Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 6 mei

Dagcijfers 5 mei 2021 - 19672
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 6 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 6 mei

Leestijd: 3 minuten

The Week After

Het is inmiddels ruim een week na Koningsdag (27 april) en ook na de eerste dag waarop de maatregelen versoepeld waren (28 april) en het ook nog eens terrassenweer was. Tot overmaat van ramp was er die dag ook nog een treinstaking. In de ogen van het OMT kon de ramp haast niet groter zijn en de gevolgen ervan zouden nu te zien moeten zijn.

Wij kijken naar heel andere zaken en wij zien dat vanaf 28 april de luchtvochtigheid niet meer onder de 4 g/kg is gedaald. Dat houdt nog niet over, maar het is al beter dan de maanden ervoor. Koningsdag werd vooral buiten gevierd en ook de terrassen waren buiten. En buiten is waar we moeten zijn om het virus onder controle te krijgen.

We zitten nu dus in een The Week After situatie, waarin iedereen probeert zijn gelijk te halen: het OMT en het verplegend personeel van de ziekenhuizen verwachten een trend richting het Zwarte Scenario en wij kijken uit naar de daling.

Als we stiekem even kijken naar andere landen om ons heen, die net iets verder in het voorjaar gevorderd zijn, dan komen we bijvoorbeeld deze plaatjes tegen:

Dagcijfers 6 mei - 19673

In Oostenrijk is het verloop vergelijkbaar met Nederland en daar zijn de cijfers al een paar weken aan het dalen. Ook in Italië zien we dit al:

Dagcijfers 6 mei - 19674

Dat biedt perspectief voor wat we zo in Nederland gaan zien!

En gisteren maakten we melding van een plotselinge stijging van de cijfers, maar dat blijkt achteraf gezichtsbedrog. Ook dit was een The Week After effect. Een groot deel van de geplande operaties voor vorige week maandag en dinsdag bleek verschoven naar de woensdag en donderdag, waardoor de woensdag en donderdag samen de topdagen werden en dus voor extra covid-19 opnames zorgden. Gisteren hadden we dus 2 topdagen in ons 7-daagse gemiddelde en daardoor een extra stijging. Daarvan is de woensdag inmiddels doorgeschoven naar de week ervoor en hebben we nu weer een normaal weekgemiddelde. Omdat ook het aantal opnames vandaag extra gezakt lijkt te zijn (voorjaar ???) is de R plotseling weer gedaald van 1,01 gisteren naar 0,95 vandaag.

De grafiek voor vandaag laat zien dat we inderdaad verder aan het dalen zijn. Ruim 15% lager dan wat we op de top zagen. Nog een paar dagen wachten tot we het zeker weten:

Dagcijfers 6 mei - 19689

De PCR waarden zijn nog steeds niet op orde, dus voor wat ze waard zijn. Ze vertonen nog steeds geen gelijkenis met de opnamecijfers. Wat in elk geval gunstig lijkt, is dat de cijfers exact dezelfde richting op gaan als de week ervoor, dus geen verschil tussen de Koningsdag week en de week ervoor. Voor wat dat allemaal waard is.

En ook de grafiek voor de R-waarde laat zien dat we weer terug zijn onder de 1:

Dagcijfers 6 mei - 19675

De GGD teststraten dinsdag gaven hoopvol nieuws. Net zo veel als de week ervoor. Maar toen was het Koningsdag en die dag gaf 800 minder positieven te zien dan de dag ervoor en de dag erna.

En nu dus die zelfde lagere waardes.

Het is alleen nog wachten op de GGD-cijfers van morgen en we kunnen wat conclusies gaan trekken over Koningsdag.

Dit is de totaalgrafiek.

Dagcijfers 6 mei - 19691

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 176 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 201 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,95 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019