Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De memoires van mijn ouders

De memoires van mijn ouders - 87979
Samenvatting van het artikel

De twee boekjes van de oorlogsherinneringen van mijn ouders

Lees volledig artikel: De memoires van mijn ouders

Leestijd: 2 minuten

De memoires van mijn ouders

Mijn vader

In 1971 kreeg mijn vader een pensioen toegewezen van de Stichting 40-45 wegens zijn verzetswerk tijdens de oorlog. Dat was gebaseerd op circa 20 verklaringen van mensen, die hij gered had en mensen waarmee hij  had samengewerkt. Toen ik die (veel) later las, was ik zeer onder de indruk van wat mijn vader allemaal had gedaan.

Tijdens de oorlog had hij een dagboek bijgehouden tot aan het moment dat hij in 1944 verraden was en gedeporteerd werd naar Auschwitz.

Mark Schellekens schreef als student een boek over Walter Süsskind (over wie later ook een film gemaakt was). Hij was een medewerker van de Hollandse Schouwburg die ervoor zorgde dat 600 kinderen uit de Hollandse Schouwburg konden verdwijnen. Een belangrijke bron was mijn vader, die veel met Süsskind te maken had gehad. De schrijver heeft vervolgens het dagboek van mijn vader herschreven met de titel “Een Ster is een Ster”. Een belangrijke uitspraak die mijn vader deed toen er in de Joodse Raad een grote onrust was ontstaan over het al dan niet meewerken aan de selectie van de 7000 eerste Joden, die op transport zouden worden gesteld.

Wat hij meegemaakt had in Auschwitz heeft hij verteld in een video van 3 uur uit de serie “Survivors of the Shoah”.

Omdat mij regelmatig om de complete memoires van mijn vader is gevraagd heb ik het boekje “Een Ster is een Ster” gecombineerd met de uitgeschreven tekst van de video. Onderin treft u de pdf van dat boek dat u kunt lezen of downloaden.

Mijn moeder

Mijn moeders oorlogservaringen heeft zij ook verteld in een interview van 2 uur in de serie “Survivors of the Shoah”.

Ook dat gesprek heb ik uitgeschreven en er een boekje van gemaakt. “Toch moeder, ondanks Block 10”. Ook van dat boekje treft u onderin de pdf aan, die u dan kunt lezen of downloaden.

Gedrukt

De beide boekjes samen heb ik met de ruggen aan elkaar als één exemplaar laten drukken. Het boekje telt 120 pagina’s.

Als u dat gedrukte boekje toegestuurd wil krijgen voor 20 euro, inclusief verzendkosten, dan moet u de volgende twee acties ondernemen.

  1. Een mail sturen met uw postadres naar support@maurice.nl.
  2. De betaling verrichten door via deze QR-code een Tikkie van €20,- te betalen.
De memoires van mijn ouders - 87981

Als het betalen niet lukt, kunt u ook €20,- overboeken op rekening NL88 INGB 00067164 62 t.n.v. Stichting Oordeel Zelf.

Lees “Een ster is een ster”

Een Ster Is Een Ster Boek

Lees “Toch moeder, ondanks Block 10”

Toch Moeder, Ondanks BLOCK 10

U heeft zojuist gelezen: De memoires van mijn ouders

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube

Blijf onbeperkt toegang houden tot alles wat Maurice.nl te bieden heeft. Klik hier om lid, abonnee, vriend en bondgenoot te worden.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.