Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

PVV 50 zetels, NSC zakt langzaam weg

PVV 50 zetels, NSC zakt langzaam weg - 70827
Samenvatting van het artikel

De PVV haalt een all-time-high van 50 zetels. NSC is wel langzaam aan het wegzakken. Nog steeds is er onder de kiezers van de formerende partijen een sterke voorkeur dat deze formatie lukt. En als het niet lukt dan geeft 59% aan dat er nieuwe verkiezingen moeten komen.

Lees volledig artikel: PVV 50 zetels, NSC zakt langzaam weg

Leestijd: 3 minuten

PVV 50 zetels, NSC zakt langzaam weg

Nieuwste peiling

Op 2 en 3 februari zijn er meer dan 4500 mensen ondervraagd via Peil.nl om te zien hoe de Nederlanders 2,5 maand na de verkiezingen over de formatie denken en hoe de electorale voorkeuren verlopen.

Ten opzichte van twee weken geleden is uit de overgangen-tabellen op te maken dat er wat veranderingen hebben plaatsgevonden. Dit is de totale uitslag.

PVV 50 zetels, NSC zakt langzaam weg - 70831

De belangrijkste ontwikkelingen zijn:

  • De PVV is nog 1 zetel gestegen en staat nu op het all-time-high van 50 zetels. 13 meer dan bij de verkiezingen. De helft van die winst is afkomstig van de VVD.
  • NSC zakt verder weg. Twee weken geleden was het al 3 zetels minder dan bij de verkiezingen. Nu is het nog 2 zetels minder. Minder dan 60% van de kiezers van NSC geven nu aan die partij weer te stemmen. In december gaf minder dan 10% van de kiezers van NSC aan PVV te zullen stemmen. Dat is nu 22%.
  • BBB die na de verkiezingen 2 zetels won is nu weer terug op de score van de verkiezingen (7).
  • PvdA/GroenLinks zijn 2 zetels gestegen en terug op het niveau van de verkiezingen. Het komt met name doordat er nu minder kiezers van PvdA/GroenLinks van 22-11-24 een andere partij zeggen dan in december 2023.
  • Bij de andere partijen valt op dat het CDA geleidelijk aan het stijgen is. De winst is met name afkomstig van VVD en NSC. Ook is er wat beweging bij de SP merkbaar.
  • De VVD herstelt iets en staat nu op 13 zetels. Dat komt doordat er wat meer VVD-kiezers van de verkiezingen dan 2 weken geleden aangeeft weer VVD te stemmen. Dat is nog steeds wel minder dan de helft van de 1.5 miljoen kiezers van 22-11-23.

Regeringsvoorkeur

Het is duidelijk dat een regeringscombinatie van PVV, VVD, NSC en BBB ver de voorkeur heeft van de Nederlandse kiezers.  72% van de Nederlanders zou dit een acceptabele uitkomst vinden van de regeringsvorming. Die scores zijn de laatste 2,5 maand amper veranderd.

Onder de kiezers van de vier formerende partijen is de score nog een stuk hoger dan het gemiddelde van Nederland:

PVV 50 zetels, NSC zakt langzaam weg - 70823

Een regering met PVV, NSC en BBB met de VVD in gedoogconstructie scoort beduidend lager. 38% vindt dat een acceptabele uitkomst. Bij de helft van de kiezers van VVD, PVV en NSC is dat wel een acceptabele uitkomst.

Slechts 30% van de kiezers vindt het een acceptabele uitkomst als de PVV niet in de regering zal komen.

PVV 50 zetels, NSC zakt langzaam weg - 70824

Formatie

Ruim de helft van de kiezers verwacht dat voor 1 juli 2024 er een nieuwe regering is aangetreden. De kiezers van de vier partijen, die aan de formatie bezig zijn, denken dat voor ruim 60%. Van de kiezers van PvdA/GroenLinks en D66 is dat 30%.

Een kwart van de kiezers verwacht nog dit jaar nieuwe Tweede Kamerverkiezingen en nog eens een kwart dat ze in 2025 zullen zijn. 70% van de kiezers van D66 en PvdA/GroenLinks denkt (hoopt) dat.

Op de vraag hoe men het zou vinden als de huidige formatie faalt zeggen de kiezers dit:

PVV 50 zetels, NSC zakt langzaam weg - 70821

61% beoordeelt het negatief. Kiezers van de vier partijen, die bij de formatie betrokken zijn, reageren negatiever dan het gemiddelde van Nederland.

Een vrijwel net zo hoog percentage geeft aan dat er dan nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. 37% geeft aan dat bij het mislukken van deze formatiebesprekingen andere partijen moeten proberen een regering te vormen.

PVV 50 zetels, NSC zakt langzaam weg - 70820

Mochten er nieuwe verkiezingen komen dan geeft de helft van de kiezers van de VVD van de verkiezingen in november de voorkeur aan een andere lijsttrekker dan Dilan Yeşilgöz. Van de kiezers, die nu aangeven VVD te stemmen geeft een kwart dat aan.

Bij kiezers van PvdA/GroenLinks vindt 30% dat iemand anders dan Frans Timmermans de lijsttrekker van die combinatiepartij zou moeten worden.

U heeft zojuist gelezen: PVV 50 zetels, NSC zakt langzaam weg

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205