Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 2 december 2020

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 2 december 2020

Leestijd: 2 minuten

De cijfers stijgen weer! We zijn zo jaloers op Ernst Kuipers. Elke week heeft hij wel weer een spannende nare boodschap voor ons en dan zien we hem glunderen: de cijfers schommelen teveel, bedden blijven vol, de R blijft stijgen, we gedragen ons niet….

Eindelijk kunnen we sinds 24 oktober ook eens zeggen dat de cijfers stijgen. Want sinds de top op 24 oktober zitten we al met cijfers die alleen maar dalen. Kijk maar naar de stijging van vandaag:

Covid Dagcijfers 2 december 2020 - 13311

 

Goed kijken! We moeten even boeten voor de fikse daling van dit weekend, die groter was dan gemiddeld, dus is er nu een hele kleine stijging. Die wordt morgen ongetwijfeld wel weer ongedaan gemaakt door het gemiddelde over 7 dagen, maar toch!

Omdat de berekening van de R-waarde over iets langere periode wordt gedaan, zien we helaas geen stijging van het reproductiegetal. Dat is sinds 24 oktober nooit meer boven de 1 uitgekomen:

Covid Dagcijfers 2 december 2020 - 13312

 

En ja, voorspellen blijft altijd moeilijk, leuk als dat goed gaat, maar ook vervelend als dat echt helemaal mis gaat. Dat zal Kuipers ook moeten beamen. Dit is zijn voorspelling van nog maar een maand geleden zoals hij deze presenteerde aan de Tweede Kamer:

Covid Dagcijfers 2 december 2020 - 13313

 

Op basis van de beddenbezetting op 27 oktober (1829 patiënten), voorspelde hij dat er in het ongunstigste geval (trend zet door) op 1 december 4513 en in het meest gunstige scenario (R=0,9) 2433 patiënten opgenomen zouden zijn. Bij een R van 1 (volgens het RIVM is het sinds november boven de 1) zouden er zelfs 3391 patiënten opgenomen zijn.

De werkelijke cijfers van 1 december zijn uitgekomen op 1205 patiënten! Dus een factor 3 lager dan aan de Tweede Kamer voorgespiegeld op 28 oktober! En op basis daarvan zijn natuurlijk alle beperkende maatregelen getroffen. We zijn heel benieuwd wat de voorspelling van Kuipers op 8 december zal zijn. Onze voorspelling voor het aantal opnames op 7 december (wordt zichtbaar op 8 december) is dat er die dag 50 opnames zullen zijn. Het aantal ligdagen is voortdurend aan het stijgen, dus we kunnen niet goed aangeven wat dan het aantal opgenomen patiënten zal zijn, maar dat ligt dan in de orde van grootte van 800. Schrijf het alvast maar in de agenda….

Tot morgen.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier .

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.