Corona-crisis onderzoek 19-4-2020

Bij het onderzoek via Peil.nl met vragen in relatie tot de Corona crisis, zijn een aantal onderwerpen (weer) aan de orde gesteld.Zo is wederom de vraag gesteld, wat er met de exit-strategie moet gebeuren. Drie weken geleden vond 55% dat met exit-maatregelen gewacht moet worden tot het virus (vrijwel) weg was. 42% vond dat we ook met exit-maatregelen konden beginnen, ook als er nog een kans was om besmet te worden, 3% wilde toen onmiddellijk stoppen met de lockdown.

Deze cijfers zijn geleidelijk aan het veranderen. Inmiddels wil 55% (+13) dat er wel met exit-maatregelen begonnen wordt, ook als er nog een kans is om besmet te worden, 6% (+2) wil onmiddellijk stoppen  en 35% (-15) wil de lockdown handhaven totdat het virus (vrijwel) weg is.

In deze grafiek ziet u de resultaten van de laatste paar weken naar geslacht en leeftijd. We zien dat nu binnen de groep van 65+, dat 49% voor een afbouw is, terwijl er nog kans is om besmet te worden. Dat was drie weken geleden 28%.

Op de vraag welke kans men zichzelf geeft besmet te worden, zien we ook een interessante ontwikkeling. Door de tijd zien we dat percentage afnemen. Was drie weken geleden het percentage dat zichzelf een kans gaf van meer dan 50% nog 33%, is dat nu 22%. 6% geeft aan te denken zelf besmet te zijn (geweest).

Ook hebben we gevraagd of men iemand kent die besmet is met het Corona-virus. Dat is geleidelijk aan het stijgen.

We hebben ook geprobeerd een relatie te leggen tussen plekken die men de laatste 6 weken bezocht heeft en besmetting in het eigen gezin en in het relatienetwerk.

Ten slotte is aan werkenden gevraagd hoe makkelijk het bedrijf/de organisatie, waar men werkt, zich kan aanpassen aan de 1,5 meter maatschappij, zoals minister Wiebes heeft aangekondigd. 28% van de werkenden geven aan dat het niet kan en 17% alleen met forse aanpassingen, die duidelijk consequenties zullen hebben.

De onderstaande grafiek laat deze uitkomsten zien, afgezet naar de sector waar men werkzaam is.

 

 

11 antwoorden
 1. Sacha Bucciarelli
  Sacha Bucciarelli zegt:

  Benieuwd naar (met name de wat kleinere, lagere plafonds) supermarkten … of is daar relatieve luchtvochtigheid juist goed over algemeen?

  Beantwoorden
 2. y.vos
  y.vos zegt:

  hallo maurice,ik begrijp niet dat de regering jou advies om mondkapjes te dragen niet word overgenomen,baat het niet dan schaad het niet.Ook lijkt mij een onderzoek waard wat voor medicijnen de ouderen geslikt hebben die helaas overleden zijn,mischien heeft dat hun imuumsysteem aangetast.Groet y.vos

  Beantwoorden
 3. Kiyoshi Ito
  Kiyoshi Ito zegt:

  De eerste slag hebben we verloren omdat de deskundigen die nu oververtegenwoordigd zijn in het OMT het virus niet zagen aankomen en geen gepaste maatregelen hebben geadviseerd om een uitbraak te voorkomen. De first line of defence heeft daarmee gefaald. We zitten nu in the second line of defence. De verspreiding reduceren op een bijzonder kostbare maar op zich wel effectieve manier om verdere fataliteiten te beperken. Met de opgevoerde IC capaciteit als kritische grootheid. En ondertussen kennis vergaren over de verspreiding en de impact van het virus en hopelijk ook veel leren van de aanpak in China en Zuid Korea. Kennis overigens die er al lang had moeten zijn. De echte intelligentie moet dan gaan blijken in de third line of defence en de trade off tussen economische schade en fataliteiten. Maar de vraag is of er ondertussen al genoeg gebeurd is om nu te laten gebeuren wat nodig is.

  Beantwoorden
 4. D Oomens
  D Oomens zegt:

  Bedankt voor deze site. Deze hypothese (luchtvochtigheid) lijkt me uiterst interessant. Ik weet niet of dat mogelijk is maar heeft u ook gekeken naar de cijfers van luchtvervuiling ? Ik heb gehoord dat kleine vuildeeltjes in de lucht de virus konden vervoeren. Zou dat in een soort combinatie met lage luchtvochtigheid kunnen passen ?

  Beantwoorden
 5. Lin
  Lin zegt:

  Goedemorgen, eigenlijk heb ik deze vraag al vanaf het begin dat corona “uitbrak” in Europa maar waar ik de vraag ook stel, een antwoord krijg ik niet. Dat iemand “ontvankelijk” is voor een Covid19 besmetting en hoe het lichaam daar vervolgens op reageert heeft alles te maken met het afweersysteem en de algehele gezondheid van die persoon. Toch? In hoeverre heeft dan het jaarlijks krijgen van een griepprik hier invloed op? Ik bedoel, mensen die deze prik krijgen, krijgen al langere tijd geen of bijna geen griep meer en maken dus ook (bijna) geen anti stoffen meer aan tegen influenza? Hoe vervelend het soms ook kan zijn, een lichaam heeft toch af en toe griep nodig om sterker te worden? Is er wellicht een onderliggend verband?

  Beantwoorden
 6. Barbara Meeuwig
  Barbara Meeuwig zegt:

  Goedendag Maurice,
  Ik heb net naar je uitleg geluisterd en je hebt mij overtuigd van het belang van luchten ivm belangrijke aerosolen bij ernstige besmetting.
  Maar, hoe verklaar je de Corona-uitbraak in de Braziliaanse arme wijken, waarzegger ook nogal buiten leven?
  Hartelijke groeten,
  Barbara Meeuwig

  Beantwoorden
  • Maurice
   Maurice zegt:

   Ik heb daar in het blog “blinde vlek” over geschreven. Het lijkt sterk samen te hangen met grote regenbuiten buiten (al dan niet met onweer) waarbij mensen binnenshuis blijven en door de harde regen de ventilatie in het huis geblokkeerd is.
   Besef dat de griepgolven onder de 30 graden Noorderbreedte altijd samenvallen met het regenseizoen in het land. In New Delhi tijdens de moesson (juli tot september). En er zijn ook landen met twee pieken en rondom de tropen zonder pieken. Maar altijd tijdens regenseizoenen

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *