Politieke barometer misleidt

Bijgaand het persbericht dat ik uitgebracht heb over het feit dat de politieke barometer en Nova dezelfde fout maken m.b.t. de inschatting van de omvang van Verdonk als in februari 2002 m.b.t. de inschatting van de omvang van Fortuyn.

Gistereavond maakte Nova bekend dat uit de politieke barometer bleek dat Verdonk op 5 zetels zou staan en Wilders op 17. Iedereen met enig gevoel van politieke verhoudingen binnen het electoraat weet dat de aanhang van Verdonk beduidend groter is dan de aanhang van Wilders.
De uitslag in de politieke barometer van gisteravond (vrijwel dezelfde als vorige week) zegt NIETS over de electorale verhoudingen aan de rechterkant van het politieke spectrum. Maar het is het gevolg van fout uitgevoerd onderzoek. Een vergelijkbare fout als in februari 2002, toen de politieke barometer aangaf dat na de breuk tussen Fortuyn en Leefbaar Nederland het overgrote deel van de kiezers niet met Fortuyn meeging.

Het is alsof het KNMI een thermometer heeft die maximaal tot 20 graden kan aanwijzen. Op een dag is het in werkelijkheid 28 graden, maar omdat de thermometer 20 graden aangeeft (het maximum voor die thermometer), meldt de KNMI dat het die dag maximaal 20 graden is geworden.

Ik heb de afgelopen week diverse mails naar Inter/View-NSS en Nova gestuurd om ze op deze fout opmerkzaam te maken, maar er is niet (serieus) op gereageerd en gisteravond zijn dezelfde foute cijfers als vorige week wederom gepresenteerd.
Daarom dit persbericht.

19 antwoorden
 1. pim
  pim zegt:

  @Maurice,

  Interessant stuk, een kijkje in de keuken van de opiniepeilers…
  Ben erg benieuwd of er nog een reactie komt. Het is echter vreemd dat NOVA iets serieus brengt, terwijl iedereen met een beetje politiek gevoel toch kan zien dat dit niet klopt.

 2. RuudHarmsen
  RuudHarmsen zegt:

  Dat er niet gereageerd wordt, is m.i. tekenend voor de mentaliteit in Nederland. In een politiestaat wordt je om een afwijkende mening in de gevangenis gezet. Hier wordt je gewoon compleet genegeerd. Het effect is hetzelfde: fouten worden niet gecorrigeerd.

 3. dutchtv
  dutchtv zegt:

  Peter r blijft een beetje vreemd ,op zijn eifen site laat hij vele (mis)dwalingen zo viel mijn oog op wel een heel intersant stukje zie onder
  – KLOKKENLUIDER IN DWALINGEN –

  Harrie Timmerman is in de wereld van gerechtelijke dwalingen een man die zijn sporen heeft verdiend. Hij is de klokkenluider in de Schiedammer Parkmoord geweest, die publiek maakte dat het NFI over belangrijke aanwijzingen beschikte dat de veroordeelde Kees B. NIET de dader kon zijn, maar dat men deze wetenschap onder de pet hield. Het kostte Timmerman zijn baan, maar gelukkig kan men hem niet het zwijgen opleggen. Rechercheur Dick Gosewehr werkt bijna 40 jaar bij de politie en is gepokt en gemazeld in moord en doodslagzaken en zware criminaliteit in de noordelijke provincies. Hij is op dit moment districtrechercheur in Winschoten. Zijn praktijkervaringen, in combinatie met de kennis en inzichten van Harrie Timmerman, zorgen voor een voortreffelijke combinatie.

  – DE LEZER SPEURT MEE –

  Het boek dat zij over de zaak Post hebben geschreven is er eentje waar mijn misdaadverslaggeverhart sneller van gaat kloppen. Het is gedetailleerd, maar toch helder, het bouwt chronologisch het verhaal en de aanvankelijke verdenkingen op, om vervolgens stap voor stap duidelijk te maken dat de veroordeling van Ina Post niet klopt. Dit alles aan de hand van feiten uit het dossier en scherpe analyses daarvan. De lezer speurt zodoende als het ware zelf mee en dat maakt dat je het boek moeilijk kan wegleggen. Aan het boek is ook meegewerkt door Ina Post zelf en haar huidige advocaat mr. Geert Jan – Puttense moordzaak ? Knoops. Het werk van Timmerman en Gosewehr stemt niet vrolijk, integendeel, maar is wel een boek dat geschreven moest worden. Daarvoor is het nooit te laat, zo blijkt wel. Dat Timmerman na ?Schiedam? op een zijspoor werd gezet ? en nu tijd heeft voor speciale projecten – is in dit licht bezien een zegen?

  Misschien twee niuwe onderzoekers voor uw zaak

 4. bluffertwing
  bluffertwing zegt:

  Met knarsende tanden kijk ik elke avond naar het journaal en aktualiteitenrubrieken. Nieuwe opiniepeilingen worden vertoond. Ik mis de oude vertrouwde Opiniepeilingen van De Hond. Na het lezen van bovenstaand weblog mis ik ze nog meer.
  Dus………schrijven naar N.O.S om De Hond terug te laten keren!!! Wanneer dat niet helpt, schrijven naar:

  N.O.S.
  t.a.v. De Ombudsman (Ton van Bussel)
  postbus 26600
  1202 JT Hilversum

  Deventer Moordzaak is één ding, maar politieke peilingen is iets heel anders. Je kunt ze niet met elkaar vergelijken, net zoals je appels en peren niet met elkaar kunt vergelijken.

 5. hanss
  hanss zegt:

  Ik vond het al bizar dat Rita nog maar op vijf zetels zou staan en niet zolang geleden nog op 27.

  Bedankt Maurice voor het ons laten weten dat we worden bedrogen, want ook als je niet op Rita Verdonk of Geert Wilders wenst te stemmen, is het belangrijk te weten wat de werkelijke actuele politieke krachtsverhoudingen zijn, en op deze wijze wordt de burger niet bediend met de juiste informatie.

  Wanneer krijgt Nederland nu eindelijk ‘ns een werkelijk neutraal magazine met politieke beschouwingen en peilingen?

 6. hanss
  hanss zegt:

  @wb
  Ik bedoel een programma als NOVA, maar dan neutraal en noch links/rechts, want NOVA is toch vaak een wat linkse benadering, en ik verlang naar interviewers/journalisten die ook bewezen ongebonden zijn, met respect voor alle politieke kleuren.
  Uiteraard worden dan in zo’n programma volledig onafhankelijke peilingen getoond, die -zoals jij het noemt- "neutrale peilingen" zijn.

  Laten er dus journalisten opstaan uit het grijze onbesliste midden die wel die nieuwsgierigheid hebben naar die bevlogen types die vanuit een bepaalde overtuiging politiek menen te moeten bedrijven…beschouwelijke types dus.

 7. Ria
  Ria zegt:

  Gemiste kans voor Wilders

  Deze week stond dit bericht in de krant:
  "Jaar cel en tbs voor bedreigen Wilders door 33 jr vrouw"
  in de 1e instantie dacht ik dat het bedreigen wel meeviel, maar bij het nagaan op Rechtspraak.nl heeft de rechter een juiste beslissing genomen; de bedreigingen waren ernstig!

  Maar hoe kortzichtig van een volksvertegenwoordiger om niet in dialoog te gaan; hij had de vrouw kunnen uitnodigen op het Ministerie, (erzijn daar detectiepoortjes neem ik aan en zijn eigen bodygards) zij is tenslotte ook een Nederlands burger waar hij de sterke pretenties heeft om ook over te kunnen gaan ‘regeren’ als Vader des Volks? In die entourage had hij een grandioos Mandela-like voorbeeld kunnen geven naar hele volksstammen, het had respect afgedwongen. Wat een stemmen had hem dat op kunnen leveren! Jammer Geertje, gemiste kans!

