Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Een imposante documentaire over Geert Vanden Bossche

Het imposante interview met Geert vanden Bossche - 43670
Samenvatting van het artikel

In deze documentaire met Geert Vandenbossche legt hij heel goed uit hoe hij tot zijn conclusies komt. De uitvoerige beschrijving van zijn carrière en werkwijze geeft zijn standpunt meer autoriteit. Een must-see.

Lees volledig artikel: Een imposante documentaire over Geert Vanden Bossche

Leestijd: 4 minuten

Een imposante documentaire over Geert Vanden Bossche

In de 8e aflevering van de Tegenwind-serie (in het Engels Headwind genaamd) staat Geert Vanden Bossche centraal. Zonder de andere afleveringen tekort te doen, vind ik het de meest leerzame van de serie. Net zo mooi gemaakt als de andere afleveringen, maar de inhoud kwam echt binnen.

Ik heb in de afgelopen anderhalf jaar Geert Vanden Bossche meerdere keren gezien tijdens een interview, maar ik vind dit interview op twee manieren duidelijk verschillen van de eerdere:

  1. Ik begrijp de onderbouwing van zijn stellingname nu veel beter dan in die andere interviews. Daar hoorde ik wel zijn conclusies en waarschuwingen, maar de onderbouwing ervan kwam bij mij niet goed over.
  2. Een groot deel van deze aflevering gaat over zijn professionele carrière en de wijze waarop hij onderzoek doet en hoe zijn denkproces werkt. Deze uitgebreide informatie gaf hem bij mij beduidend meer autoriteit dan het geval was bij de andere interviews. (Dat kan ook aan mij gelegen hebben en ook aan de duur van dit gesprek: bijna anderhalf uur).

Ik raad u ten zeerste aan om de documentaire te bekijken en wellicht zult u, net zoals ik, bepaalde onderdelen zelfs twee keer kijken om de uitleg van Vanden Bossche goed te kunnen begrijpen.

De kern van zijn verhaal is dat met massa-vaccinatie tijdens een pandemie, die juist verergerd wordt in plaats van beëindigd. En in deze documentaire legt hij dat uitvoerig en goed onderbouwd uit.

Debat is zeer  gewenst

Hoewel zijn uitleg en onderbouwing mij heel plausibel lijkt, ben ik te weinig deskundig op dat vlak om te beoordelen of er toch geen zwakke onderdelen zitten in zijn onderbouwing. Juist daarom is na het bekijken van deze documentaire mijn behoefte groot om een discussie te kunnen beluisteren tussen Vanden Bossche en een wetenschapper die het inhoudelijk niet met hem eens is. Waarbij de argumenten worden uitgewisseld, waardoor je meer inzicht krijgt in wat wellicht de zwakke schakels zijn in de beweringen van Vanden Bossche of in die van zijn opponent.

Het is ook de sterke wens van Vanden Bossche zelf, en alle andere deelnemers aan de Tegenwind serie om dat soort debatten te kunnen houden. Niet alleen in het belang van de Wetenschap zelf, maar ook in het belang van het verstrekken van goede informatie aan geïnteresseerden. Maar opponenten laten het vrijwel steeds afweten!

Juist omdat Minister Dijkgraaf een Instituut voor Wetenschapscommunicatie wil opzetten voor het verbeteren van de relatie tussen wetenschap en de burgers, zou het fijn zijn als hij, zijn ministerie en dat instituut zich wel in zullen zetten voor openbare debatten tussen deskundigen met tegengestelde meningen. Zeker als het deskundigen zijn, met antecedenten als die van Vanden Bossche. Het alleen maar diskwalificeren van zulke mensen, met eenvoudige generieke termen, is niet alleen een bewijs van zwakheid, maar zal noch een bijdrage leveren aan begrip bij de burgers, noch de wetenschap verder helpen. Ook bij het “factchecken”  weet je immers niet wat de kwaliteit en de antecedenten zijn van de factcheckers. Dus juist dan is het debat een uiterst waardevolle aanvulling.

De onderdelen van de documentaire

Hieronder treft u van mij een opsomming aan van de onderdelen van deze documentaire met de tijdcode, en een korte beschrijving van dat onderdeel.

  • 00:00 Inleiding
  • 01:00  Informatie over o.a. zijn werk bij de Bill Gates Foundation en zijn eigen manier van werken. En de aanpak van andere specialisten en academici. Ook over de wijze waarop er op hem gereageerd wordt door de instanties en andere deskundigen.
  • 18:00  Uitgebreid -en zeer interessant- college over de werking van het immuunsysteem en de bescherming tegen ziektes. (Deze heb ik twee keer bekeken).
  • 37:00  De werkervaring van Vanden Bossche in Duitsland en België. En wat hij daarbij had ontdekt.
  • 56:00  Beschrijving van de grote risico’s, die er genomen worden met het beleid om tijdens deze pandemie massaal te vaccineren. (Ook deze uitleg vind ik duidelijker, dan die ik eerder gezien had)
  • 1:03:30 Ingelast gesprek uit België over de actuele situatie met Omikron, de risico’s die we nu zouden lopen en de verwachting voor de komende maanden.
  • 1:20:00 Afsluiting in Spanje. Over de relatie tussen de natuur, gezondheid en vaccins/medicijnen.

Ter afsluiting

Nog wat aanvullende informatie: Dit was de open brief van Vanden Bossche aan de WHO van maart 2021. 

Ter completering treft u hier ook de website aan van de Belgische raad voor Gezondheid en Wetenschap met een uitgebreide reactie op deze open brief (ze noemen het factcheck). Juist als je die reactie leest, begrijp je hoe jammer het is dat er geen openbaar debat plaats vindt tussen degenen, die deze reactie hebben geschreven en Vanden Bossche.

Mij viel vooral op dat toen ik die ‘factcheck’ las van de Belgische raad, de onderbouwing van Vanden Bossche, zoals ik die gehoord heb in de documentaire, op een wel zeer armetierige wijze wordt weergeven.
Daarnaast is het ook interessant om één en ander te lezen, nu we al weer 15 maanden verder zijn dan toen en er inmiddels meer kennis is over de ontwikkelingen. Die lijken een aantal reacties van maart 2021 van die raad te ondergraven.

Interessant vond ik dat in het interview van Vanden Bossche ook het onderwerp langs komt, dat ik ook in september 2021 had beschreven in dit artikel. Namelijk dat het contact met het virus zonder dat de virale doses wordt overschreden een bijdrage levert aan bescherming tegen een infectie bij de volgende keer dat je in contact komt met het virus.

Eind 2022

Eind van het jaar zullen we vrijwel met zekerheid weten of de analyse en conclusies van Vanden Bossche juist zijn of niet. Je hoopt toch dat hij geen gelijk heeft met zijn sombere toekomstbeeld. (Hoewel hij wel aangeeft, mede op basis van zijn samenwerking in het verleden met Bill Gates, dat die wel zijn conclusies zal gaan delen).

Mocht hij echter wel gelijk hebben, dan is het toch verschrikkelijk dat men die analyses en conclusies niet veel eerder als reële mogelijkheid heeft onderkend en daarop heeft gehandeld. (Zoals het geval ook is met ventilatie….).

Ik hoop dus dat Vanden Bossche ongelijk heeft, maar zie nu geen reden voor die stelligheid van de reactie van die Belgische raad voor Gezondheid en Wetenschap, dat hij volkomen mis zat.

U heeft zojuist gelezen: Een imposante documentaire over Geert Vanden Bossche.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Steun onze site met af en toe een (kleine) donatie. Klik dan hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.