Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 16 november

Dagcijfers 16 november - 25414
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 16 november 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 16 november

Leestijd: 3 minuten

Plussen en minnen

De achtergronden van het schouwspel dat we nu zien is duidelijk, maar dat betekent zeker niet dat we precies kunnen voorspellen wat het exacte verloop zal worden. Laten we eerst de plussen en minnen eens op een rijtje zetten:

  • De komst van de Delta variant betekende een verhoging van de R0 van ongeveer 50%.
  • De bescherming van de vaccins tegen ziek worden neemt af met ongeveer 10% per maand.
  • De bescherming tegen infectie neemt veel sneller af: van 70% kort na vaccinatie tot 20% na 5 maanden.
  • Het seizoenseffect laat zich geleidelijk aan zien. Uiteindelijk zal dit een verhoging van het reproductiegetal van 30% opleveren.
  • Naarmate er meer mensen besmet worden, neemt de natuurlijke immuniteit toe.

Daarnaast zijn er cijfers die we ook niet goed hebben kunnen berekenen, met name het deel natuurlijke immuniteit. Uit het verloop van de cijfers door het jaar heen was deze een maand geleden geschat op iets boven de 60%. Dat is nu bijgesteld tot 59% voor 1 oktober. Een klein verschil, maar wel met het gevolg dat de prognose voor het aantal ziekenhuisopnames verdubbeld is van 100 naar 200. De eerste prognose hebben we daarom voorzien van het predicaat “indicatief”. Kleine verschillen met een groot effect.

Het verdere verloop hangt ook weer af van kleine verschillen die we niet kennen. Met name de resterende bescherming van het vaccin is een belangrijk cijfer. Als dat inderdaad blijft steken op 20%, dan is dat een wereld van verschil als dat tot 0 gaat dalen. Want dan moeten we de inhaalslag van 60% natuurlijke immuniteit naar 80% totaal doen met gebruik van ons eigen vertrouwde immuunsysteem.

Het zou van inzicht getuigen, als de regering dit erkent en deze buffer laat opbouwen door de generatie die hier het beste tegen bestand is: de generatie onder de 50 jaar, want onder dat deel van de bevolking is er niemand in het ziekenhuis overleden aan corona.

Laten maar eens naar de cijfers zelf kijken. Vandaag helemaal ingezoomd op de actuele situatie: zouden we al op de top zitten?

Dagcijfers 16 november - 25418

Wanneer de cijfers echt op de top zitten wordt nog even spannend. De cijfers van het LCPS geven een wat pessimistischer beeld, alsof er bij NICE een enorme achterstand in de verwerking is. Dat gaan we zien.

Maar wat natuurlijk opvalt is natuurlijk dat de PCR cijfers torenhoog stijgen, terwijl de NICE cijfers de nijging hebben te stabiliseren. Maar als we ons realiseren dat de vaccins nu nog voor 25% beschermen tegen verspreiden en voor 75% tegen ziekenhuisopname, dan kunnen we inmiddels wel stellen dat een gevaccineerde naar verhouding meer dan twee keer zo vaak verspreidt als voorheen, dus ook twee maal hogere aantallen positieve uitslagen.

Opvallend is dat de grafieken die Van Dissel liet zien aan de Tweede Kamer erg beginnen te lijken op de onze. Neem bijvoorbeeld deze:

Dagcijfers 16 november - 25419

De meest optimistische lijn uit deze grafiek ligt een flink stuk onder de onze en is in feite ook al achterhaald door de realiteit. Maar elke voorspelling heeft een top in de tweede helft van november en alleen de hoogte varieert, dus eigenlijk zit ook daar de onzekerheid. En ook Van Dissel voorspelt veel gunstigere cijfers vanaf het nieuwe jaar. Wat kun je het toch opeens eens worden!

Als afsluiting dan ook maar de R-waarden grafiek:

Dagcijfers 16 november - 25417

De Nederlandse en Belgische cijfers weer gebroederlijk bij elkaar en de PCR lijn een flink stuk erboven. De trend is nog steeds in de richting van de prognose.

De komende weken zullen ons leren waar uiteindelijk de top van de grafiek terecht is gekomen.

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 250 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 206 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,10 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205