Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Nederland zou zeker bij het ESF bij de eerste 3 landen zijn geëindigd

Nederland zou zeker bij de eerste 3 zijn geëindigd - 88360
Samenvatting van het artikel

Een analyse van de gedetailleerde uitslagen van het televoten en de jury's bij het Eurovisiesongfestival laat zien dat Nederland zeker bij de eerste drie was geëindigd, en wellicht zelfs had gewonnen!

Lees volledig artikel: Nederland zou zeker bij het ESF bij de eerste 3 landen zijn geëindigd

Leestijd: 5 minuten

Nederland zou zeker bij het ESF bij de eerste 3 landen zijn geëindigd

Lees ook het artikel over de relatie tussen de uitslag van het televoten en de uitslagpatronen van de Europese Parlementsverkiezing 2024. 

Totaaloverzicht

In 2005 voerde ik in opdracht van NOS/EBU een analyse uit op de stempatronen van het Televoten bij het Eurovisiesongfestival. De opdracht was om een aantal alternatieven te bekijken voor de opzet van het televoten en te bezien wat dan de gevolgen voor de uitslag zouden zijn.

Bij het televoten was het toen al opvallend om bepaalde patronen te zien in het stemgedrag, waarbij bepaalde landen elkaar veel stemmen gaven. (Deels omdat taal en cultuur overeenkomstig waren, maar ook deels omdat blijkbaar bepaalde groepen in de samenleving een extra invloed hadden)

In Nederland heb ik toen de uitslag van het televoten gelegd naast een landelijk onderzoek via Peil.nl en destijds was te zien dat bij de 150.000 uitgebrachte stemmen in Nederland, 35% op Turkije stemde en bij de landelijke steekproef was dat slechts 6%.

Zeker nadat bekend was geworden dat in Italië bij het televoten afgelopen donderdag blijkbaar 39% voor Israël had gestemd, was ik extra nieuwsgierig wat nu de uitslagen zouden zijn.

Kort na de finale werden alle cijfers bekend gemaakt, inclusief het stemgedrag van de jury-leden. En het was zeer opmerkelijk wat dit liet zien.

Totaaluitslag Televoten

Hier treft u alle uitslagen aan.

Bijzondere stempatronen bij Televoters en Jury bij Eurovisiesongfestival - 88355

Dit is het overzicht van de winnaars per land dat gestemd heeft bij de finale (37 landen mochten stemmen en ook nog “de rest van de wereld”-categorie). Hoeveel procent van uitgebrachte stemmen dat per land was, is (nog?) niet bekend gemaakt:

In 15 landen kreeg Israël dus de meeste stemmen, gevolgd door Kroatië in 9 landen en Ukraïne in 7.

De beschikbare cijfers geven een scala aan analysemogelijkheden. Het eerst zoom ik in op Nederland.

Nederland 2e in halve finale

Bij het televoten van de halve finale was Nederland 2e geworden na Isräel. Nederland haalde 182 punten (van de 19 landen die stemden, waarmee maximaal 228 punten te halen waren, dus gemiddeld 8.0 ), Isräel 194 (gem.8.5)  en de uiteindelijke winnaar van gisteravond, Zwitserland 132 punten (gem. 5,7). Er was geen vakjury.

Om in te schatten waar Nederland bij het televoten geëindigd zou kunnen zijn, heb ik de gemiddelden van het televoten berekend, die de hoogste geplaatsten in de finale gehaald hebben in de halve finale en finale.

Gemiddeld aantal punten per land.

LandHalve finaleFinale
1. Zwitserland6.86.1
2. Kroatië9.89.1
3. Ukraine9.68.3
4. Frankrijk6.1
5. Israël10.48.7
6. Ierland3.73.7
7. Nederland10.2

Goed valt te zien dat de scores van de 5 landen in dit overzicht die zowel aan de halve finale als de finale meededen gemiddeld 1 punt minder bij de finale haalden dan in de halve finale. Hoewel het niet precies te schatten is, ga ik bij mijn doorberekening ervan uit dat Nederland gemiddeld 1.2 minder had gehaald dan bij de halve finale. Dat is dus een gemiddelde van 9. Nederland zou dan bij het televoten ongeveer gelijk zijn geëindigd als de winnaar van het televoten Kroatië. Met dat gemiddelde had Nederland 333 punten gehaald bij het televoten.

Maar als Nederland mee had gedaan dan zou dat de andere prominente landen bij het televoten punten gekost hebben. Dat is niet exact te berekenen, maar een grove inschatting zou Kroatië  25 punten gescheeld hebben bij het televoten en Zwitserland zeker ook.

Jurystemmen

Dat Zwitserland won kwam doordat het land beduidend meer stemmen kreeg van de jury’s dan Kroatië. (365 tegen 210). Die 365 punten van Zwitserland betekenden het hoge gemiddelde van 9.9 per land (Kroatië op de tweede plaats bij de jury’s haalde maar 5.7, iets meer dan Frankrijk).

Als we aannemen dat Zwitserland en Kroatië, als Nederland had meegedaan, toch precies hetzelfde hadden gehaald, dan had Nederland bij de jury’s gemiddeld maar 3.2 hoeven te halen om in de eindrangschikking 3e te worden.

