Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Oordeel van de PVV-kiezers over verloop formatie

Oordeel PVV-kiezers over verloop formatie - 86531
Samenvatting van het artikel

39% van de Nederlandse stemt PVV of geeft de PVV een goede kans. Zij hebben uitgesproken ideeën over het verloop van de formatie. Migratie is daarbij het doorslaggevende onderwerp.

Lees volledig artikel: Oordeel van de PVV-kiezers over verloop formatie

Leestijd: 2 minuten

Oordeel van de PVV-kiezers over verloop formatie

60 zetels

Dit weekend is weer een peiling uitgevoerd door Peil.nl. Zondag komt de zetelverdeling en een aantal andere uitslagen. Dit is het verslag van een specifiek deel van het onderzoek: de potentiële PVV-kiezers. Dit deel van het onderzoek is uitgevoerd (en uitgezonden) door OP1.

Van degenen die op 22 november 2023 PVV hebben gestemd geeft 84% aan op dit moment weer PVV te stemmen, 12% geeft die partij nog een grote kans en 4% een kleine kans.

Van degenen die niet PVV hebben gestemd, geeft nu 10% aan zeker PVV te stemmen plus 10% geeft PVV een grote kans.

Nu geeft van het totale electoraat 39% aan de PVV zeker te zullen stemmen of een grote kans (dat is een tegenwaarde van 60 zetels).

De vragen die gesteld zijn worden uitgesplitst naar de 24% die PVV heeft gestemd en de 15% die in november de PVV niet hebben gestemd, maar dat nu wel van plan zijn (zeggen dat ze het zeker stemmen of een grote kans). De eerste groep noemen we PVV-kiezers en de tweede PVV-aanwas.

De Stellingen

Er zijn 5 stellingen voorgelegd in relatie tot de formatie. Die zijn uitgesplitst naar de PVV-kiezers en de PVV-aanwas. Dit zijn die resultaten.

Oordeel PVV-kiezers over verloop formatie - 86526

De resultaten zijn duidelijk. De hoogste score heeft de stelling die gaat over “immigratie”. De stelling luidde: “Wilders moet deze formatiepoging opblazen als een groot deel van zijn eisen op het vlak van migratie niet ingewilligd wordt”.  81%  van de beide groepen is het eens met deze stelling. Ten aanzien van het afschaffen van het eigen risico van de zorgkosten zijn de scores veel lager (resp. 30% en 19%).

Deze vijf stellingen en de totale omvang van deze groep (39%) laat zien dat er een solide en grote aanhang is van Wilders/de PVV die eigenlijk van hem alleen lijken te eisen dat hij t.a.v. het onderwerp migratie levert.

Dat is ook af te leiden uit de antwoorden op de laatste vraag. Of men wil dat de formatiebesprekingen worden afgebroken, en dat er nieuwe verkiezingen komen met de kans dat PVV, VVD en BBB samen de meerderheid halen. Dit is dan de uitslag.

Oordeel PVV-kiezers over verloop formatie - 86530

U heeft zojuist gelezen: Oordeel van de PVV-kiezers over verloop formatie

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube 

Blijf onbeperkt toegang houden tot alles wat Maurice.nl te bieden heeft. Klik hier om lid, abonnee, vriend en bondgenoot te worden.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126