Salomon de Hond (6-3-1914)

                                                                                                6 profielen

Mijn vader Salomon (Sam) de Hond is vandaag precies 100 jaar geleden geboren. In 2002 is hij  op 87-jarige leeftijd overleden.

Ter gelegenheid van deze 100-ste geboortedag wil ik op deze plek foto’s, video’s en teksten plaatsen, die een goed beeld geven van het leven van deze bijzondere man…….

Woorden die hem goed beschrijven zijn: moedig, onbaatzuchtig, zorgzaam, warm, opofferingsgezind, grappig, charmant, harde werker, principieel.  Hij was een prima echtgenoot en een (groot-)vader die er altijd voor je was.

Het is geweldig dat er nog zoveel beschikbaar is om een goed beeld van hem te geven. En via deze webpagina probeer ik dat te doen.

–  Op zijn 70e verjaardag heb ik een boek geschreven over zijn leven op basis van gesprekken met personen die hem in verschillende fase van zijn leven hebben gekend.  Dit is dat boek:

–   Zijn zelf geschreven oorlogsherinneringen heeft Drs. Mark Schellekens geredigeerd. Hij is de auteur van het boek over Walter Suskind, dat mede gebaseerd is op de informatie van mijn vader. De titel van het boek is:  “Een ster is een ster”.  Hier de link naar dat boek. Maar ook in het boek van Schellekens over Walter Suskind  Hier is het te lezen.

.   Via twee video’s is ook een goed beeld te geven van het leven en het karakter van Sam de Hond:

Een speciale versie van Sonja vanuit Madame Tussaud op zijn 80e verjaardag:

De opname van het persoonlijke verslag van Sam over de oorlogsjaren in het kader van Survivors of the Shoah:

–   Toen ik Bar Mitswah werd in 1960 was hij 46 jaar.  Op deze film van het feest is hij goed in al zijn glorie te zien.

 

Hoe ouder ik word hoe meer ik mijn vader zie als ik in de spiegel kijkt. Als ik mijn kinderen zie dan herken ik op verschillende manieren dat zij zijn kleinkinderen zijn.

Het is de bedoeling dat deze webpagina en links voor altijd blijven bestaan, zodat ook de generaties die na mijn kinderen komen, kunnen zien hoe bijzonder hun voorvader was. Hopelijk zullen zij dan geinspireerd worden door de daden van Sam de Hond en zijn bijzondere persoonlijkheid. mede in het besef dat zij een deel van zijn genen dragen.

Collage Sam de Hond

Klik op de foto om groter te bekijken. 

2 antwoorden
  1. pim
    pim zegt:

    Mooi document, facebook is ouder dan men denkt… Nu mijn ouders niet meer leven ga ik meer en meer beseffen hoeveel ik een deel van hen ben in mijn denken en handelen. Een mensenleven is fascinerend, zeker als het zo mooi in beeld gebracht wordt.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] De verhalen van Sam de Hond zijn terug te lezen in zijn boek “Een Ster is een Ster” en in de video die hij maakte in het kader van Steven Spielberg’s project “Survivors of the Shoah“. Op 6 maart 2014 zou mijn grootvader honderd jaar zijn geworden. Mijn vader maakte toen voor hem deze bijzondere herinneringspagina. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie