Interessante internationale vergelijkingen

The Financial Times heeft een pagina met een mooie manier om internationale vergelijkingen te kunnen bekijken ten opzichte van de veranderingen in de verspreiding van het virus.

Hier kunt u zelf de actuele informatie bekijken.

Het is belangrijk om te begrijpen welke cijfers ze bij die internationale vergelijkingenlaten zien:

 • Ze gebruiken het gemiddelde aantal doden van de laatste 7 dagen.
 • Ze namen als dag nul voor hun grafiek de eerste dag dat in dat land/regio er op gemiddelde basis 3 doden zijn geweest,
 • De grafiekweergave is logaritmisch. Dat is de gebruikelijke wijze om de ontwikkeling van de verspreiding van een virus weer te geven.
 • De ster geeft aan wanneer er een Lockdown is ingesteld in dat land.

Hoewel de landen qua omvang sterk verschillen en meestal bij anderen de cijfers worden weergegeven in aantal doden per miljoen inwoners kan via deze aanpak wel getoond worden hoe de reproductiefactor in dat land zich ontwikkelt. Als de lijnen niet naar rechts zouden ombuigen, dan is er sprake dat het virus zich ongebreideld blijft verspreiden.

Het is wel belangrijk te beseffen dat bij kleinere landen het langer duurt voordat de grens van 3 doden per dag is overschreden. Dat kan dan zijn doordat in dit land de maatregelen al genomen zijn. Terwijl bij veel grotere landen de 3 doden per dag snel wordt gehaald en dus doorgaans later pas maatregelen werden ingevoerd.

Van de grafieken die er alfabetisch per land op de website staan heb ik een selectie gemaakt en ik heb ze wat anders geordend.

 

Spanje, Frankrijk, Italië en Engeland laten de snelste stijging zien tot en met de 25e dag. Bij de andere landen zien we, inclusief Nederland, al eerder een afbuiging.  Zweden is een geval apart, omdat zij weinig maatregelen hebben genomen, en daar ga ik in een ander blog vandaag op in.

We zien dat de US de stijlste lijn heeft van alle landen, ook die van West-Europa. Zelf ben ik in Europa nogal gecharmeerd van de alertheid van het reageren van Tsjechië. Hier is dat goed te lezen. Vanaf 18 maart wordt in dat land verplicht buitenshuis mondbescherming gedragen. Sinds 12 april is dat ook in Israël het geval.

Ten aanzien van de warmere en vochtigere landen denk ik dat hun curve positief wordt beïnvloed omdat het weer als het ware mede gezorgd heeft voor een tragere verspreiding van het virus, dan in het koudere en minder vochtigere West-Europa en New York.

Ten slotte zien we hierboven de vier Aziatische landen die direct massaal in het land mondbescherming zijn gaan dragen. Er zijn veel aanwijzingen dat daardoor mensen minder snel andere mensen besmetten. Besef dat in de eerste vier landen hierboven het aantal doden per miljoen inwoners op dit moment meer dan 100 keer zo klein is, dan de landen in West-Europa. Dus Japan met 100 miljoen inwoners heeft in totaal minder doden dan Frankrijk, Spanje of Italië nu iedere dag nog hebben.

Een aantal landen staat er niet bij (zoals Singapore en Taiwan). Dat komt omdat ze nog niet per dag 3 doden hadden gerealiseerd. Mochten ze er toch wel bij staan, dan loopt de lijn direct naar beneden.

Deze cijfers zijn dus op landniveau. Maar ik beschik ook over de cijfers per regio in Italië. En dan is het interessant om te zien dat er ook daar grote verschillen zijn. Begin maart hadden ze al beperkende maatregelen genomen in Lombardije. Op 9 maart over heel Italie. Bij de grafieken per provincie moet dan wel bedacht worden dat dag 1 per provincie soms ruim voor de start van die maatregelen lag en in andere regio’s zelfs na de start van die maatregelen.

Hieronder ziet u de regio’s in Italië. De bovenste vier lijnen zijn regio’s in het noorden van het land. U kunt zelf regio’s kiezen en dan alleen die curve bekijken.

Ditzelfde hebben we gedaan voor de Nederlandse provincies.

Het probleem met de Nederlandse cijfers t.o.v. die in andere landen is dat het RIVM bij de provincies niet registreert per dag dat ze het bekendmaken, maar per datum dat de personen echt overleden zijn, zodat de cijfers nog een week lang kunnen veranderen.

