Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Wat verwacht Nederland van de kabinetsformatie?

Wat verwacht Nederland van de kabinetsformatie? - 70979
Samenvatting van het artikel

31% van de kiezers vindt een extraparlementair kabinet onacceptabel. Nog maar 37% denkt dat er voor 1 juli een nieuw kabinet is. 30% verwacht dit jaar weer nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Van de PVV-kiezers is dat 40%.

Lees volledig artikel: Wat verwacht Nederland van de kabinetsformatie?

Leestijd: 2 minuten

Wat verwacht Nederland van de kabinetsformatie?

Extra Parlementair kabinet

Sinds december wordt er via Peil.nl gevraagd hoe men zou reageren op bepaalde uitkomsten van de formatie. De reactie op een extraparlementair kabinet (met deels vakmensen van buiten de politiek) is steeds ongeveer hetzelfde. Circa 40% van de Nederlanders vindt het een acceptabele uitkomst van de formatie, 30% staat er neutraal tegenover en 30% vindt het niet acceptabel. Dat was ook de uitslag deze maand.

Dit is het overzicht van degenen die het niet acceptabel vinden, naar partijkeuze bij de Tweede Kamerverkiezingen. Kiezers van VVD en PVV vinden dat het meest. Kiezers van NSC, Volt, PvdD en ChristenUnie vinden dat het minst.

Wat verwacht Nederland van de kabinetsformatie? - 70974

Wanneer nieuw kabinet?

Zowel in december als in februari is gevraagd wanneer men verwacht dat er een nieuw kabinet komt. In december verwachtte nog 72% dat het voor 1 juli 2024 het geval zou zijn. Inmiddels is dat 37%.

Wat verwacht Nederland van de kabinetsformatie? - 70976

De inschattingen verschillen fors naar de stemkeuze op 22 november 2023.

Wat verwacht Nederland van de kabinetsformatie? - 70975

Rond de helft van de kiezers van BBB en PVV denkt dat er vóór 1 juli een nieuw kabinet is. Bij kiezers van VVD en NSC is dat ongeveer 40%. Kiezers van PvdA/GroenLinks, D66 en SP denken dat voor maar 20%.

Wanneer nieuwe verkiezingen?

Ten slotte is er in die periode meerdere keren gevraagd wanneer men verwacht dat de volgende Tweede Kamerverkiezingen zullen zijn. In december dacht nog 21% dat het dit jaar weer zal plaatsvinden. Inmiddels is dat 30%.

Slechts 15% verwacht dat de volgende Tweede Kamerverkiezingen pas weer in 2027 zullen zijn na afloop van de periode van 4 jaar.

Wat verwacht Nederland van de kabinetsformatie? - 70977

40% van de kiezers van de PVV verwacht dat dit jaar de nieuwe verkiezingen al zullen zijn. Bij de kiezers van VVD, NSC en PvdA/GroenLinks is dat een kwart. Het minst is dat bij de kiezers van D66 (11%).

U heeft zojuist gelezen: 

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube   

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205