Maar als Nederland had meegedaan had het Zwitserland en Kroatië ook punten gekost. Gezien de uiteindelijke uitslag schat dat het Zwitserland 15 punten gescheeld zou hebben en Kroatië 25.

Als deze inschattingen juist was dan zou Nederland een heel goede kans hebben gehad om in ieder geval Kroatië achter zich te houden.

Om Zwitserland te verslaan had Nederland naar schatting gemiddeld 6,5  moeten halen bij de jury’s. In totaal rond de 240 punten. Of dat het geval zou zijn geweest is niet meer te bepalen.

Pikant is het echter, dat we bij de opgave van de einduitslag wel kunnen reconstrueren op welke plek Nederland is geëindigd bij de jury in San Marino. Daar hebben ze na het stemmen (inclusief Nederland), de cijfers niet geschoond. Na Zwitserland en Italië haalde Nederland de 3e plaats. Kroatië haalde geen punten in San Marino.

Vanzelfsprekend zegt dit nog niets over de andere 37 vakjury’s, maar het geeft wel aan dat het zeker niet onmogelijk was geweest dat Nederland nipt van Zwitserland had gewonnen.

Jury stemde niet alleen vakmatig

Bij het overzicht zien we niet alleen de totalen per jury, maar ook de score per jurylid. Op welke plaats zetten zij ieder land?

Het verschil tussen de jury en de televotes in een land is het grootst bij Israël en dan gevolgd door Ukraïne. Israël haalde bij de jury’s gemiddeld 1.4 en Ukraïne 3.9.

Maar ook is het interessant om te zien hoe de jury’s per land verschilden.

Cyprus, Duitsland en Noorwegen gaven 8 punten aan Israël, België en Estland 5. Nog 6 andere landen gaven punten aan Israël. De overige 25 niet. (Dat lijkt op het patroon van andere landen met niet veel punten bij de jury’s).

De Nederlandse jury plaatste Israël op de 18e plek. De afzonderlijke juryleden plaatsten Nederland tussen de 9e en 17e plaats. Maar omdat de scores per jurylid ook omgezet worden in 12, 10, 8 enz. punten, kwam Ierland iets hoger uit, ondanks gemiddeld lager plaatsen. Er was namelijk één jurylid dat Ierland op de 6e plaats zette.

Zwitserland won bij de Nederlandse jury ruimschoots. 3 van de 5 plaatsten dit land op 1, eentje op 2 en eentje op 4. Frankrijk eindigde op de 2e plaats, door 1 1e plaats en 3 tweede plaatsen. Kroatië kwam op de 4e plaats, met o.a. een 2e plaats bij een jurylid en een 13e.

Israël eindigde bij de Duitse jury op de 3e plaats. Dat kwam doordat 3 juryleden Israël op 2, 3 en 5 plaatsten. Maar er was ook een jurylid dat Israël op de 20e plaats zette.

Ten slotte ben ik ook de jury van Ukraïne gaan bekijken. Zwitserland eindigde daar als 1e, 4 van de 5 juryleden zette, dat land op de eerste plaats. Israël eindigde als 22e. De hoogste score bij een jurylid was 16e plaats en de laagste was de 25e en laatste plaats.

Voor een aantal jury’s keek ik vervolgens naar de plaatsing van Israël per jurylid.

  • In Portugal haalde Israël bij de jury de 23e plaats. 3 van de 5 juryleden plaatsten Israël als laatste.
  • In Italië, waar men wist dat Israël bij de halve finale heel hoog scoorde bij de televoters, plaatste de jury Israël op de 23e plaats. 3 van de 5 zetten Israël als laatste.
  • In Spanje waren er grote verschillen tussen de juryleden. 3 van de 5 plaatsten Israël als laatste en eentje als 3e.
  • In Cyprus plaatste de jury Israël op de 3e plaats. De scores liepen uiteen van de 2e tot de 7e plaats.
  • In Finland eindigde Israël op de laatste plaats. 4 van de 5 juryleden plaatsen Israël op de laatste of voorlaatste plaats.

Heel bijzonder was dus de jury van San Marino. Israël eindigde op de 24e plaats. 3 van de 5 juryleden plaatsten Israël op de 26e plaats…. Terwijl er maar 25 landen meededen.

Klaarblijkelijk hebben ze daar ook op Nederland gestemd. En door deze foute opgave kunnen we reconstrueren hoeveel punten Nederland bij de vakjury van San Marino heeft gehaald. Na Italië en Zwitserland zou Nederland in San Marino als 3e zijn geëindigd!

Ten slotte

Het blijft “maar” een liedjesfestival, maar de scores van zowel de televoters als de jury’s laten in deze hectische wereld toch wat meer zien dan alleen de smaak van liedjes en performances.

Het is in- en in- triest (om het eufemistisch uit te drukken) dat we nooit zullen weten of Joost Klein dit festival gewonnen zou hebben. Mijn inschatting is dat het in ieder geval heel spannend was geweest tot het eind of Zwitserland of Nederland de winnaar geworden zou zijn.

MDH Lid worden

U heeft zojuist gelezen: Nederland zou zeker bij het ESF bij de eerste 3 landen zijn geëindigd

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube

Blijf onbeperkt toegang houden tot alles wat Maurice.nl te bieden heeft. Klik hier om lid, abonnee, vriend en bondgenoot te worden.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.