Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Singapore gaat terug naar normaal

Singapore gaat terug naar normaal - 22670
Samenvatting van het artikel

Singapore is van plan te heropenen. Het land heeft een relatief hoge vaccinatiegraad, maar men realiseert zich ook dat COVID-19 niet uitgeroeid zal of zelfs kan worden. Impliciet betekent dit, dat besmettingen en overlijdens zullen blijven voorkomen. Mensen moeten zich psychologisch voorbereiden om dat te accepteren.

Lees volledig artikel: Singapore gaat terug naar normaal

Leestijd: 2 minuten

Een bericht van Reuters over Singapore waar ze teruggaan naar normaal, laat zien welke koers men vanaf nu gaat volgen.  (Singapore heeft ruim 5 miljoen inwoners, ongeveer 30% van het aantal van Nederland. 15% boven de 65 jaar, in Nederland is dat 20%).

door Eildert Slim

Singapore gaat terug naar normaal - 22668

In dit artikel staat o.a.

De medische experts zeggen dat inwoners van Singapore elk jaar honderden doden zullen zien door endemische COVID-19, vergelijkbaar met griep. Die pragmatische aanpak zou een voorbeeld kunnen zijn voor andere landen die lockdowns willen doorbreken, terwijl ze hun eigen inentingsprogramma’s opvoeren.

“De enige manier om nergens ter wereld aan een ziekte te overlijden, is door de ziekte helemaal te elimineren. En dat is alleen gedaan voor pokken”, zegt Paul Tambyah, voorzitter van de Asia Pacific Society of Clinical Microbiology and Infection.

“Hoewel het idee van honderden COVID-sterfgevallen schokkend lijkt in vergelijking met de sterfgevallen tot nu toe en de moeite waard om inspanningen te doen om te voorkomen, staat het op één lijn met griep, waar de samenleving nauwelijks om geeft”, zegt Alex Cook, een expert op het gebied van infectieziektemodellering bij de National Universiteit van Singapore (NUS).

De minister van Volksgezondheid van het land, Ong Ye Kung, zei deze maand dat naarmate de economie opengaat, de inwoners van Singapore “psychologisch voorbereid moeten zijn dat het dodental als gevolg van COVID-19 waarschijnlijk ook zal stijgen”.

Sterfgevallen

Vroege resultaten van wiskundige modellen suggereren, dat het verwachte aantal sterfgevallen door senioren van 60 jaar en ouder in 2022 ongeveer 480 zal zijn, zei Teo Yik Ying, decaan van de Saw Swee Hock School of Public Health bij NUS.

“Als landen beginnen te evolueren naar een endemische COVID-19-strategie, is de verwachting dat er meer gerelateerde sterfgevallen zullen zijn. Hoewel het nog steeds onduidelijk is hoeveel hiervan oversterfte zullen zijn en hoeveel er zouden hebben plaatsgevonden, ongeacht COVID-19,’ zei Teo.

Met deze aanpak accepteert Singapore de logischerwijs onvermijdelijke realiteit van een leven met COVID-19.

Ook op dit nieuwe beleid is wel iets af te dingen, omdat men de versoepelingen linkt aan een vaccinatiegraad van 80%. Normaliter wordt een bepaalde vaccinatiegraad nagestreefd met als doel groepsimmuniteit te creëren, waardoor het virus zich niet verder verspreidt. Maar in Singapore geeft men juist toe, dat het voorkomen van verdere verspreiding niet haalbaar is. De reden voor die 80% is dus onduidelijk.

Afgezien daarvan is de aanpak in Singapore een verfrissende erkenning van de realiteit.

Overigens is een vergelijkbare erkenning ook te vinden in sommige uitspraken van Van Dissel. Zoals zijn antwoord op de vraag van Kuiken in de Tweede Kamer: “Het hangt er vanaf wat uw doel is. Als dat is alle ziekte voorkomen, of we kijken nog altijd naar de gevolgen voor de zorg. Maar besef we gaan ook niet alle verkoudheden en griep voorkomen”. Verschil is dat dergelijk pragmatisme in Singapore tot overheidsbeleid is verheven en in Nederland nog nauwelijks aandacht krijgt.

De oorzaak daarvan is misschien te vinden in het tweede aspect van de beleidswijziging in Singapore. Namelijk het psychologisch voorbereiden van de bevolking op de nieuwe realiteit. Na anderhalf jaar coronamaatregelen en bijbehorende communicatie, met de belofte van het vaccin als ‘verlossing’, zullen veel mensen de vijf stappen van rouwverwerking moeten doorlopen om de nieuwe realiteit te kunnen accepteren.

Dat kost tijd. Helaas lijkt de Nederlandse overheid daar nog niet mee te beginnen.

U heeft zojuist gelezen: Singapore gaat terug naar normaal.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205