Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 4 mei

Dagcijfers 3 mei - 19628
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 4 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 4 mei

Leestijd: 2 minuten

Puinhoop

De puinhoop lijkt steeds groter te worden sinds gisteren. PCR cijfers gefrustreerd door computerstoringen. Overlijdens volgens de GGD springen van 3 naar 32 per dag. De daling van het aantal ziekenhuisopnames is in een paar uur volledig weggepoetst door honderden nagekomen opnames over de afgelopen weken. Sommige cijfers zijn verdubbeld ten opzichte van de tussenstand de volgende dag 16:00 uur. De daling is omgezet in een gemiddeld vlak verloop. En dat terwijl de cijfers in België al een maand voortdurend aan het dalen zijn. Vaccinatie, het weer, immuniteit? Wie zal het zeggen. In Nederland zijn er volgens het Corona Dashboard meer prikken gezet dan in België. Laten we ons maar vasthouden aan het betere weer dat inmiddels in het zicht gaat komen.

Dagcijfers 4 mei - 19627

De lijn met de  ‘Voorspelling voorjaar‘ hebben we een week verplaatst. Vanaf 30 april is er een hogere luchtvochtigheid en dat zou al wat moeten helpen de curves ook in Nederland om te buigen. Zoals gezegd is de PCR curve voor wat het waard is. Hopelijk kunnen we deze met nieuwe cijfers voor de komende dagen beter reconstrueren.

En het zal geen verrassing zijn om te zien dat de R maar niet wil zakken. De actuele waarde is nu 0,98

Dagcijfers 4 mei - 19626

De dagcijfers van het RIVM waren naar schatting door computerstoringen in twee dagen meer dan 4000 te hoog en de twee dagen erna weer 4000 te laag.

Bij de GGD-cijfers zien we nu het patroon dat er fors minder mensen zich komen laten testen enhet aantal positief getesten ongeveer hetzelfde zijn als de week ervoor. Op zichzelf is dat een ander patroon dan we tot een paar weken geleden kenden.  Dat levert deze grafiek op:

Dagcijfers 4 mei - 19643

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 261 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 175 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,98 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019