Mijn moeder, en de andere vrouwen van Block 10

Hier tref je relevante links aan m.b.t. het verhaal van mijn moeder en die andere vrouwen in Block 10 van Auschwitz. Een blok waar experimenten uitgevoerd werd op Joodse vrouwen met het doel ze onvruchtbaar te maken. Maar een paar hebben na de oorlog toch een kind gekregen. Een ervan was mijn moeder.

Mijn moeders eigen verhaal, zoals in 1996 vertelt in het kader van het Spielberg project “Survivors of the Shoah”:

Het geschiedenis boek van de Duitse historicus Hans-Joachim Lang “Die Frauen von Block 10”

Het indrukwekkende persoonlijke boek over de vier levens van Leny Polak (Leny’s Levens) door Henk Jansen. Zij zat ook samen met mijn moeder in het experimentenblok. Haar tweede leven (Auschwitz) is vrijwel hetzelfde als dat van mijn moeder. En dit is de site over het boek.

In Paul & Witteman vertelde ik het verhaal over de documentaire, die gemaakt was.

Op de site van de EO staat nog meer informatie.

En dit is de hele documentaire.

En dit is een documentaire over Leny van RTV Oost.

8 antwoorden
 1. henk de haas
  henk de haas zegt:

  Beste Maurice,
  Ik wil je graag vertellen dat ik met veel ontroering naar de docu heb zitten kijken. Wat een verhaal…. Natuurlijk komt dat niet zomaar: de overgrootmoeder van mijn kinderen was ook een Auschwitz-overlevende. Haar zonen (waaronder mijn inmiddels overleden schoonvader) zijn ternauwernood uit de klauwen van de nazi’s gered.
  Jouw emotie heeft me diep geraakt. Vooral omdat ik je eigenlijk alleen maar ken van je werk, de ‘koele’ cijfers… Overigens ook interessant (zeg ik dan als socioloog, haha).
  Warme groet uit Breda,
  Henk de Haas

 2. Ilana020
  Ilana020 zegt:

  Maurice, diep geraakt, vol respect en af en toe met tranen in mijn ogen wil ik je bedanken voor dit prachtige document. Als derde generatie toehoorder raakt dit ook mij diep in mijn ziel. Mijn grootmoeder heeft dezelfde reis gemaakt. Opdat we nooit vergeten! Ilana

 3. Annet
  Annet zegt:

  Wat een indrukwekkend en tevens ontroerend verhaal. Met veel bewondering heb ik gekeken. Het zet je weer even met beide benen op de grond. Wat een bijzondere ouders heb je en je mag trots op jezelf zijn.

 4. zdkdick
  zdkdick zegt:

  Vorige week donderdag avond besteed aan de uitzendingen en te lezen rond deze uitzending.
  Indrukwekkend. Het was goed om dat weer eens te beseffen.

  Heb met veel waardering gekeken en wil dit delen.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie