Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dit was mijn prognose op 11 september 2012

Samenvatting van het artikel

In mijn rapport van 11 september 2012 beschreef ik in tekst wat ik als uitslag verwachtte. Dat complete rapport is hier terug te lezen. Het tekstgedeelte eruit staat ook nog hieronder, zodat nog eens, met de kennis van nu, teruggelezen kan worden wat ik voorspeld heb: “Zowel voor de VVD als de PvdA kan nog gelden […]

Lees volledig artikel: Dit was mijn prognose op 11 september 2012

Leestijd: 3 minuten

In mijn rapport van 11 september 2012 beschreef ik in tekst wat ik als uitslag verwachtte. Dat complete rapport is hier terug te lezen.

Het tekstgedeelte eruit staat ook nog hieronder, zodat nog eens, met de kennis van nu, teruggelezen kan worden wat ik voorspeld heb:

“Zowel voor de VVD als de PvdA kan nog gelden dat door strategisch stemmen de score enkele zetels hoger komt dan de huidige score van 36. Wie van deze twee partijen zal winnen is nu nog niet te zeggen. Opkomst kan hierbij ook nog een doorslaggevende rol spelen. Door de lijstverbinding van PvdA, SP en Groen Links is er nog zelfs kans op een uitslag waarbij de partij met de minste stemmen toch de meeste zetels zal behalen.

Bezien we de overgangen van en naar VVD en PvdA dan valt het volgende op:  De PvdA wint fors van Groen Links (30% van de kiezers van Groen Links uit 2010). Maar ook van SP en D66 komt circa 10% over.  Het bijzondere is dat de PvdA zelfs ongeveer 5% van de kiezers wint van PVV, VVD en CDA. Daarmee wint de PvdA duidelijk meer dan de VVD. Het probleem van de PvdA is echter dat het haar kiezers uit 2010 minder goed vasthoudt dan de VVD. Ruim 10% van die kiezers stappen over naar de SP.  Welke van de twee partijen, VVD en PvdA, dit patroon kan doorbreken wordt morgen de winnaar.

De PVV houdt op dit moment ruim 60% van haar kiezers vast en trekt weinig nieuwe kiezers aan. Als dit ook morgen het geval is dan zal de PVV ergens rond de 18 zetels eindigen.  De PVV zou nog last kunnen krijgen van een relatief lage opkomst onder de eigen kiezers.

Voor het CDA ziet het bij deze verkiezingen ook weer niet goed uit. Met name in het katholeike Zuiden doet deze partij het slecht, hetgeen zal leiden tot een historische uitslag. (Maar in weinig gemeenten in het Zuiden zal het CDA de grootste partij worden, terwijl dat vroeger in vrijwel alle gemeenten in het Zuiden was).. Ook kan het CDA nog meer last krijgen van strategische stemmers die naar de VVD trekken. Een score tussen de 10 en 14 is het meest waarschijnlijk.

Morgen zal de SP wel zetels gaan winnen. We verwachten 3 tot 7 winst. Maar dat is heel veel zetels minder dan de maximale stand (winst van meer dan 20 zetels) van nog maar 4 weken geleden. Veel voormalige PvdA-kiezer die naar de SP waren overgestapt kiezen nu toch (weer) voor de PvdA. Deze groep zal morgen wel eens beslissend kunnen zijn voor het feit of de PvdA de VVD kan verslaan.

Bij D66 zien we een patroon dat we vaker zijn tegengekomen. In de peilingen behoorlijk op winst, maar vlak voor de verkiezingen een duidelijke daling. Met name onder invloed van de tweestrijd tussen VVD en PvdA lijkt D66 blij te mogen zijn met 2 zetels winst. Een verlies van 1 zetel behoort nog zelfs tot de mogelijkheden.

Groen Links zal bij deze verkiezingen fors verliezen. Slechts dankzij de lijstverbinding kan Groen links 5 of 6 zetels halen. Maar een uitslag van 4 is ook goed mogelijk.

ChristenUnie en SGP lijken dicht bij de vorige uitslag uit te komen. Via lijstverbinding en restzetelverdeling kan de onderlinge verdeling van zetels wat anders uitpakken. SGP zou dan toch een derde zetel kunnen krijgen ten koste van de ChristenUnie.

Partij voor de Dieren heeft een goede kans op een 3e zetel. Maar ook deze partij kan last krijgen van de tweestrijd Rutte-Samsom

Van de nieuwe partijen zien we alleen 50PLUS met voldoende kiezers om een of meer zetels in de Tweede Kamer te bemachtigen. Onder kiezers van 50 jaar en ouder wordt deze partij behoorlijk vaak genoemd als een partij waarop men zou kunnen stemmen. Maar ook deze partij kan last hebben van de tweestrijd Rutte en Samsom. Ergens tussen de een en drie zetels lijkt het meest waarschijnlijk.

Bij de andere nieuwe partijen zien we alleen bij de PiratenPartij een score die in de richting van een zetel gaat. Maar de kans is niet groot dat deze partij 65.000 stemmen krijgt.”

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.