Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Rust er een taboe in Nederland op medicijnen?

Rust er een taboe in Nederland op medicijnen? - 25532
Samenvatting van het artikel

In steeds grotere mate worden in landen met succes medicijnen ingezet om te zorgen dat er geen Covid-19 patiënten in de ziekenhuizen belanden. Maar in Nederland horen we daar niets over, terwijl het wel een sleutelrol zou moelen spelen om de druk op de ziekenhuizen te verlichten

Lees volledig artikel: Rust er een taboe in Nederland op medicijnen?

Leestijd: 6 minuten

door Cees Dam (1955, werkzaam geweest in automatisering en onrustbarend betrokken bij Nederland, zoals hij zelf stelt).

Het M-woord

Daar is er weer één. Een woord dat je niet volledig mag uitspreken. Een onderwerp dat je niet voor de gezelligheid ter sprake brengt. Zo’n woord heeft een lading of het is een taboe. Maar het M-woord is een uitzondering. Het staat voor hoop, leven, bevrijding en hereniging. En toch kom je het M-woord nergens tegen. Ook al staat het M-woord voor al het goede dat je kan wensen, er rust een groot taboe op. In Nederland althans.

In het buitenland is het M-woord het toverwoord. Afgelopen vrijdag, net voor de persconferentie, was heel goed nieuws te melden. Het M-woord dook overal op. In België bijvoorbeeld, op de site van de VRT, werd het goede nieuws over “M“ breed aangekondigd. En het moet nu toch maar voluit, de  “M“, het M-woord staat voor medicijnen.

Rust er een taboe in Nederland op medicijnen? - 25496

Ronapreve

Afgelopen vrijdag werd door de EMA het medicijn Ronapreve toegelaten in Europa. Het medicijn is in Amerika bekend als REGEN-COV, REGEN-COV2 of REGN-COV2. Het is het middel waardoor Trump snel herstelde van zijn covid infectie. Alles wat in deze blog staat geschreven over medicijnen is gebaseerd op buitenlandse persberichten en kranten. Het M-woord is één maal genoemd door Mark Rutte in zijn toespraak op 16 maart 2020. En daarna is het nauwelijks meer ter sprake geweest.

Terug naar België, aan het begin van de pandemie in november 2020, waar de VRT bericht uit een ziekenhuis:

“Belgische onderzoekscentra en ziekenhuizen spelen een voortrekkersrol in de zoektocht naar vaccins en efficiënte medicatie tegen COVID-19. Medicijnen blijven noodzakelijk want een vaccin alleen zal COVID-19 niet klein krijgen.

En in België wordt een jaar later de daad bij het woord gevoegd.

Opbouw immuniteit

Het medicijn Ronapreve kan 70% van de ziekenhuisopnames voorkomen. Het is een anti-stof (“anti-body“) tegen het virus. De toediening van het medicijn kan poliklinisch (“outpatient“) met een infuus. Voor een opvolger, die met een injectie wordt toegediend, is in de VS toelating gevraagd bij de FDA. De fabrikant Roche/Regeneron heeft ook bekend gemaakt dat na een behandeling immuniteit is opgebouwd voor 8 maanden. Het is geen vervanger van het vaccin maar na een behandeling hoeft niet direct gevaccineerd te worden.

Uit de onderzoeks resultaten blijkt een daling van 70% in sterfte t.g.v. covid.

Op 6 mei maakt de minister van VWS bekend aan de Tweede Kamer dat dit medicijn is aangekocht en dat een noodtoelating is afgegeven. Naar aanleiding van vragen, van de vaste Tweede Kamer commissie voor VWS, antwoordt de minister op 20 september:

De ervaring in Nederland met de noodtoelating voor COVID-behandelingen leert dat dit niet per se leidt tot toepassing bij patiënten, omdat behandelaren terughoudend zijn met geneesmiddelen waarvoor de werkzaamheid en veiligheid nog niet zijn beoordeeld.“ .

Dit staat haaks op een artikel in de Zorgkrant van 28 juli dit jaar (Monoklonaal antilichaam tegen Covid-19 ingezet (zorgkrant.nl).