De curve lijkt t.a.v. de andere landen wat meer af te vlakken. Maar ook dat hangt samen met weer iets anders. Sinds een week wordt er door artsen geprobeerd beter te registreren, zodat we een stijging zien in de cijfers. Maar die stijging lijkt niet reëel, want we zien dat de ziekenhuisopnames en de toestroom naar de IC’s aan het afnemen is. Terwijl rond 27 maart het aantal ziekenhuisopnames per dag rond de 500 lag, ligt dat nu iets boven de 100.

Ook hier zien we het patroon als in Italië, waarbij de regio’s in het noorden van het land een veel stijlere lijn hebben dan in de rest van het land. Hier zien we Noord-Brabant stijler dan in de andere provincies.

Zoals ik vaker heb gezegd (en dat is trouwens ook het geval in de VS, waarvoor ik nog met een vergelijkbare grafiek bezig ben) denk ik dat de belangrijkste factoren die een rol spelen bij de verschillen in verspreidingspatronen tussen regio’s en landen zijn:

 • Het al dan niet hebben gehad van grote superspreading events
 • Het gehalte aan luchtvochtigheid waardoor de verspreiding van het virus sneller of langzamer is gegaan. (En in landen met een heel hoge luchtvochtigheid en het overgrote deel der bewoners in woningen zonder ramen zal de verspreidingssnelheid naderen in de richting van nul).
 • De overheidsmaatregelen. (En wat het laatste betreft zijn er veel aanwijzingen dat het dragen van mondbedekking per saldo een groter effect heeft op het vertragen van de verspreiding dan de 1,5 meter regel).

Zelf denk ik dat de eerste factor nog de belangrijste is geweest bij de grote uitbraken die we gezien hebben. Nu eigenlijk wereldwijd dat soort bijeenkomsten niet meer plaatsvinden, zien we overal duidelijke afvlakkingen van de groei.

In landen ten zuiden van de 20e breedtegraad noord zien we relatief lage aantallen besmette personen en doorgaans vlakkere groeicurves.

In landen waar mondbescherming wordt gedragen blijft het aantal doden per inwoner een factor 100 of meer keer zo laag als in West-Europa en New York.

In de komende weken zullen we vrijwel overal zien dat de maatregelen worden afgezwakt en zullen we zien wat er dan gebeurt. Het zou me niet verbazen als we weinig nieuwe grote uitbraken zien. Maar laten we dan wel afspreken, dat we bij mogelijke nieuwe stijgingen van gevallen ergens in de wereld, ook echt kijken wat er aan de hand is en wat de omvang ervan is. De afgelopen weken heb ik al te veel gezien (ook vanuit uitspraken van virologen op televisie) dat er gedaan werd alsof er een gigantische nieuwe uitbraak was, en als ik dan ging kijken via internet viel de omvang van wat er gebeurde heel erg mee.

N. B. Met name in deze tijd zou het van belang zijn als het gaat over de getallen over besmette personen, ziekenhuisopnames, sterftes e.d., dat iedereen zich bij de feiten houdt. En als u zelf die uitspraken van hen (of van mij) wil checken, dan raad ik u aan om gewoon in Google in te typen “Wikipedia, COVID-19”, en dan in het Engels het land waar u wat van wil weten. Dan krijgt u een schat aan materiaal.

 

 

14 antwoorden
 1. Miryam
  Miryam zegt:

  de wikipedia en jouw site zijn nog de enige waar ik naar kijk en wat van opsteek. Ik zit ‘vast’ op Bali en de cijfers hier rijmen of echt niet of we hebben met iets anders te maken. Wellicht is dit een heel interessant eiland om een mooi stuk over te maken? Vele met mij zijn hier erg benieuwd over. Ik zou je een aantal artikelen kunnen sturen :)

  Beantwoorden
  • Han Smit
   Han Smit zegt:

   Niet desinfecteren, maar ventileren. De lucht flink verversen. Bij desinfecteren ben je niet zeker van het vernietigen van alle virussen,

   Beantwoorden
 2. Wouter Verboom
  Wouter Verboom zegt:

  Beste Maurice,

  Ik volg je blogs op de voet en zie inderdaad ook exact dezelfde tendens.
  Deze laatste blog moet je zelf nog even nalezen want zitten best veel tikfoutjes in :)
  Maar…ga zo door!

  mvg, Wouter

  Beantwoorden
 3. Dan
  Dan zegt:

  Vraag: in welke mate gedragen de microdroplets/aerosols die we uitademen zich zoals sigaretterook? Bvb. Ik kan letterlijk aan dezelfde tafel zitten als een roker en helemaal geen last hebben van de rook. Terwijl iemand die drie tafels verder zit er vol in kan zitten en zich elders gaat zetten om van de irritatie af te komen. Dus het idee dat je op 1.5 of 2 meter afstand vrij veilig bent klopt helemaal niet met wat we letterlijk kunnen zien als iemand rookt. Bij zeer weinig wind is het vrij onvoorspelbaar waar en op welke afstand je veilig bent van een mogelijk besmette persoon.

  Beantwoorden
 4. Marie
  Marie zegt:

  Zeer leerzame blog weer, ik hoop dat er iemand van het MOT of een lid van de kamer het serieus leest. Er staan een paar typo’s is in: 2e bullet van het stuk: d0den Boven de grafiek van regio’s Italie: curce In deze zin moet de laatste ‘van’ dan zijn: (En wat het laatste betreft zijn er veel aanwijzingen dat het dragen van mondbedekking per saldo een groter effect heeft op het vertragen van de verspreiding van de 1,5 meter regel) Alinea daaronder: belangrijste Een na laatste aliena: teveen Laatste aliena: ziekenhuisopnakes Dank weer Maurice!
  ps wat betreft superspread in Heerde, afgezien van Lelystad bijeenkomst ook hoge kerkdichtheid, ‘close knit’ community en zangkoren. En een grote uitbraak in een verzorgingstehuis.

  Beantwoorden
 5. Henk van Lith
  Henk van Lith zegt:

  Beste Maurice,
  Superrrrr. Ik ben met een vergelijkbaar bestand bezig in excel en met pivot table kan je je elke combinatie en grafiek maken, die je maar wilt, ook de duur vanaf de eerste besmetting of vanaf de eerste doden kan je bepalen.
  Ik wil het bestand graag met je delen. Hoe krijg ik het bestand bij je?
  Ik hoor graag van je.
  Henk

  Beantwoorden
 6. Claudia
  Claudia zegt:

  Ik vind het fijn om jouw gegevens te lezen. Alleen heb ik vragen bij het dragen van mondkapjes buitenhuis. Mijn zus woont in Italie Venetie. Daar mag je maar 1 x per week naar de supermarkt met volledige gezichts- en handbescherming. Daarna worden constant dezelfde mondkapjes gebruikt, bij naar buiten gaan (hooguit 200 meter om het huis)? Ik denk dat door verkeerd gebruik binnen gezinnen, juist weer besmettingen plaatsvinden.

  Beantwoorden
 7. Jurjen
  Jurjen zegt:

  Goed stuk, ik vraag me wel af 1) in hoeverre zegt ‘aantal doden’ iets omdat het aantal doden weinig zegt of iemand ‘met’ of ‘door’ het virus is overleden 2) doden worden per land verschillend gemeten, er zitten nogal wat verschillen. In Nederland worden alleen geteste doden meegeteld, in andere landen de door artsen aangemelde ‘vermoedelijke’ doden 3) dodenaantal heeft ook weer te maken met bevattelijkheid, in demografisch oudere landen zijn meer doden. Dus hoe goed kun je landen in grafieken vergelijken?

  Beantwoorden
 8. Koetsier
  Koetsier zegt:

  Na het lezen van al deze studies , is de slotsom uiteindelijk heel duidelijk! !
  Alle patiënten die “licht” besmet zijn met dit virus zullen VERPLICHT naar de OPENBARE ZWEMBADEN gestuurd moeten worden, een zeer hoge vochtigheidsgraad , sterke chloordampen en een hoge temperatuur !
  Waar wacht men dan nog op .
  Dit schrijven is zowel serieus als cynisch bedoeld .

  Beantwoorden
 9. Edwin Punselie
  Edwin Punselie zegt:

  Hallo Maurice,

  Interessant artikel.

  Ik zit in Malaysia, een land waar men tegenwoordig veel vaped ipv het roken van sigaretten.
  Bij het uitademen van de vape krijg je volgens mij een zeer degelijk beeld hoe adem zich kan verspreiden. Een geweldige verspreiding dus van laten we zeggen een meter of 5, zonder wind…..
  Het geeft voor mij overduidelijk aan dat de zg 1.5 meter regel kompleet cul is.
  Het zal ongetwijfeld wel iets uitmaken, maar het dragen van een mondkapje is waarschijnlijk een 100 maal reducerende factor van verspreiding.
  daarom vind ik het ongelofelijk dom van de Nederlandse regering om dit niet per direct (wel 3 maanden te laat) verplicht te stellen in het openbaar.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *