Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Electorale formatie obstipatie – de cijfers

Electorale formatie obstipatie: de cijfers - 86688
Samenvatting van het artikel

De electorale verschuivingen zijn zeer beperkt. De meningen over de formatie en de gewenste uitkomst ligt ook duidelijk vast als naar de verschillende groepen kiezers wordt gekeken. Migratie is daarbij het cruciale onderwerp. Op dat onderwerp biedt een duidelijke meerderheid van de kiezers de politiek nog weinig speelruimte.

Lees volledig artikel: Electorale formatie obstipatie – de cijfers

Leestijd: 2 minuten

Electorale formatie obstipatie – de cijfers

Geen electorale verschuivingen

De laatste twee maanden zijn er vrijwel geen verschuivingen geweest in electorale voorkeur. En net zoals er weinig beweging zit in de formatie, zien we dat ook niet bij het electoraat. Omdat inmiddels bijna 40% van de bevolking tot de potentiële PVV-kiezers behoort met uitgesproken eisen ten aanzien van het migratieonderwerp, zal dat een dominante factor blijven bij het vormen van een regering. Want mocht de huidige formatie stranden dan zal de electorale invloed van die kiezers alleen nog maar stijgen.

Daarover vandaag twee artikelen.

Zetelverdeling

De peiling van deze week (onder 8500 kiezers) laat de volgende uitslag zien:

Electorale formatie obstipatie deel 1 - 86620

De PVV is nu net zo groot als de partijen 2, 3 en 4 bij elkaar. Naast de 31%, die aangeeft nu PVV te kiezen, is er nog 8% die de PVV een grote kans geeft op een stem. Het is nooit voorgekomen dat een partij zo dominant was: 25 zetels vóór op partij nummer 2.

Verloop formatie

Van de Nederlanders hoopt 62% dat de formatie succesvol verloopt. Van de huidige kiezers van BBB, VVD, PVV en NSC loopt dat uiteen van 73% tot 94% (met de VVD als hoogste score). Maar ook de helft van de CDA-kiezers hoopt dat. De kiezers van PvdA/GroenLinks en D66 scoren daar het laagst.

Electorale formatie obstipatie deel 1 - 86622

Maar 43% verwacht dat deze fase van de formatie succesvol verloopt. Bij vrijwel alle partijen is deze score lager dan de hoop. Zo denkt 54% van de PVV-kiezers dat deze fase van de formatie positief zal verlopen.

Slechts 22% van de Nederlanders denkt dat het nieuwe kabinet er voor 1 juli is. BBB-kiezers zijn dan het meest optimistisch (45%).

Electorale formatie obstipatie deel 1 - 86623

Sleutelrol Immigratie

Het onderwerp immigratie speelt niet alleen bij de formatie een sleutelrol, maar ook onder de bevolking. Twee grafieken laten dat zien:

Electorale formatie obstipatie: de cijfers - 86732

Niet alleen de PVV kiezers vinden dat de standpunten van de PVV op immigratie en integratie het meest lijken op die van hen zelf, maar ook bij de andere partijen zien we dat. Bij BBB is dat 39%, bij de meeste andere partijen ligt de score tussen de 10% en 20%. Alleen niet bij D66, PvdA/GroenLinks en Volt.

Electorale formatie obstipatie: de cijfers - 86733

Driekwart van de Nederlanders vindt dat de immigratie in Nederland fors omlaag moet. Bij de kiezers van rechtse en middenpartijen ligt dat tussen 80% en 100%.

Deze uitkomsten gecombineerd met het resultaat onder de PVV-kiezers, waarvan 81% aangeeft dat Wilders deze formatiepoging moet opblazen als zijn wensen op het vlak van migratie niet grotendeels worden ingewilligd, vormen de kern van die gemelde electorale formatie obstipatie.

Niet alleen heeft Wilders weinig speelruimte bij de formatie, maar ook is er veel steun onder de bevolking voor het aanzienlijk laten dalen van de migratie.

Wat de kiezers denken wat er moet gebeuren als deze formatie mislukt, en nog een aantal andere resultaten uit dit onderzoek, benadrukken nog een keer de electorale formatie obstipatie waarin Nederland nu zit.

Daarover een aparte analyse, die u hier aantreft, alleen voor leden/abonnees van Maurice.nl  (lidmaatschap/abonnement kost € 15, – per jaar).

MDH Lid worden

U heeft zojuist gelezen: Electorale formatie obstipatie – de cijfers

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube

Blijf onbeperkt toegang houden tot alles wat Maurice.nl te bieden heeft. Klik hier om lid, abonnee, vriend en bondgenoot te worden.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126