Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland?

Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland? - 19768
Samenvatting van het artikel

In de VS is het balletje gaan rollen t.a.v. de aerosole verspreiding nadat ook de CDC onderkent dat aerosole verspreiding de dominante route is. Een goed overzichtsartikel in de New York Times laat zien waarom het allemaal zo lang geduurd heeft. De auteur schreef ook een interessante serie van tweets over dit onderwerp. En waar staan wij in Nederland?

Lees volledig artikel: Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland?

Leestijd: 3 minuten

Groot artikel in New York Times

Nadat de WHO t.a.v. aerosolen haar standpunt ingrijpend heeft gewijzigd, is dat ook gebeurd door het CDC in de VS (de Amerikaanse variant van het RIVM). Naar aanleiding daarvan is een groot artikel in de New York Times verschenen over de basis van de fouten rondom de verspreiding van het virus. Plus hoe men een jaar lang heeft geweigerd het verkeerde standpunt te veranderen.

Het is een teken hoezeer in de Westelijke wereld – eindelijk – breed onderkend wordt. Dat de verspreiding van het virus op een andere manier gaat dan de WHO en de landelijke organisaties, zoals het RIVM, aangaven. Namelijk dat het virus zich via grote druppels op korte afstand verspreidt. Met alle grote gevolgen van dien (zoals ook grote uitbraken in zorginstellingen), en onnodige maatregelen met weinig effect, maar grote nevenschade: het is nu algemeen en internationaal bewezen en geaccepteerd dat het virus  zich voor het overgrote deel verspreidt via inhaleren van zwevende deeltjes, zowel op korte als lange afstand. 

Te gênant voor woorden

Het is daarbij te gênant voor woorden, maar wel veelbetekenend, dat deze zinnen nog steeds op de website van het RIVM over dit onderwerp staan:

Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland? - 19769

De auteur van het artikel in de New York Times Prof. Zeynep Tufecki @ zeynep heeft daar een interessante serie tweets over geplaatst, die u onderin aantreft met de links naar de verschillende artikelen, waar ze het over heeft.

Negeren, ridiculiseren, aanvallen

Gelukkig wordt er wereldwijd steeds meer aandacht geschonken aan de wetenschappers, die wijzen op de prominente rol van de verspreiding. Iets dat via deze site al sinds begin april 2020 gebeurt. En wat lang genegeerd of zelfs geridiculiseerd is in de Nederlandse media. Soms ook nog met heftige persoonlijke aanvallen en verdachtmakingen.

Helaas is dat blijkbaar het niveau van nogal wat van onze “kwaliteits”- media/sommige journalisten. Zoek maar eens via Google in NRC of Volkskrant op wat die over mij geschreven hebben het afgelopen jaar. Deze twee tweets van de wetenschapsjournalist van De Volkskrant laten dat goed zien.

Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland? - 19773
Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland? - 19774

Niet verder kijken

Gedwee achter de standpunten van het RIVM aanlopen (wat de leden van het OMT trouwens ook doen). Niet verder kijken dan hun neus lang is, zeker niet naar internationale wetenschappelijke ontwikkelingen. Maar wel artikelen/programma’s maken met persoonlijke aanvallen, waarin men ook laat zien dat men geen respect heeft voor de feiten als men maar het gewenste doel kan bereiken.

Ik heb een dikke olifantenhuid en was al wel wat gewend de afgelopen 40 jaar. Maar dat was kinderspel met wat ik meegemaakt heb het afgelopen jaar. Maar het maakt me wel heel verdrietig, omdat ik me realiseer hoeveel mensen in Nederland onnodig zijn overleden/ernstig ziek geworden, omdat men al vorige zomer de juiste aanpak met de juiste maatregelen had kunnen volgen  (denk o.a. aan het Deltaplan Ventilatie).

En wat te denken van de gigantische nevenschade die we geleden hebben en nog steeds lijden. Door voor een belangrijk deel overbodige maatregelen. En het niet toepassen van veel effectievere oplossingen.

Dankbaarheid

Dat ik door heb kunnen gaan, was te danken aan de vele mails die ik ontvangen heb. Hierin gaven mensen aan hoe dankbaar ze waren voor de informatie, die ik met ze deelde. En hoe nuttig die informatie was voor hun persoonlijk leven of in relatie tot de (zorg-)instelling of bedrijf waar ze werkten. Soms kreeg ik er tranen van in mijn ogen.

Maar zeker ook door de financiële support in de vorm van donaties, die er was en is, waardoor deze drukbezochte site in de lucht gehouden kan worden, en de mensen, die achter de schermen hieraan werken, konden worden betaald.

Mijn dank daarvoor was en is groot. En ik zal hiermee doorgaan tot zolang het nodig is.

Dit zijn de tweets, waarover ik het in het begin had.

Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland? - 19755
Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland? - 19754
Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland? - 19753
Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland? - 19758
Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland? - 19751
Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland? - 19750
Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland? - 19760
Na WHO gaat ook Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland? - 19761

U heeft zojuist gelezen: Na WHO gaat ook de Amerikaanse RIVM om, wanneer volgt Nederland?

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.