  Een leider is zo groot als zijn daden zijn

 8. van oosten
  van oosten zegt:

  Bij de Telegraaf-online kunnen lezers vaak reageren op berichten. Ik lees die dingen regelmatig om te weten hoe al die fans denken. Op berichten over de ruzie Verdonk-Rutte b.v. reagerden dan honderden lezers die allemaal Verdonk aanmoedigden om een eigen partij te beginnen. Het is allemaal niet wetenschappelijk maar je kunt uit dit soort uitlatingen ook wel opmaken dat Verdonk een electorale troef is. Vijf zetels voorspellen is belachelijk.

 9. hanss
  hanss zegt:

  @van oosten
  Dit verklaard ook dat Verdonk zich niet bij Wilders wilde aansluiten, na herhaaldelijke verzoeken van Geert, omdat ze denkt: straks zul je willen dat je je bij mij mag aansluiten.
  Al denk ik niet dat dat ooit zal gebeuren, omdat Geert niet zo enthousiast is over Rita’s vroegere beleid (citaat) "Maandag verschijnt het boek ‘De immigratieramp’ van mijn fractiegenoot Sietse Fritsma, die zes jaar bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) werkzaam was. Tal van misstanden bij de IND worden er in beschreven. Het boek toont aan dat het Nederlandse vreemdelingenbeleid een totale ramp is, nu maar ook toen Rita Verdonk nog minister was." http://www.geertwilders.nl/

  Maar zal dirk zeggen: wat heeft Ernest daar nu aan?

  @dirk
  Als je levenslang hebt gekregen plus TBS, plus dwangverpleging dan is dat nog erger ja, en vooral als je het niet gedaan hebt.
  Al kan je het ene leed niet afwegen tegen het andere, want zowel Ernest als Lucia zijn voor de rest van hun leven getekend.

 10. hanss
  hanss zegt:

  Hele goeie vraag Dirk,

  Ik heb Lucia al eens een persoonlijke mail gestuurd, welke inhoud aan haar is doorgegeven, en ik volg die zaak sowieso, maar ik weet dat er al een aktiegroep is die zich sterk maakt voor haar en een website heeft http://www.luciadeb.nl/inde
  Maar ik kan me voorstellen dat ik na een eventuele spoedige gunstige wending in de DMZ, me ga bezighouden met Lucia.

  Dus als antwoord op jouw simpele vraag: ik zeg niet nee

 11. Leek
  Leek zegt:

  Waar ik niets van begrijp,is dat je vorige week in een peiling stelde dat wilders de narigheid over zich zelf afriep.En een week later stijgt hij tot grote hoogte in de wekenlijkse politieke barometer ??.

 12. hjvonk
  hjvonk zegt:

  VERPAKKING ZONDER INHOUD.

  -WIJ ZIJN DE BAAS-
  Week van de democratie
  5 t/m 12 oktober,

  aldus
  het Kabinet van de Blijde Boodschap.
  maar……….
  g e e n referendum.

  Helaas,
  na het zuur en het zoet
  weer blijgemaakt met een dode mus.

 13. Fleur
  Fleur zegt:

  Allen
  Op http://www.groepzuid.nl is Horchner te zien voordat hij wordt verbannen naar Polen.
  En Hirsch Ballin slaapt vanavond tevreden in een bedje "het zal hem allemaal een worst wezen"!
  De strijd van burgers tegen de corruptie en crimineel handelen van politie en justitie mag nimmer worden verzaakt.
  Schande, walgelijk, te smerig voor woorden wat er met Robert Horchner is gebeurd!

 14. Roberts
  Roberts zegt:

  Tja Maurice, ik heb met je te doen dat je je werk bij de omroep kwijt bent. Waar ik echter benieuwd naar ben is of je dat ook een vorm van onrecht vindt. ‘K hoop niet dat je me door verwijst naar een ander topic.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie