Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 19 juli 2021

Covid Dagcijfers 26 mei 2021 - 20420
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd. Vandaag de cijfers voor 19 juli 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 19 juli 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 19 juli 2021

De cijfers van de GGD van zaterdag waren lager dan de dagen ervoor. Maar dat is wel een normaal patroon op zaterdag en zondag. Het aantal mensen dat zich heeft laat testen is dan doorgaans 20 tot 30% lager dan de donderdag ervoor. Op maandag gaat dat dan weer een stuk omhoog.

Wat we dan ook doorgaans zagen was dat bij een afname van het aantal getesten in het weekend het percentage positieve  dan weer toenam. Dus de verschuiving tussen zaterdag de 17 en donderdag/vrijdag ervoor is conform het normale patroon van het afgelopen jaar.

Covid Dagcijfers 19 juli 2021 - 21783

Het RIVM maakt dan meestal 10 a 15% meer positieve testen bekend. Mede uit andere bronnen. De zondag is doorgaans bij de GGD de laagste dag. Maar al het RIVM die cijfers ook dinsdag bekend maakt is er ook een vorm van inhaalslag bij de opgaves. Dit omdat het RIVM op dinsdag haar weekrapport maakt.

De GGD cijfers laten nu wel een dalende trend zien. Als de cijfers van de 17e vergeleken worden met de week ervoor dan zien we een lager aantal getesten en een daling van het percentage positief.

Cruciaal is echter de ontwikkeling naar leeftijd. En dan zien we dat de groep tussen 20 en 29 nu op dagbasis fors aan het dalen is, maar dat de oudere groepen wel verder aan het stijgen zijn. De cijfers ijlen fors na, en morgen weten we meer door het wekelijkse RIVM rapport, maar zo lijkt het er uit te zien als je op dagniveau kijkt.

Covid Dagcijfers 19 juli 2021 - 21784

Goed te zien is hoe na de heel hoge cijfers bij de groep onder de 30 jaar. daar nu duidelijke lagere aantallen te zien zijn. Maar dat bij de leeftijdgroepen boven de 30 jaar nog steeds sprake is van een gestage groei. Dit patroon zien we ook terug als de ontwikkeling wordt gevolgd per dag van de ziekenhuisopnames naar leeftijd.

Covid Dagcijfers 19 juli 2021 - 21786

Bij jongeren een daling, ouderen een stijging

Onder de 30 jaar zien we inderdaad al de daling inzetten. Maar bij de oudere groepen zien we de stijging. Gezien de dagcijfers die we hierboven hebben gezet (en het gemiddeld 5 a 6 dagen duur voor de ziekenhuisopnames zullen volgen) mag verwacht worden dat de komende week de ziekenhuisopnames per dag verder gaan stijgen.

De centrale vraag is wanneer er echt een duidelijke stabilisatie of daling vast te stellen is bij de groepen boven de 40 jaar. Zodra dat gebeurd zullen vanaf 5 dagen erna de ziekenhuisopnames  per dag niet verder stijgen.

Het zou mij niet verbazen als die stabilisatie of daling bij de hogere leeftijdsgroepen in de loop van deze week gaat optreden. Wanneer dat plaats vindt kan ook beter ingeschat worden tot waar de ziekenhuisbezetting deze zomer zal oplopen. Morgen zal het RIVM weekrapport al wat meer handvaten kunnen bieden.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 19 juli 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019