“Het Erasmus MC heeft de behandeling opgenomen in zijn richtlijn en onmiddellijk geïmplementeerd.“

Taboe tegen medicijnen wordt niet doorbroken door De Jonge

Tijdens de vergadering van de Tweede Kamer 16 november j.l. zei hij er slechts dit over:

“We hebben al via gezamenlijke inkoopprocedures twee behandelingen ingekocht die in het ziekenhuis worden benut: de antilichaambehandeling van Roche en het middel remdesivir van Gilead. Die twee middelen worden al gebruikt.“

In Florida (en niet alleen in deze staat) zijn inmiddels tientallen covid-poliklinieken verrezen. De vaccinatiegraad in Florida (18 mln. inwoners) is slechts 62 % (John Hopkins University) en alle maatregelen zijn ingetrokken. Het aantal sterf gevallen is recentelijk gedaald (grafiek Worldometer). In Florida wordt ingezet op vaccineren en medicijnen. Tot 14 oktober zijn 130.000 behandelingen gegeven en is het aantal ziekenhuisopnames met 80% gedaald. Voorwaarde is wel dat die behandeling binnen 5 tot 10 dagen na de eerste symptomen wordt toegediend. En de behandeling vergt maar een half tot anderhalf uur.

Rust er een taboe in Nederland op medicijnen? - 25497

Nieuwsuur

De pers in Nederland, met uitzondering van Nieuwsuur op dinsdag 19 oktober, heeft geen aandacht voor deze ontwikkelingen. Kijk het interview in Nieuwsuur eens terug  “Dat was wel een juichmoment“ (Ratrace onder farmaceuten om coronamedicijn | Nieuwsuur nos.nl). En als er al iets over “M“ geschreven wordt in ons land dan is het over medicijnen die pas na een jaar beschikbaar komen. Dan wordt je blij gemaakt met …

Na de VS worden ook in Canada de bakens verzet. In Hamilton (Ontario) is vorige maand een covid-poli geopend ( St. Joe’s first hospital in Ontario with antibody therapy clinic for COVID-19 patients | TheSpec.com ). Een overtuigender uitleg kan je niet wensen. En die is er nota bene ook nog! In Dallas, Texas is een startup (CourMed) die de anti-body behandeling net als de trombose dienst door een verpleegkundige (met een auto van de zaak?) thuis komt verzorgen ( Startup delivers monoclonal antibody infusions on-demand (spectrumlocalnews.com)  ).

Sotrovimab

En is hiermee de “Silver Bullet“ binnen? Nee, maar die is in aantocht. De Europese Commissie heeft zich sterk gemaakt voor de beschikbaarheid van 5 medicijnen voor het eind van het jaar. Voortuitlopend op een toelating van de EMA zijn in juli 220.000 doses besteld van het medicijn sotrovimab. Dit medicijn, in “rolling review“ bij de EMA, kan het aantal ziekenhuisopnames met 85% verminderen.

“Rolling review“ is de benaming van een versnelde toelatingsprocedure bij de EMA die voor sotrovimab is gestart op 7 mei. Een aanvraag tot toelating kan in december verwacht worden. En ook dit medicijn kan straks met een injectie in plaats van een infuus worden toegediend. In Abu Dhabi (met veel geld kan je vooroplopen) is in juli voor het eerst sotrovimab op grote schaal ingezet. De resulaten zijn doorslaggevend:

“Between 30 June and 13 July, Sotrovimab was administered to 6,175 patients with Covid-19 in Abu Dhabi. About 52 per cent of the patients were aged 50 or above, and almost all recipients had multiple comorbidities including obesity, cancer, cardiovascular disease and diabetes.

97 per cent of recipients fully recovered within 14 days. The medication also resulted in 100 per cent prevention of death among recipients and 99 per cent prevention of admission to ICU.“

België bestelt Sotrovimab

De VS bestellen deze week voor het bedrag van $ 1,- miljard van dit medicijn. GSK, de leverancier, verplicht zich de doses Sotrovimab te leveren voor 17 december aanstaande.

En dichter bij huis, in België, heeft de minister van volksgezondheid, twee noodltoelatingen (o.a.voor sotrovimab) verstrekt op 28 september. België wil niet wachten op de EMA. Eerder op 2 augustus is het middel aangeschaft. De Belgen zijn consequent en pakken door met inzet van vaccins EN medicijnen.

