Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 19 november

Dagcijfers 19 november - 25555
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 19 november 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 19 november

Leestijd: 2 minuten

Nog steeds Plussen en Minnen

Er zit nog weinig beweging in de cijfers. Het beeld is nog steeds dat er een stabilisatie aan zit te komen, maar het schiet nog niet erg op. Zoals dinsdag al beschreven, zijn er nu drie zaken die elkaar in evenwicht houden:

  • Besmettingen die de immuniteit verder opbouwen,
  • Het verlies aan bescherming van de vaccins die de immuniteit weer afbouwen,
  • Het seizoenseffect dat een hogere immuniteit vereist om de R onder de 1 te krijgen.

Het is een fragiel evenwicht, dat de R net boven de 1 houdt op dit moment. Het goede nieuws is dat de laatste twee effecten uiteindelijk zullen verdwijnen, waardoor de R steeds sneller kan gaan dalen. De cijfers leken aan te geven dat het moment nabij was, zowel de modellen van het RIVM als die van het Green Team kwamen tot die conclusie, maar we moeten toch nog meer geduld opbrengen dan gedacht.

Dit is het plaatje van de Dagcijfers, alleen de meest relevante cijfers van de afgelopen twee maanden.

Dagcijfers 19 november - 25557

We zien dat de stijging van het aantal ziekenhuisopnames wel langzaam afneemt, maar de top nog niet heeft bereikt. Het aantal positieve PCR testen neemt nog wel steeds toe en dat is vreemd. Het zou moeten betekenen dat deze variant inmiddels meer dan twee keer zo weinig ziekmakend is. Dat zou ook kunnen komen omdat de bescherming van de vaccins tegen verspreiding sterker afneemt dan de bescherming tegen ziekenhuisopname.

We zien dit ook terug in de cijfers van het reproductiegetal:
Dagcijfers 19 november - 25556We moeten nog even geduld hebben tot de cijfers echt gaan dalen.

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 246 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 223 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,10 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De schaamteloze manipulaties van Marion Koopmans - 86392