Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 5 mei 2021

Dagcijfers 4 mei - 19652
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 5 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 5 mei 2021

Leestijd: 3 minuten

Belgen zijn anders

Nederlandse cijfers zijn onvoorspelbaar. Zo denk je een geleidelijke daling te zien van de cijfers en zo wordt alles opeens flink bijgeplust over een tijdspanne van meerdere weken en is de daling als sneeuw voor de zon verdwenen. We proberen het niet meer te begrijpen, we signaleren het en proberen het wel weer te begrijpen als het weer omslaat. Dat is al een beetje aan het gebeuren met hogere luchtvochtigheden, die nu een week boven de 5 zitten, er is een beginnetje.

En ja, de Belgen zijn anders. Het weer is hetzelfde, de vaccinatiegraad is ongeveer hetzelfde, alleen de cijfers zijn anders! Daar is al vanaf eind maart een constante daling te zien en is het aantal ziekenhuisopnames sindsdien met 30% gedaald, terwijl hier de bezetting van het ziekenhuis al die tijd hetzelfde blijft. Curieus. Wel heb ik begrepen dat de Belgen de verspreiding via de lucht (de aerosolen dus) serieus nemen en ventilatie tot speerpunt maken. En in Nederland hebben we nog steeds te maken met aerosolontkenners bij het RIVM en OMT. Zou dat het verschil maken?

Effecten van de chaos

En net als gisteren hebben we te maken met de effecten van de chaos in de teststraten als het gaat om het aanleveren van de juiste cijfers. De PCR curve gaat omhoog en weer omlaag de afgelopen week, maar of dat een beetje representatief is voor de werkelijkheid is de grote vraag.

Op deze cijfers wordt mede het beleid voor de komende weken gebaseerd. De kosten van de lockdown zijn per week vergelijkbaar met de kosten van de complete Deltawerken: “De Deltacommissie bracht uiteindelijk vijf adviezen uit die op 18 oktober 1955 resulteerden in het Deltaplan. Het plan zou in 25 jaar uitgevoerd worden waarbij de kosten waren beraamd op ongeveer 1,5 tot 2 miljard gulden (ongeveer 680 tot 900 miljoen euro)“.

Dagcijfers 5 mei 2021 - 19661

Over een paar dagen zou het effect van de iets hogere luchtvochtigheid te zien zijn. Ook het effect van 27/28 april (Koningsdag en versoepelingen) zou dan duidelijk moeten worden. Eerst de vermeende stijging door de versoepelingen en vlak daarna de geleidelijke daling door toenemende luchtvochtigheid. We gaan het zien!

En gisteren lag de R nog net onder de 1, vandaag is deze net boven de 1 uitgekomen: 1,01

Dagcijfers 5 mei 2021 - 19654

Moeilijke vergelijking

En, met een aantal slagen om de arm, is dit de grafiek. We zagen bij de GGD-teststraten wel dat maandag het aantal mensen dat zich heeft laten testen met 11% is gedaald en het aantal positieve testen is met 6% gedaald. De cijfers van dinsdag (dus het RIVM morgen) zullen hoger zijn dan de week ervoor, omdat die dinsdag Koningsdag was en circa 23.000 minder mensen zich hebben laten testen en dus circa 2000 minder positieve testen kwamen. Dus ook daardoor wordt de vergelijking van deze week met die van vorige week al weer wat moeilijker (scheelt 2000 positieve testen).

Vooral de gele lijn is moeilijk te bepalen omdat er 2 dagen storingen waren in de RIVM computers. Na circa een week moet dat effect van die storing uit de cijfers verdwenen zijn.

Dagcijfers 5 mei 2021 - 19666

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 195 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 258 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,01 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126