Start Schaduwkamer

Persbericht: In de Schaduwkamer kan iedere Nederlander meestemmen met moties in de Tweede Kamer
Schaduwkamer wil politiek en burgers dichter bij elkaar brengen

Woensdag is er gestemd en op 17 juni 2010 nemen de 150 nieuw gekozen Tweede Kamerleden hun plaats in op het Haagse pluche. Een dag daarvoor lanceren Marc & Maurice de Hond samen met BNN en Hyves een gloednieuw politieke initiatief: Schaduwkamer. Iedere Nederlander kan via Schaduwkamer meestemmen over alle belangrijke beslissingen of moties die ingediend worden in de Tweede Kamer. Dus geen geklaag meer dat Den Haag gewoon maar z’n gang gaat!
In de Schaduwkamer kan iedereen zijn of haar stem laten horen bij alle belangrijke beslissingen die genomen worden door de volksvertegenwoordiging van Nederland. Schaduwkamer maakt voor zowel de politieke partijen als hun achterban bij elke stemming inzichtelijk hoe er over een motie of een wetsvoorstel ècht gedacht wordt.

Hoe werkt het?
Naar verwachting zullen er ongeveer 40 a 60 stemmingen of moties per jaar plaatsvinden in de Schaduwkamer. Stemmen kan gemakkelijk via het Internet (www.schaduwkamer.nl) en mobiele applicaties, zoals de iPhone. Het resultaat van deze stemmingen is per Schaduwfractie zichtbaar. Van elke politieke partij is in één oogopslag zichtbaar wat ze gestemd hebben in de Tweede Kamer, en hoeveel procent van de mensen die bij de verkiezingen van 9 juni op ze gestemd hebben, het daarmee eens en oneens is. Schaduwkamer houdt ook bij hoe vaak het stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer en de Schaduwkamer overeen komen. Bovendien kan ieder lid van Schaduwkamer zien welke partij qua stemkeuze het meest en het minst overeenkomt met zijn stemgedrag

Kiezers overtuigen
Bij elke motie of stemming krijgen de politieke partijen uit de Tweede Kamer de kans om hun standpunt rechtstreeks aan de kiezers in de Schaduwkamer toe te lichten. Dat kan door middel van een korte tekst van maximaal 100 woorden en een video van maximaal één minuut.

De kloof dichten
Marc de Hond: “Schaduwkamer wil de kloof dichten. Veel mensen klagen over de politiek dat er één keer in de drie of vier jaar gestemd mag worden, en dat ‘men in Den Haag’ maar zijn gang gaat. Het is voor mensen niet duidelijk wat er op het Binnenhof met hun stem gebeurt. Schaduwkamer biedt een platform dat burgers meer rechtstreeks betrekt bij de politiek en vice versa. Politieke partijen kunnen hetzelfde stemmen als hun achterban, of er voor kiezen dat niet te doen, maar moeten dan wel uitleggen waarom zij die andere keuze maken.”

Schaduwkamer
Schaduwkamer is een initiatief van ICOM, het Internet Competence Network en No Ties (Online Research Solutions). De technische opzet en statistische methoden worden verzorgd en gecontroleerd door Maurice de Hond. Zijn zoon, presentator en ondernemer Marc de Hond is de woordvoerder van Schaduwkamer. Stemmen kan ook via mediapartner Hyves (8,5 miljoen Nederlandse leden). BNN is mediapartner van Schaduwkamer en zal regelmatig via Radio, Televisie en Internet de stemmingen van de Schaduwkamer behandelen.

Ijzersterke coalitie
‘Met de Schaduwkamer kan iedereen zijn stem laten horen, en reken maar dat ie zal nagalmen in de Kamer. Voor BNN is De Schaduwkamer een innovatieve manier om als omroep de kijker, luisteraar en internetter te betrekken bij het politieke proces. Zeker voor jongeren is dat een belangrijke zet. De Schaduwkamer en BNN; een scherpe, ijzersterke coalitie!’ aldus BNN-Voorzitter Patrick Lodiers.
Yme Bosma van Hyves: “Deze verkiezingen laten zien dat sociale netwerken zoals Hyves een grote rol spelen in de huidige manier van campagne voeren. Politici hebben veel vrienden op Hyves en met de Schaduwkamer gaan we hyvende politici de mogelijkheid geven om continue betrokken te zijn bij de keuzes van hun politieke Hyvesvrienden.”

Vanaf 17 juni om 14 uur kan men zich zowel rechtstreeks als via Hyves opgeven als lid van Schaduwkamer (www.schaduwkamer.nl)

9 antwoorden
 1. Velde
  Velde zegt:

  Exitpolls kunnen grote invloed hebben op aantal strategische stemmers zei ik gisteren.
  Volkskrant 11-06-2010: “Strategische stemmers hebben de PvdA woensdag zeker twaalf zetels opgeleverd.”
  – Dat is op zich al een grotere partij dan D’66 of SP.