Maar er is geen ontkomen aan. Op het dashboard van de EMA zijn de ontwikkelingen te volgen ( COVID-19 treatments | European Medicines Agency (europa.eu) ):

Rust er een taboe in Nederland op medicijnen? - 25498

De medicijnen in het linker rijtje gaan stapsgewijs naar het meest rechter rijtje. En voor sotrovimab, waarvoor de markttoelating 18 november is aangevraagd, kan dit zomaar al volgende maand zijn. De “rolling reviews“ voor molnupiravir (de Merck pil) en evusheld (AZ) zijn in het najaar gestart. De pil van Pfizer wordt nog niet door de EMA beoordeeld.

Zorg ontlasten

Het taboe mag niet snel worden doorbroken. Als bekend is dat een goed medicijn beschikbaar is zal dit vaccinatie twijfelaars niet over de streep trekken. Maar nu al kan de zorg worden ontlast en het aantal overlijdens sterk worden verminderd met Ronapreve. Met de aankomende beschikbaarheid van sotrovimab is covid-19 geen levensbedreigende ziekte meer.

Dan vervalt ook de juridische basis van alle maatregelen: In het nieuwe jaar geen coronapas meer, weg met de QR code, ontmanteling van de testindustrie, zorgpersoneel dat weer gewoon een vakantie kan plannen, de GGD die je gewoon verwijst naar een behandelaar bij een positieve test, behoud van het recht om niet te vaccineren, geen persconferenties en talkshows zonder angstaanjagende virologen. Het dashboard van de EMA wordt de vrijbrief waar we op wachten.

Omdat de kranten het taboe in stand proberen te houden volgen hieronder hoopgevende berichten om te lezen op een koude en natte novemberavond.

* De auteur heeft geen belang, aandeel of band in welke vorm dan ook met farmaceutische bedrijven, toeleveranciers of afnemers.

Bronnen

Daily News 28 / 07 / 2021 (europa.eu)

Geneesmiddelen tegen Covid: toestemming minister voor invoer en gebruik | ASGB

België koopt coronamedicijn sotrovimab aan: hoe (goed) werkt… – Het Nieuwsblad

Japan approves GSK’s Sotrovimab COVID-19 antibody treatment | Reuters

UM UCH Administers 5000th Monoclonal Antibody Treatment for COVID | UM Upper Chesapeake Health (umms.org)

Brussel zet turbo op ontwikkeling covid-medicijnen: dit jaar moeten er vijf nieuwe geneesmiddelen bij | De Volkskrant

EMA receives application for marketing authorisation for Xevudy (sotrovimab) for treating patients with COVID-19 | European Medicines Agency (europa.eu)

Sotrovimab gets emergency use authorization from Brazilian regulators

Australia secures 31,000 Sotrovimab doses to treat COVID as national vaccine rollout edges towards 80 per cent first dose | Sky News Australia

UAE announces two-week treatment results for Covid-19 medicine Sotrovimab (mediaoffice.abudhabi)

Kamerstuk 22112, nr. 3180 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)

Medikament gegen Covid-19 – Schweizer Forschende entdecken neutralisierende Antikörper – News – SRF

These 10 drugs against Covid-19 will be available in Europe within a few weeks (newsbeezer.com)

Gov. Gianforte: Early Treatment Saves Lives (mt.gov)

Government buys 100,000 doses of Covid antibody treatment (cityam.com)

Sotrovimab: Inside the creation of life-saving Covid drug that will ‘withstand variants’ (thenationalnews.com)

Covid treatment improving as doctors learn to fight the disease and access new drugs | Coronavirus | The Guardian

COVID Treatment Drugs Ronapreve & Pfizer Coming To Australia (pedestrian.tv)

covidLINK | Maryland Department of Health

Europese regulator keurt twee nieuwe coronageneesmiddelen met antilichamen goed | VRT NWS: nieuws

Veelbelovende resultaten voor anti-Covid-19-medicijn van Roche en Regeneron | Wetenschap | hln.be

UC’s mobile health clinic to help ACT Government’s COVID-19 response – University of Canberra

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.