Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Start Schaduwkamer

Samenvatting van het artikel

Start Schaduwkamer Persbericht: In de Schaduwkamer kan iedere Nederlander meestemmen met moties in de Tweede KamerSchaduwkamer wil politiek en burgers dichter bij elkaar brengen Woensdag is er gestemd en op 17 juni 2010 nemen de 150 nieuw gekozen Tweede Kamerleden hun plaats in op het Haagse pluche. Een dag daarvoor lanceren Marc & Maurice de Hond […]

Lees volledig artikel: Start Schaduwkamer

Leestijd: 3 minuten

Start Schaduwkamer

Start Schaduwkamer - 1675

Persbericht: In de Schaduwkamer kan iedere Nederlander meestemmen met moties in de Tweede Kamer
Schaduwkamer wil politiek en burgers dichter bij elkaar brengen

Woensdag is er gestemd en op 17 juni 2010 nemen de 150 nieuw gekozen Tweede Kamerleden hun plaats in op het Haagse pluche. Een dag daarvoor lanceren Marc & Maurice de Hond samen met BNN en Hyves een gloednieuw politieke initiatief: Schaduwkamer. Iedere Nederlander kan via Schaduwkamer meestemmen over alle belangrijke beslissingen of moties die ingediend worden in de Tweede Kamer. Dus geen geklaag meer dat Den Haag gewoon maar z’n gang gaat!

In de Schaduwkamer kan iedereen zijn of haar stem laten horen bij alle belangrijke beslissingen die genomen worden door de volksvertegenwoordiging van Nederland. Schaduwkamer maakt voor zowel de politieke partijen als hun achterban bij elke stemming inzichtelijk hoe er over een motie of een wetsvoorstel ècht gedacht wordt.

Hoe werkt het?

Naar verwachting zullen er ongeveer 40 a 60 stemmingen of moties per jaar plaatsvinden in de Schaduwkamer. Stemmen kan gemakkelijk via het Internet (www.schaduwkamer.nl) en mobiele applicaties, zoals de iPhone. Het resultaat van deze stemmingen is per Schaduwfractie zichtbaar. Van elke politieke partij is in één oogopslag zichtbaar wat ze gestemd hebben in de Tweede Kamer, en hoeveel procent van de mensen die bij de verkiezingen van 9 juni op ze gestemd hebben, het daarmee eens en oneens is. Schaduwkamer houdt ook bij hoe vaak het stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer en de Schaduwkamer overeen komen. Bovendien kan ieder lid van Schaduwkamer zien welke partij qua stemkeuze het meest en het minst overeenkomt met zijn stemgedrag

Kiezers overtuigen

Bij elke motie of stemming krijgen de politieke partijen uit de Tweede Kamer de kans om hun standpunt rechtstreeks aan de kiezers in de Schaduwkamer toe te lichten. Dat kan door middel van een korte tekst van maximaal 100 woorden en een video van maximaal één minuut.

De kloof dichten

Marc de Hond: “Schaduwkamer wil de kloof dichten. Veel mensen klagen over de politiek dat er één keer in de drie of vier jaar gestemd mag worden, en dat ‘men in Den Haag’ maar zijn gang gaat. Het is voor mensen niet duidelijk wat er op het Binnenhof met hun stem gebeurt. Schaduwkamer biedt een platform dat burgers meer rechtstreeks betrekt bij de politiek en vice versa. Politieke partijen kunnen hetzelfde stemmen als hun achterban, of er voor kiezen dat niet te doen, maar moeten dan wel uitleggen waarom zij die andere keuze maken.”

Schaduwkamer

Schaduwkamer is een initiatief van ICOM, het Internet Competence Network en No Ties (Online Research Solutions). De technische opzet en statistische methoden worden verzorgd en gecontroleerd door Maurice de Hond. Zijn zoon, presentator en ondernemer Marc de Hond is de woordvoerder van Schaduwkamer. Stemmen kan ook via mediapartner Hyves (8,5 miljoen Nederlandse leden). BNN is mediapartner van Schaduwkamer en zal regelmatig via Radio, Televisie en Internet de stemmingen van de Schaduwkamer behandelen.

IJzersterke coalitie

‘Met de Schaduwkamer kan iedereen zijn stem laten horen, en reken maar dat ie zal nagalmen in de Kamer. Voor BNN is De Schaduwkamer een innovatieve manier om als omroep de kijker, luisteraar en internetter te betrekken bij het politieke proces. Zeker voor jongeren is dat een belangrijke zet. De Schaduwkamer en BNN; een scherpe, ijzersterke coalitie!’ aldus BNN-Voorzitter Patrick Lodiers.
Yme Bosma van Hyves: “Deze verkiezingen laten zien dat sociale netwerken zoals Hyves een grote rol spelen in de huidige manier van campagne voeren. Politici hebben veel vrienden op Hyves en met de Schaduwkamer gaan we hyvende politici de mogelijkheid geven om continue betrokken te zijn bij de keuzes van hun politieke Hyvesvrienden.”

Vanaf 17 juni om 14 uur kan men zich zowel rechtstreeks als via Hyves opgeven als lid van Schaduwkamer .

U heeft zojuist gelezen: Start Schaduwkamer.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.