Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Stilte voor de electorale storm?

Stilte voor de electorale storm? - 64673
Samenvatting van het artikel

Zeer weinig electorale verschuivingen na een week met ingrijpende gebeurtenissen. Dat zou wel eens stilte voor de storm kunnen zijn. Met name rechts van het midden zouden zich nog forse verschuivingen kunnen voordoen.

Lees volledig artikel: Stilte voor de electorale storm?

Leestijd: 3 minuten

Stilte voor de electorale storm?

Reactie op geweld in Israël en Gaza

Het indringende geweld van de afgelopen week in Israël en Gaza heeft ook gezorgd voor emoties en commotie in Nederland. Met ook verschillende reacties in politiek Den Haag. Verwacht kan worden dat tot aan de verkiezingen nog ingrijpende gebeurtenissen zich zullen voltrekken in het oorlogsgebied en vrijwel ook zeker in andere landen.

Dat zal ook impact hebben op het Nederlandse electoraat. Maar op welke manier is onduidelijk en dit hangt ook af van de gebeurtenissen en wanneer die plaatsvinden in de aanloop naar 22 november a.s.

De eerste peiling na de start van het geweld laat zien dat zich in Nederland in deze week amper verschuivingen hebben voltrokken. En de kleine verschuivingen, die we wel kunnen vaststellen, hangen samen met de ontwikkelingen in Nederland zelf.

We stellen het volgende vast:

  • PVV stijgt nog 1 zetel (naar 20) ten koste van BBB.
  • PvdD daalt nog 1 zetel, naar 4, een score die we lang niet hebben gezien bij deze partij. Deze zetel komt terecht bij de VVD, die iets meer kiezers aantrekt dan vorige week.

De lichte stijging van de PVV en lichte daling van de BBB is een voortzetting van de trend van de laatste weken.

Dat PvdD de laagste score haalt in bijna 10 jaar komt door de nasleep van het interne gedoe bij die partij. Minder dan 50% van de kiezers van PvdD bij PS2023 geven nu aan weer PvdD te stemmen en vrijwel geen kiezers komen van andere partijen. PvdD verliest in gelijke mate aan NSC en PvdA/Groen Links.

Bij PvdA/GroenLinks zien we dat de GroenLinks-kiezers van de PS2023 nu wat meer die nieuwe combinatie zeggen te gaan stemmen (van 77% naar 82%) en de PvdA-kiezers van PS2023 zeggen dat juist wat minder (67% tegen 72%).

Dat zou echter wel eens stilte voor de storm kunnen zijn. Want er zijn veel kiezers die nog wel een tweede of derde partij hebben, die ze een kans geven op een stem.  Op basis van de beantwoording op de vraag “welke partij(en) maken door de gebeurtenissen van de afgelopen week een grotere kans op uw stem” kan vastgesteld worden dat er vooral een herschikking kan ontstaan tussen partijen in het midden en rechts van het midden. Dit betreft dan vooral PVV, NSC, VVD en BBB. Aan de linkerkant lijkt minder kans te zijn op fors andere scores van de partijen dan de peiling van deze week.

Israëlische vlag van regeringsgebouwen

Rondom het hijsen van vlaggen na de aanslagen in Israël door Hamas op 7 oktober ontstond nogal wat discussie. Met name over de besluiten in de afzonderlijke gemeenten. Gevraagd is welke keuze men het liefst had gehad rondom deze vlag. Men kon kiezen uit “Israëlische vlag”, “Israëlische & Palestijnse vlag”, “Palestijnse vlag”, “Nederlandse vlag”en “Andere vlag” en Geen vlag”. Hieronder de uitkomsten afgezet naar de huidige politieke voorkeur. Omdat het antwoord “Palestijnse vlag” maar door 1% werd genoemd is die toegevoegd aan “Andere vlag”.

Deze scores geven een indicatie van de standpunten/houding van de kiezers van de verschillende partijen ten aanzien van de situatie in Israël en Gaza. Juist omdat verwacht kan worden dat de komende vijf weken nog ingrijpende gebeurtenissen daar (en elders?) zich zullen voltrekken, kunnen de reacties van de partijen op die gebeurtenissen nog gevolgen hebben op de uiteindelijke electorale voorkeur.

U heeft zojuist gelezen: Stilte voor de electorale storm?

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237