media tot dader kan promoveren – AL ONTBREEKT BEWIJS DAT DE HOND MET PEILINGEN ROMMELDE.”

Ik heb daarover nog een apart artikel geschreven.

En wat ik verwachtte is ook gebeurd. De nieuwste peiling van I&O geeft een uitslag die vrijwel identiek is aan mijn uitslag van vier weken geleden. BBB 18 zetels, VVD 22 zetels en CDA 6 zetels.

Ook bij I&O staat BBB nu op 18 zetels - 46477

Ook hoge score

Ook Peilingwijzer laat nu zien dat BBB fors stijgt, zodat bij het volgende overzicht van Peilingwijzer eind juli, ook o.a. de NOS en andere media die alleen Peilingwijzer gebruiken, zullen aangeven dat BBB fors gestegen is. Alleen zit daar de VVD nog meer in de buurt van de 25 zetels, maar dat komt doordat bij Ipsos de VVD hoger staat dan bij de anderen en die score telt ook bij Peilingwijzer mee.

Natuurlijk weten we niet wat dit allemaal zal gaan betekenen voor de verkiezingen in maart 2023 op basis waarvan de Eerste Kamer wordt gevormd, maar ik heb wel het gevoel dat deze uitslag de spanning tussen de regeringspartijen zal doen toenemen. Met name het CDA stevent af op desastreuze verkiezingen (zelfs als -zoals altijd bij die Provinciale Verkiezingen- het CDA het wat beter doet dan bij Tweede Kamerverkiezingen, mede door de lagere opkomst).

Mensen die denken/hopen dat er tussentijdse Tweede Kamerverkiezingen zouden kunnen gaan komen, moeten beseffen dat er een periode van 3 maanden minimaal is tussen een val van een kabinet en de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Daarnaast lijkt het erop dat, vanwege de kieswet, het vrijwel tegelijk houden van Provinciale en Tweede Kamerverkiezingen onmogelijk is. Dan betekent dit dat, mocht de regering na eind november vallen, het tot eind mei duurt voordat er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn.

Ik zeg niet dat ik hoop of denk dat het kabinet valt. Maar het risico is nu zeker niet nul.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.
U heeft zojuist gelezen: Ook bij I&O staat BBB nu op 18 zetels.
Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.
Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205