  “Rosema denkt niet dat de PvdA de strategische stemmen zal eren door haar oor vaker te luister te leggen bij de linkse concurrenten. Over het algemeen zie je dat politieke partijen vooral meer naar verwante partijen buigen als die enorm gegroeid zijn. Dat is nu niet het geval.’ ”
  – Nogal de koekoek, die stemmen zijn immers naar de Pvda gegaan.
  Stank voor dank dus…

  “Een neveneffect van de strategische stem is dat de zetelverdeling in de Tweede Kamer geen juiste afspiegeling is van de ideeën die leven onder de bevolking.”
  – Initiatief ‘schaduwkamer is dan prachtig. Kunnen ze even nagaan wat die ideeën wel zijn. Al moet schaduwkamer resultaten niet in de schaduw blijven.

 2. irene e
  irene e zegt:

  Wat leuk! Inderdaad een goed alternatief voor mijn huidige gemopper en ontevredenheid over de uitslag van de verkiezingen.
  Het geeft mij in ieder geval een wat minder machteloos gevoel.
  Ik wens de initiatiefnemers veel succes en hoop dat er veel mensen mee gaan doen.

 3. Velde
  Velde zegt:

  @johand

  Peilingen zijn niet eerlijk of oneerlijk, dat zijn politici. Peilingen zijn slechts correct of niet.
  Schaduwkamer bestaat uit representatief aantal linkse + rechtse mensen die eerlijk – nemen we aan, want geen politici – aangeven wat ze van kabinetbesluiten vinden. Dan kunnen politici zien wat achterban (van links en rechts) er van vindt. Is heel wat anders.

 4. Maurits
  Maurits zegt:

  Linksom of rechtsom @johand is het nu mogelijk aan te geven, hoe jouw gevoel is. Hoe groter het aantal stemmen, hoe groter de kans er is dat dit een goede doorsnede betreft van wat er leeft onder de kiezers.

  Ik heb hier meer vertrouwen in dan belovende politici die snel hun beloftes breken en vergeten

  Ik hoop dat dit fenomeen aanslaat Maurice & Marc. mijn stem/steun heb je en ik zal mij maandag de 14e aanmelden.

 5. sace28
  sace28 zegt:

  Persoonlijk vanuit mijn zienswijze is dit niet de meest gewenste oplossing van het democratische dilemma …

  Het verdient wel een kans omdat het nu eenmaal een leerproces in zich draagt voor iedereen die zich graag uit in een publiek domein en daar zijn stem in ieder geval oefent en soms zeer snedig kan bijpunten in de algemene “toverdoos”.

  Je kunt deze versie scharen on de vorm die heet: “directe democratie” en ik vergelijk dit met het fenomeen “KLANK geven” aan je gedachtes.

  Het is een goede afwisseling met wat wij tot nu toe kenden als de “indirecte democratie” die immers door de Tweede Kamer wordt bedient in “woordenspel” met debatten en gezichtsvertoon onder de paraplu van partij-democratie. Ook wel genoemd “parlementaire democratie”. (mentir is “ziek maken”) De vermeende zegening van “de kiezer bepaalt” op de 1e verkiezingsdag per 4 jaar heeft inmiddels afgedaan … al zal de politiek dat nu zelf “moeten” bewijzen.

  De Vraag is uiteindelijk : is er een derde variant met de hedendaagse meer en meer te vertrouwen instrumenten in het zicht aan het komen?

  Die vraag laat ik hier open staan, uit piëteit met de eigentijdse fenomenen die ons doen verwonderen.

  Iedereen veel genoegen met het KLANK geven en … sta open voor elk ander mens en navenante innerlijke lering! Die wordt immers “bijna gratis”.

 6. sace28
  sace28 zegt:

  Hoe gaat het met het nagalmen in de Kamer?

  Ik las vandaag een artikel over je stem gebruiken en ook de stem van de ander beluisteren … http://www.niburu.nl/index.php?articleID=23956

  feitelijk zit daar de crux van de democratie die ik ben gaan beleven als een d’emocratie waar de emoties hoog oplopen met allerlei oorzaken waar het oor niet hartelijk werd aangelegd … tja … je kunt zeggen het oor werd zakelijk aangelegd … maar dan geldt welke zaak die ons samen mee op reis nam …

  enige parameters die wij dienen te verhelderen voor het zicht van de deelnemende partijen: context/verband, inhoud/kwestie, partijen/rollen, … waarnemers/niet-deelnemende onafhankelijke rollen

  sommigen dienen in zo een proces de evaluatie van bijv. het besluit en de aangelegde besliskundige vaardigheden van zich/elkaar lerende genoten

  wellicht is in de schaduwkamer elk kamerlid een toezichthouder die nuttige en minder geslaagde effecten van een complex belicht.

  vraag is hoe het belichte wederom effect heeft in “het beslotene” dat in wezen veelal effect heeft voor de komende generaties – tevens van toepassing op hun vermogen te beslissen alvorens te besluiten.

  de nieuwe tijd van omgang lijkt te zijn aangebroken
  iedereen vredig gestemd?

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Maurice de Hond, Remmert Stipdonk en Catja Schaart, jan kovitch. jan kovitch heeft gezegd: In de Schaduwkamer kan iedere Nederlander meestemmen met moties in de Tweede Kamer ~ http://bit.ly/cGNS1e […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie