Struisvogels in Den Haag

De commentaren in Den Haag over de nieuwste voorspellingen van het CPB door leden van de regering en regeringfracties waren van de strekking ?veel erger dan we dachten? en ?dit had niemand kunnen voorspellen?. Als dit echt gemeend is, dan dient men zich af te vragen of men wel de capaciteiten heeft voor zo?n verantwoordelijke positie in tijden van ernstige crisis. En als men het niet echt meent, en al lang wist wat er aankwam, dan dient men zich ook af te vragen of men wel op de juiste plek zit. Immers juist in een periode van crisis is het cruciaal dat leiders open en eerlijk zijn over wat er aan de hand is om zo het vertrouwen van de kiezers te behouden.

In september, een dag na de algemene beschouwingen, schreef ik een weblog met de titel ?historisch? over de grote financiële en economische crisis die zich aan het voltrekken was en Den Haag die tijdens de algemene beschouwingen de andere kant op keek en zich overgaf aan op de borst klopperij en trivialiteiten. Tien dagen later schreef ik een weblog met de titel <a href=”https://www.maurice.nl/?itemid=669″>”vertrouwenscrisis”</a>  waarin ik aangaf dat niet alleen de financiële en economische implosie aan de gang was, maar dat ik ook een politieke implosie verwachtte. Twee weken later schreef ik <a href=”https://www.maurice.nl/?itemid=673″>”You ain’t seen nothing yet”</a>, en eind oktober schreef ik <a href=”https://www.maurice.nl/?itemid=677″>”Domino Month”</a>. Daarin gaf ik aan dat wat we toen hadden gezien nog maar een topje van de ijsberg was.

Er waren veel meer mensen die in september en oktober 2008 al aangaven hoe ernstig de economische crisis zou gaan worden. En elke keer als ik de laatste vier maanden iemand sprak uit het bedrijfsleven, en het maakte echt niet uit in welke sector ze werkten, kreeg ik de bevestiging van het beeld dat ik voor ogen had toen ik op 19 september aangaf dat 2008 historisch zou worden op dezelfde wijze als 1929.

Net zoals ik me elke keer weer verbaas over de wijze waarop het SCP achter de feiten aanloopt en resultaten van onderzoeken bekend maakt, die al achterhaald zijn op het moment van publicatie, verbaasde ik me hogelijk over de voorspelling van het CPB in december dat de economie in 2009 minder dan 1%  zou dalen en het herstel al weer zich aan het eind van het jaar zou aandienen. In welke wereld leven de mensen van het CPB eigenlijk. Blijkbaar onder dezelfde kaasstolp als regering en parlement. En het is gewoon gênant dat de regering nog stelt een aantal weken nodig te hebben voor hun plannen. Terwijl ik me weinig illusie maak over de kwaliteit van die plannen. Enerzijds omdat we weer de situatie zullen krijgen dat de coalitiepartners ieder vanuit hun eigen hobby’s en hangups komen tot een suboptimale aanpak. (Ik wil dit niet, en jij dat niet, dan doen we een beetje dit en een beetje dat). Anderzijds omdat ook op dit moment door Den Haag de omvang van de crisis nog steeds fors wordt onderschat.

Weet je nog dat eind september Bos aangaf dat voor de 16 miljard euro waarmee ABN Amro/Fortis NL werd gekocht een verstandige investering was en er een goede kans was dat over een aantal jaren dat bedrijf met forse winst zou kunnen worden verkocht?
Bedenk dan dat die banken niet alleen grote risico’s lopen ten aanzien van de hypotheken (en niet alleen die uit de VS), maar ook, en in een nog grotere mate, risico’s lopen ten aanzien van de kredieten die men aan bedrijven heeft verstrekt. Ik hoorde van een goede kennis van mij dat hij bij een bedrijf werkte dat een miljardenovername had gedaan dat grotendeels door banken was gefinancierd. Als dat bedrijf gewoon haar winsten haalt dan kan die lening worden afgelost. Maar als het bedrijf door de economische crisis geen winst meer maakt of zelfs failliet gaat dan ontvangt de bank weinig of geen geld terug. En dat is het schrikbeeld dat nu massaal en wereldwijd opdoemt. Gisteren meldde General Motors nog veel meer geld van de Amerikaanse overheid nodig te hebben dan de 20 miljard dollar die men al eerder heeft gekregen om niet binnen enkele maanden failliet te gaan.

En dat zal dus ook bij de banken gebeuren. Een op dit moment haast ondenkbaar percentage van de uitstaande leningen aan het bedrijfsleven zal niet terugkomen bij de bank. En om te overleven zal de eigenaar (dus de overheid) nog fors moeten bijstorten. En dan nog wel in een situatie waar de overheid al een heel groot tekort heeft opgelopen en het scenario van mogelijke winst bij verkoop van de bank in de toekomst achter de horizon verdwijnt.

Wat je de regering(en) van Nederland kwalijk kan nemen is dat een aantal belangrijke structurele maatregelen niet zijn getroffen toen de economie wel goed draaide en de begroting beter op orde was. Alle zaken die nu besproken worden hadden al veel eerder planmatig moeten worden ingezet. Maar die politieke moed was er nooit. Leiderschap betekent uitleggen wat op ons af komt en de maatregelen die je vindt die genomen moeten worden te “verkopen”. Als je dat niet lukt, ben je ongeschikt als politiek leider of zijn je maartregelen niet goed.

Denk je dat het voor de huidige crisis wat uitmaakt dat we in 24 jaar de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 verhogen? Nee hoor, dat zou alleen symboolpolitiek zijn. Voor de crisis van vandaag zou een onmiddellijke verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar een effect hebben. Besef echter wat voor impact dat zal hebben als een regering dat aankondigt, die toch al niet zoveel vertrouwen bij de bevolking heeft, ondanks wat het SCP daarover meldt…..

En zo zijn er nog een hele rits maatregelen die we eigenlijk zouden moeten nemen, en die gemakkelijker waren geweest als die al een tijd geleden rustig waren ingezet, maar nu veel minder gemakkelijk tot stand kunnen worden gebracht. Als tien jaar geleden de aftrek van de hypotheekrente geleidelijk was afgetopt, dan zou men nu een versnelling tot stand kunnen brengen, terwijl dat in de prijzen van de woningen dat al was ingecalculeerd. Nu zouden ingrijpen in die hypotheekrenteaftrek de prijzen van de woningen wel eens versneld lager kunnen laten zijn en kan het middel erger zijn dan de kwaal.

Alle signalen staan op diepzwart en ik maak me, zoals ik al eerder heb gezegd, niet alleen zorgen over wat er economisch gaat gebeuren. Ik verwacht dat in diverse landen in Europa, en ook in Nederland, het politieke systeem zeer op de proef wordt gesteld. Kiezers zullen uit het midden wegtrekken naar de linker- en rechterkant, waardoor het nog moeilijker zal zijn om een krachtige regering te vormen. De economische crisis en de grote begrotingstekorten in de verschillende landen zal ook zeker de Europese Unie ernstig onder druk zetten. “Eigen volk eerst” zal bij de economische steunmaatregelen een instinctmatige handeling zijn van veel regeringen. En hoe zullen de landen van de euro op elkaar reageren als het ene land veel grotere begrotingstekorten zal accepteren dan het andere land (en wat zal dat betekenen voor de waardeontwikkeling van de euro)?

De wijze waarop de afgelopen dagen in Den Haag door regering en volksvertegenwoordigers is gereageerd op de nieuwste voorspellingen van het CPB (en die zijn nog steeds te positief), maakt me niet optimistischer over wat er op de door mij aangehaalde punten zal gaan gebeuren, integendeel.

54 antwoorden
 1. zigjam
  zigjam zegt:

  Hoe zit dat nou precies? Waarom helpt het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd tot 67 jaar per direct? We zitten in een krimpende arbeidsmarkt. Dan betaalt de overheid toch ww premies of bijstand i.p.v. aow en dat zou per saldo niet zo veel uit moeten maken?

 2. RuudHarmsen
  RuudHarmsen zegt:

  ===
  Als tien jaar geleden de aftrek van de hypotheekrente geleidelijk was afgetopt, dan zou men nu een versnelling tot stand kunnen brengen, terwijl dat in de prijzen van de woningen dat al was ingecalculeerd.
  /===
  Er is op beperkte schaal al ingegrepen: er zit geen maximum meer op het huurwaardeforfait. Gaat meen ik pas in in belastingjaar 2009.

 3. RuudHarmsen
  RuudHarmsen zegt:

  Net als de vorige keren ervaar ik dit artikel als veel te negatief en angstig. En economie is voor 95% sentiment en de gevolgen daarvan in keiharde euro’s, dus hier hebben we allemaal niks aan.

  Ik vond eerdergenoemd boekje van Willem Vermeend veel realistischer. Enige minpunt daarin vond ik, dat hij aanraadde de belastingen niet te verhogen, niet te bezuiningen, en tevens stelde dat gezinnen, bedrijven en regeringen (vooral in Amerika maar ook hier) minder op de pof moesten gaan leven. Dat kan natuurlijk niet samengaan.

 4. RuudHarmsen
  RuudHarmsen zegt:

  zigjam, 19 feb ’09 10:34:

  Dat denk ik nou ook altijd. Er werkt toch boven de pak’m beet 58 al bijna niemand meer? De winkelcentra zijn op tijden dat fatsoenlijke mensen horen te werken altijd afgeladen vol. Wat maakt het dan uit om die volkomen theoretische 65 naar 67 te verhogen?

  Het is in het bedrijfsleven nog steeds zo dat je boven de 35 niet meer wordt geacht te solliciteren, want dan "pas je niet in het team", dan ben je afgeschreven en te oud. Zo lang die mentaliteit niet verandert, verandert er niks.
  http://rudhar.com/writings/

 5. Gerard
  Gerard zegt:

  STRAKS IN EEN VANDAAG:

  Vandaag bepaalt het hof of de zaak Lucia de B. inhoudelijk helemaal opnieuw moet worden gedaan, zoals het openbaar ministerie (OM) wil, of dat het een korte versie wordt. Tot verbijstering van deskundigen en betrokkenen wil het OM de hele zaak opnieuw doen. Maar dan zou de zaak weer jaren kunnen duren. Wat beslist het hof, en nog belangrijker: Wat bezielt het OM?

 6. Joop
  Joop zegt:

  In den Haag Vandaag zojuist de mening van de AG in de zaak Lucia: als het OM verliest verliest de samenleving.

  Het OM komt uit de kast!!!
  Duidelijker kunnen ze het niet zeggen. Liever iemand onschuldig opsluiten want dan wint het OM dus wint de samenleving.
  Inderdaad de lopen meer gekken vrij rond dan dat er gekken zijn opgenomen.

 7. eleonore
  eleonore zegt:

  Wie weet???
  1. Is er enig nieuws over onderzoek schrijfproeven?

  2. Verder hoorde ik een vaag bericht over stakende rechter[s], en misschien weggaande persoon [personen] bij justitie, maar ik vind er niets over terug.
  Zou toch leuk zijn – linksom of rechtsom – als iemand bij justitie moet opstappen …

 8. mieke
  mieke zegt:

  Dag Ruud, dank. Je bent iets sneller dan ik; m’n volgende vraag was: waarom kan je op het DMZ-forum niet registreren met een Gmail-adres? Want dat heb ik in de tussentijd geprobeerd, maar tevergeefs.

  De naam is Mieke trouwens; nooit een andere naam gehad.

  Ik wil Ada iets vragen dat met het KLPD te maken heeft, en mogelijk weer actueel geworden is. That’s all…

 9. mieke
  mieke zegt:

  Nou, tob dan maar lekker door allemaal. Het blijkt onmogelijk voor mede-Nederlandse burgers om zich te registeren hier (heb het nou minstens 10x geprobeerd, en ben het zat):

  http://forum.deventermoordz

  opdat er op dit weblog van dhr. De Hond minder "gelul" plaatsheeft, en detail-onderwerpen op het forum worden besproken.

  Ik lees het verder uiteindelijk wel in de krant.

  cheers,
  mieke

 10. hjvonk
  hjvonk zegt:

  Struisvogels.

  Commentaar op de bewijsvoering in de DMZ in Den Bosch is op deze website, als gevolg van de rapporten Oordeel Zelf en Zwartboek-NFI, uitvoerig geleverd.
  Aandacht voor het procesrechtelijke falen van het Bossche Hof raakte daarbij ondergesneeuwd.
  En toch is het de procesrechtelijke analyse van de herzieningsbehandeling tgv Louwes door de Bossche’"topjuristen", geschreven door Frijters, van Houte en Vos, dat in de beginfase van de herzieningsbehandeling tgv Lucia de Berk in Arnhem duidelijk vruchten begint af te werpen.
  Laten wij dienaangaande niet onze eigen kop in het zand steken.

 11. irene e
  irene e zegt:

  @Mieke 19.10 uur. Ho ho ho, nu ga je iets te snel voor mij. Heb even een paar uur niet hier gekeken en zie een aantal postings van je en de laatste is ineens heel bozig. Waarom?
  Ik weet geen emailadres van Ada maar misschien kun je op het weblog van haar vragen naar haar emailadres of hoe je in contact kunt komen?
  Wat het registreren op het forum betreft, misschien dat Wim Dankbaar, of één van de andere moderators daarop kan reageren? Zij lezen hier ook regelmatig en posten ook hier dus ze zullen je bericht wel lezen. Ik heb geen idee waarom het registreren niet lukken wil, op zich zou het volgens mij gewoon moeten kunnen.
  Ik zou zeggen:heb even geduld.

 12. van oosten
  van oosten zegt:

  quo: Dankzij de inspanningen van de afgelopen jaren staat de Nederlandse economie er relatief goed voor. De werkloosheid is laag. Sinds het jaar 2000 is de koopkracht per huishouden gemiddeld met twaalf procent gestegen. Ons pensioenstelsel en andere sociale voorzieningen zijn solide. Alertheid blijft echter geboden.
  (…)
  Ook voor volgend jaar streeft de regering naar een overschot op de begroting. Dit biedt ruimte om de kwaliteit van de zorg en de financiering van de AOW op lange termijn veilig te stellen. unquo

  Het is werkelijk beschamend dat het kabinet deze strofen in de troonrede zette. De Nederlandse keizer staat in zijn blootje, de Nederlandse kiezer in zijn hemd.

  Het werkelijk zorgelijke is: ik zie geen enkel alternatief. Het gebrek aan leiderschap is totaal onthutsend.

 13. zdkdick
  zdkdick zegt:

  http://www.refdag.nl/artike

  Ik weet nog goed, toen ik in deze krant een goed achtergrond artikel heb gelezen, dat ik geschokt was. Niet te geloven, maar….

  Het deed mij deugd, dat ik niet alleen daarin in ben, heb ik me begrepen.

  Hopelijk dat er nu puin geruimd (gaat) worden. Ik hoop het voor Fred.
  Ik moet ook denken aan een ander slachtoffer…

  Ik vraag me af hoe het gaat met de sollicitatie begeleiding van meneer BOS….
  Heeft dat het beoogde resultaat gegeven?
  Zo niet wat is het vervolg?

 14. RuudHarmsen
  RuudHarmsen zegt:

  van oosten, 19 feb ’09 23:04
  ===
  quote: Dankzij de inspanningen van de afgelopen jaren staat de Nederlandse economie er relatief goed voor. De werkloosheid is laag. Sinds het jaar 2000 is de koopkracht per huishouden gemiddeld met twaalf procent gestegen. Ons pensioenstelsel en andere sociale voorzieningen zijn solide. Alertheid blijft echter geboden.
  unquo

  […]
  Het is werkelijk beschamend dat het kabinet deze strofen in de troonrede zette. De Nederlandse keizer staat in zijn blootje, de Nederlandse kiezer in zijn hemd.
  /===

  Ik zie niet in wat er beschamend is aan wat daar stond. Het was namelijk allemaal waar. Sterker nog, het is grotendeels nog steeds waar.

  ===
  Het werkelijk zorgelijke is: ik zie geen enkel alternatief. Het gebrek aan leiderschap is totaal onthutsend.
  /===
  Ik begrijp werkelijk niet waar de regering dit verwijt aan te danken heeft. De regering doet wat het moet doen: doemdenken en paniek tegengaan, verdieping van de recessie tegenwerken. Iets anders of meer kunnen ze niet doen. De wereldeconomie is maar op zeer bescheiden schaal te beïnvloeden door de Nederlandse regering. Voor het grootste deel moet het gewoon uitzieken, net als bij griep.

  Ze hadden ook alvast in de troonrede heel zorgelijk kunnen gaan doen. Dan was het doemdenken misschien een paar maanden eerder begonnen, en daarmee ook de recessie. Was dat een voordeel geweest?

 15. Peter2
  Peter2 zegt:

  Joop: 19 feb ’09 18:35
  In Een Vandaag zojuist de mening van de AG in de zaak Lucia: als het OM verliest verliest de samenleving.
  Wie wil deze zinsnede taalkundig fileren ?
  Hoe kan de AG als jurist zo formuleren ? Het OM gaat dus om te winnen. Waarheidsvinding staat op het tweede plan.

 16. leonvrins
  leonvrins zegt:

  Of er sprake is van struisvogels in Den Haag valt nog te bezien, wellicht gaat het eerder om domme gansjes (met excuus aan de dieren)
  Vrijwel niemand heeft de malaise zien aankomen, de economie draaide toch zo lekker? Maar waar was e.e.a. op gebaseerd? Op allerlei dubieuze financiële verzinsels die wereldwijd een bedrag vertegenwoordigen van bijna 700.000 miljard dollar. Reeds in 2002 liet superbelegger Warren Buffet een waarschuwend geluid horen, hij sprak van weapons of financial mass destruction. Tja, wie niet horen wil moet voelen. Ook Robert Prechter, een gerenommeerd financieel analist, schreef in 2002 al een boek waarin e.e.a. werd aangekondigd en uitgelegd, Conquer the crash. Ook niet gelezen door al die hotemetoten, of wellicht niet begrepen.Maar die ‘crisis’zou wel eens precies kunnen zijn wat de wereld nodig heeft om ons eindelijk eens te gaan realiseren waar we mee bezig zijn: onze eigen planeet in moordtempo naar de ratsmodee helpen en waarvoor? Produceren en consumeren van merendeels overbodige troep.
  Het kan zoveel beter, stelde Wouter Bos nog niet zo lang geleden. Klopt, zeg ik dan, en dat kan vooral met zoveel minder. (uiteraard onder voorwaarde van een veel rechtvaardiger verdeling van de koek)

 17. Tommie
  Tommie zegt:

  @ Peter2, 20 feb ’09 12:06 :
  Wie wil deze zinsnede taalkundig fileren ?

  Een poging:

  ALS HET O.M. VERLIEST, VERLIEST DE SAMENLEVING

  Het O.M. behartigt de belangen van de samenleving
  Het O.M. is een belangrijk bestanddeel van de samenleving
  Het O.M. is het belangrijkste deel van de samenleving
  Het O.M. leidt de samenleving
  Het O.M. is de Leider van de samenleving
  Het O.M. en de samenleving zijn onontwarbaar met elkaar vervlochten
  Het O.M. is organisch vergroeid met de samenleving
  Het O.M. is de samenleving
  Het O.M. is de Alpha en de Omega van het menselijke bestaan
  Het O.M. bepaalt de samenleving
  Het O.M. mag nooit verliezen
  Het O.M. kan niet verliezen
  Het O.M. heeft het ABSOLUTE PATENT OP DE WAARHEID
  O.M. VINCIT, O.M. REGNAT, O.M. IMPERAT
  Het O.M. is Gods vertegenwoordiger op aarde, de paus is al twee millennia lang een aartsbedrieger

  CONCLUSIO: het O.M. heeft fascistische, communistische en religieuze aspiraties en structuurkenmerken.
  Plato’s WAARHEID, SCHOONHEID en HET GOEDE kan, wat het O.M. betreft, samen met de rest van de westerse filosofie en wetenschap stante pede naar de mestvaalt.

 18. Velde
  Velde zegt:

  Wat minder royale ‘schijn’heiligheid zou passen:
  Geen Openbaar Ministerie die wettelijke waarheidsvindingtaak verzaakt.
  Gewoon "Vervolger". In het buitenland reeds lange tijd al zo.

 19. hanss
  hanss zegt:

  Fred Vos in de hoofdrol: http://www.netwerk.tv/uitze
  Zeer gedegen analyse van Fred over het Schipholbrand-drama dat qua orde van grootte en qua verantwoordelijkheden enorm is gezien het aantal slachtoffers die nog hadden kunnen leven als er niet op verschillende niveau’s niet zo schandalig was geblunderd met een heuse doofpot die dit drama afsluit en het de schuld in de schoenen schuiven van notabene een slachtoffer van die ramp die het zelf ternauwernood heeft overleeft.

  Nederland, doofpotland!

 20. RuudHarmsen
  RuudHarmsen zegt:

  Mieke
  ===
  De naam is Mieke trouwens; nooit een andere naam gehad.
  /===

  Oh, ké!! Maar toch, als ik op je usernaam klik, verschijnt er een inschrijfvenstertje waarin je je Lily noemt, en op de daar genoemde website stelt ene Jessica zich voor als zijnde de webmistress.

  Ik vind het allemaal niet erg en best gezellig, al die dames, maar een beetje verwarrend is het wel. Toch?

 21. RuudHarmsen
  RuudHarmsen zegt:

  mieke schreef:
  ===
  Nou, tob dan maar lekker door allemaal. Het blijkt onmogelijk voor mede-Nederlandse burgers om zich te registeren hier (heb het nou minstens 10x geprobeerd, en ben het zat):
  /===

  Mail even met Wim Dankbaar (dank bij xs4all puntje nl, uit mijn hoofd) of Ronald Beetz of een van de andere moderators daar, dan komt het vast allemaal wel goed.

 22. hanss
  hanss zegt:

  @ Jacqueline

  Ik heb het gelezen en fijn dat die Gijs Wouters vertrekt.
  Wat willen we nu met z’n allen in dit land: dat gedetineerden als betere mensen penitentiaire inrichtingen verlaten of als zwaarder beschadigde- en grotere criminelen dan dat ze (al of niet terecht) al waren?
  Wat Fred Vos aantoont in zijn analyse is dat niemand verantwoordelijkheid neemt voor foute beslissingen en liever de schuld geeft aan iemand die helemaal niet verantwoordelijk was voor die Schipholbrand-ramp…of moet ik zeggen Schipholbrand-massamoord door schandalige nalatigheid en miscommunicatie (krommunicatie)?

 23. Rob
  Rob zegt:

  Ik begrijp de opwinding niet bij Maurice. Nederland is een facade maatschappij. Nu blijkt dat onze welvaart op drijfzand is gebaseerd. No surprise dus.
  Erger is dat de bestaande maatschappelijke instituties allemaal een blinddoek dragen en niet in staat zijn om de juiste conclusies te trekken. Een paralel met de strafrechtspleging misschien ?

 24. irene e
  irene e zegt:

  Kortom, het is kommer en kwel in Nederland.
  Onderstaand stukje stond een week of drie geleden in NRC, was eerder niet in gelegenheid het te plaatsen.

  Rechtbank inzet van onderzoek.

  De Rijksrecherche stelt in opdracht van het OM in Leeuwarden een onderzoek in naar mogelijke misstanden bij de rechtbank in Leeuwarden.
  Aanleiding voor het onderzoek zijn meldingen van advocaten die menen dat de griffie van de rechtbank in Friesland bij een aantal zaken de DATUM van akten van beroep zou hebben VERVALST.
  Er is ten minste één zaak bekend waarbij het OM in beroep wilde gaan maar net te laat was met het indienen van het appélverzoek. Het OM diende dat op een vrijdagmiddag in, op het allerlaatste moment- maar net na sluitingstijd van de griffie. Volgens de regels markeert de sluitingstijd van de griffiebalie het einde van de beroepstermijn.
  Maar na het weekeinde, op maandag, zou de griffie de datum hebben vervalst om de tekortkomingen van het OM te verhullen.
  Het gerechtshof ontdekte de fout tijdens de behandeling van het hoger beroep van de betreffende zaak. Het hof verklaarde het OM als gevolg van de fout niet ontvankelijk. In het arrest van 13 januari jongstleden noemt het hof deze gang van zaken "onjuist".
  De Rijksrecherche voert het onderzoek uit onder leiding van het parket in Assen. Dit om elke schijn van BELANGENVERSTRENGELING te vermijden. Het OM zal vervolgens de eindconclusies bekendmaken, aldus een persverklaring.
  In de Leeuwarder Courant noemt de strapleiter Hans Anker de zaak "schokkend".

 25. jetty
  jetty zegt:

  "De Rijksrecherche voert het onderzoek uit onder leiding van het parket in Assen. Dit om elke schijn van BELANGENVERSTRENGELING te vermijden."

  Hmmm. Hoe zit het met het Rijksrecherche-onderzoek inzake de vermeende valsheid in geschrifte met betrekking tot de schrijfproeven afgenomen in het kader van het Oriënterend vooronderzoek Deventer Moordzaak?
  Dit wordt gedaan in opdracht van het OM Zwolle. Ik heb niet gehoord dat de leiding van het onderzoek onder een ander parket valt om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.
  Niet dat het veel uit zal maken denk ik. Het elkaar dekken gaat voorbij de provinciegrenzen vrees ik, maar misschien moet er toch maar weer even een mailtje van Wim Dankbaar naar Tomesen.

 26. irene e
  irene e zegt:

  @Jetty. Ja belangenverstrengeling….een ander woord voor uitdrukking ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’…ben benieuwd. In ieder geval: vervalsing komt in Nederland dus echt wel voor, maar dát wisten we al.

 27. eleonore
  eleonore zegt:

  Even off-topic:
  was verrast te lezen dat Mr. Bou … een vrouw is! Heel gek dat je je in gedachten een voorstelling van iemand maakt afgaande op geschreven stukjes. .. Ben benieuwd of zij bij kan dragen aan vrijspraak voor Louis H. Is het merkwaardig dat P. R. de Vries ook daar in gerommeld heeft, en niet te vergeten Eikelenboom?
  Wat is beter: alles vernietigd of een verfrommelde blouse?

 28. eleonore
  eleonore zegt:

  Even off-topic:
  was verrast te lezen dat Mr. Bou … een vrouw is! Heel gek dat je je in gedachten een voorstelling van iemand maakt afgaande op geschreven stukjes. .. Ben benieuwd of zij bij kan dragen aan vrijspraak voor Louis H. Is het merkwaardig dat P. R. de Vries ook daar in gerommeld heeft, en niet te vergeten Eikelenboom?
  Wat is beter: alles vernietigd of een verfrommelde blouse?

 29. jetty
  jetty zegt:

  eleonore: misschien heeft het ook te maken met onze nog steeds niet voldoende doorgezette emancipatie.

  Een tijdje geleden was er een raadsel, ik weet het niet meer precies, maar zoiets als: het verkeersslachtoffer bleek de zoon van de chirurg te zijn. Maar de chirurg was niet de vader van de jongen. Hoe kan dat?
  Negen van de tien mensen kwamen er niet uit.

 30. Bou
  Bou zegt:

  Eleonore, Bou is een Friese meisjesnaam. Mijn moeder heette ook zo. ;-)

  Verder leert iedere rechtenstudent als les één: maak een tijdslijn! In de zaak Hagemann achtten de rechters het bewezen dat Brian 36 uur lang, van zondagmorgen tot maandagavond, geen enkele verzorging heeft gehad. Gezien de gehorigheid van het trapportaal lijkt het me uitgesloten dat niemand iets heeft gemerkt van dat gillende kind. Omdat Louis vanaf zondagmorgen 9 uur een sluitend alibi heeft, werden de moorden niet door hem gepleegd.

  Maar voor een vrijspraak kan ik niet zorgen. Zelfs een herzieningsprocedure zit er waarschijnlijk niet in op grond van bovenstaande constatering.

  Het enige wat ik kan bijdragen, is dat steeds meer mensen gaan inzien dat er iets grondig mis is met deze veroordeling. In de hoop dat er dan iets verandert…

  Verder verzwijg ik meestal dat ik een vrouw ben, omdat veel mensen nog steeds minder waarde hechten aan de stem van een vrouw, zelfs als ze meester doctorandus is.

  Dat raadsel ken ik wel, het is al heel lang in omloop. Maar ken je deze ook?

  Sam en Moos klopten aan de hemelpoort en Petrus liet Sam binnen, maar hij stuurde Moos naar de hel. Terwijl hij lag te branden, hoorde hij Sam roepen: "Moos, Moos!"
  Vraagt Moos: "Sam, wat doe jij hier nou toch in de hel? Je mocht toch naar de hemel?"
  Zegt Sam: Ja, daar ben ik net geweest en ik schrok me rot."
  Vraagt Moos: "Heb je dan God gezien?
  Zegt Sam: "Ja en daarom ben ik nu hier, want God is een negerin!"

 31. hanss
  hanss zegt:

  @ Bou

  Nou zeg: jij hebt humor…ik kom niet meer bij van het lachen…..?

  Ik vind het maar een slap standpunt van je dat je lange tijd suggereerde dat je een vent was alsof een vrouw niet serieus genomen zou worden.
  Ik neem alle dames op dit weblog serieus tenzij ze onzin uitkramen, maar dat soort ‘dames’ kakelen samen met ene Haan die Bas heet op een ander weblog.

  Fijn dat we het over de Deventer moordzaak eens zijn en sneu dat je zo laf was om mijn kritische opmerkingen over die crimineel slechte plagiaatpleger uit de 7e eeuw op 2 veel oudere religies heb verwijderd van je weblog. http://www.nwo-info.nl/2009
  Maurice wil echter niet dat we zulke zijstraten hier bewandelen, dus hou ik het hierbij.

