Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De grote electorale verschuivingen 2002-2023

De grote electorale verschuivingen 2002-2023 - 63936
Samenvatting van het artikel

Aan de hand van kaarten van de grootste partij per gemeente sinds TK2002 is een goed beeld te geven van de ingrijpende electorale veranderingen in Nederland. Niet alleen per partij, maar zeker ook per regio.

Lees volledig artikel: De grote electorale verschuivingen 2002-2023

Leestijd: 2 minuten

De grote electorale verschuivingen 2002-2023

Aan de hand van de kaart

Een inzichtelijke manier om snel de electorale verschuivingen in Nederland te laten zien is via een landkaart van de grootste partij per gemeente. Met behulp van de hedendaagse technologie kan dat op een mooie en handige manier.

In dit artikel treft u deze kaart aan voor alle 7 Tweede Kamerverkiezingen tussen 2002 en 2021. En als toegift de kaart van de peiling van afgelopen weekend van Peil.nl.

Om die kaarten goed vergelijkbaar te maken is de gemeentelijke indeling gebruikt van 2023. De uitslagen van de jaren ervoor zijn hiervoor herberekend. Inmiddels zijn er 343 gemeenten, in 2002 waren het er nog bijna 500.

Ook hebben we – in het licht van de samenwerking van PvdA en GroenLinks – bij de kaarten van de andere verkiezingen PvdA en GroenLinks als één lijst beschouwd. Besef daarbij dat in de jaren 2003, 2010 en 2012 de combinatie PvdA+GroenLinks groter was dan de winnaars CDA (2003) en VVD.

ChristenUnie en SGP hebben we ook bij elkaar genomen. De diagonale Biblebelt van linksonder naar rechtsboven is steeds herkenbaar.

De interactieve kaart 2002-2013

Bij de onderstaande kaart kunt u zelf bovenin kiezen welk jaar u weergegeven wilt zien. Als u op een gemeente klikt ziet u ook de naam van de gemeente.

Vanzelfsprekend zijn de cijfers van 2023 niet die van de uitslag van de verkiezingen, maar een weergave op basis van de peiling van Peil.nl van 16-7-2023. Met behulp van het Peil.nl prognose-model kunnen we de ontwikkelingen per gemeente tot aan 22 november op de voet volgen.

Met regelmaat zullen we hiervan op deze site verslag doen.

U heeft zojuist gelezen: De grote electorale verschuivingen 2002-2023

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Zo kan wel een regering gevormd worden die verbindt - 69285
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237