 32. Bou
  Bou zegt:

  Beste Maurice, nog even on topic:

  Zoals Leon Vrins zegt, hebben alle financieel deskundigen dit reeds in 2002 kunnen zien aankomen. Het programma achter de schermen werd op 11 september 2001 omgezet in een vliegend circus en de volgende stap is een roof op de bevolking die in de geschiedenis zijn weerga niet kent. Balk is een brave slaaf van het systeem van geld, macht en uitbuiting. En Bos is omgekocht door de Shell en andere grote corporaties voor een avontuur in Afghanistan.

  Ons land is in oorlog met het Midden Oosten, zoals ook blijkt aan de steun die Balk heeft gegeven aan de illegale inval in Irak. Balk ziet de splinter in het oog van iedere burger, wormen en maden knagen aan zijn kabinet. En de pensioengerechtigde leeftijd stopt op het moment dat de pensioenen op zijn. Zo simpel leg dat…

  Verder mijn dank voor de verwijzing naar EenVandaag. De AG mr. Albert Welschen zegt dat het OM de samenleving is. Wil de echte samenleving dan NU opstaan?
  Een Vandaag, 19 februari, over de zaak Lucia de Berk:
  http://player.omroep.nl/?af

 33. leonvrins
  leonvrins zegt:

  Voor de liefhebbers.
  In Trouw van zaterdag 21 februari kreeg ik zowaar bijval van Arnold Heertje, emeritus hoogleraar economie in een behartenswaardig artikel onder de kop:"Deze economische crisis is geen ramp, maar een zegen."
  Ruim dertig jaar geleden liet een andere econoom, Roefie Hueting, zijn licht schijnen (dat voor de meesten onder ons nog steeds niet is op/aangegaan) in een belangwekkende publicatie: "Nieuwe schaarste en economische groei."
  Zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen die de neiging heeft zich te bemoeien met bestuur en beleid in Nederland en de rest van de wereld.

 34. wghvandiest
  wghvandiest zegt:

  Het cpb verandert mij te snel en te vaak van mening. De voorspellingen wisselen te snel en te vaak. Binnen enkele weken wijzigt men te vaak van voorspelling, Zelfs de weerberichten lijken meer betrouwbaar. Wie zitten er bij het cpb op onze kosten onbetrouwbare voorspellingen te doen???? Mijns inziens een waardeloos instituut

 35. mieke
  mieke zegt:

  @ JRK 20 feb 10:40
  Bedankt! (had je reactie niet eerder opgemerkt en lees het vervolg van deze thread nu pas; so sorry)

  @ hanss 20 feb 21:09
  Kijk uit met het ophemelen van Vos als "brandweerdeskundige". In de brandweer-wereld kan men de man zijn bloed wel drinken, al jarenlang. Hij legt juist een flinke ondeskundigheid aan de dag, zoals bijvoorbeeld (terwijl het vuur nog woedde) met zijn volstrekt verkeerde analyse van wat er mis is gegaan bij De Punt.
  22-5-08 http://www.revu.nl/11372.Mo
  11-6-08 http://www.revu.nl/11514.Ge
  Het is niet erg om een querulant te zijn, maar het soort lijkenpikkerij van Vos is idd stuitend, dat ben ik met veel brandweermensen eens.

  @ Harmsen 20 feb 21:32
  Ik weet van niks. En het boeit me ook niet; die paranoia dikwijls op webforums over namen en websites: heb je dan niks beters te doen? Het gaat immers om de boodschap, niet om de boodschapper. Als bepaalde mensen je hier of daar online niet bevallen, gewoon negeren en doorscrollen naar de reactie van de volgende. Doe ik ook.

  @ Maurice 19 feb 06:31
  Ik ben het eens met de strekking van dit blog (Struisvogels). Maar zoals Rouvoet het j.l. donderdag aanpakte: dat hoeft toch ook weer niet?

  Rouvoet: het gaat au doen
  http://www.telegraaf.nl/bin

  Het is duidelijk dat het niet zonder au gaat

  Wie dacht ie dat ie voor zich had? Een groepje peuters? "Volgens de ChristenUnie-politicus werkt de coalitie aan maatregelen waardoor de schoorsteen blijft roken zonder dat de overheidsfinanciën uit de hand lopen." En dat draagt dan de titel Minister van Jeugd en Gezin. Voornaamste gereedschap: een doosje Hansaplast.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie