Verantwoordelijkheid gaat niet zonder zeggenschap

De Volkskrant heeft vanmorgen een artikel van mij geplaatst over het negeren van de kiezer door de politiek. Ook het nieuwe kabinet doet niets aan de boordnodige democratische vernieuwing in Nederland.

Het artikel staat nog niet online. Daarom plaats ik mijn concept hier. De Volkskrant heeft het geredigeerd, maar niet verkort. Mijn kop was “Verantwoordelijkheid gaat niet zonder zeggenschap”. De kop in de krant is geworden: “Politiek stelsel sukkelt naar roemloos einde”.   Maar de rest is vrijwel hetzelfde.

Als je wilt weten welk systeem ik beter vindt passen dan kan je hier lezen wat ik er in 2003 over schreef. En dit is de link naar www.schaduwkamer.nl

Ben benieuwd wat je ervan vindt.

Verantwoordelijkheid gaat niet zonder zeggenschap

4 antwoorden
 1. Superfons
  Superfons zegt:

  Hallo Maurice,

  Je hebt het bij het rechte eind in je artikel in de volkskrant. Zelf zie ik wel iets in het systeem in Zwitserland waar de burger veel meer inspraak heeft. Niet alleen op landelijk niveau maar vooral ook op regionaal niveau heeft de zwitser direct invloed op het gevoerde beleid.

 2. Ria
  Ria zegt:

  Een systeem die naar wens is voor alle mensen in een land is nu als een droom. Rechts heeft nu ‘gewonnen’ terwijl links t.o.v rechts hetzelfde aantal stemmen heeft behaald. PvdA-SP -GL 55 versus VVD-PVV en de overigen zijn middenpartijen die zowel linkse als rechtse standpunten verdedigd. Het is echt schofterig! Dat de armen nu moeten opdraaien voor de schulden die zijn opgelopen door o.a. de EU deelname, de indirecte werking van de Irakoorlog- de crisis en de “vrede- en opbouwmissie” etc en de rijken worden beschermd is een regelrechte Schande in de geschiedenis! Het gevolg is meer daklozen, meer ongelukkige mensen, meer haat, meer onveiligheid, meer verdeeldheid, meer angst, meer agressie, meer onrecht, minder tevredenheid, minder medemenselijkheid.
  Maurice zijn idee is prachtig maar ze zijn eerder bereid om kampen te ontwikkelen dan medezeggenschap van de burger toe te staan; Politieke macht heeft nl. niets te maken met naastenliefde, enkel met eigenliefde en dat heerst nu en hier.

 3. hanss
  hanss zegt:

  Niet on topic, maar wel betrekking hebbend op Maurice zijn onafhankelijke positie als professionele opiniepeiler, ook al trachten sommigen hem aan hun kant te krijgen, maar peilingen liegen er niet om en doen niet aan vriendjespolitiek:

  Vrije val van de PvdA wordt doodgezwegen
  E. VAN LITH – 22 NOVEMBER 2010

  Maurice de Hond maakte vandaag via zijn website Peil.nl het Nieuw Haags Peil met de wekelijkse kiezersvoorkeuren van de politieke partijen bekend. En wat blijkt, na een week vol ware Media offensieven jegens de PVV levert deze partij slechts 3 zetels in bij coalitiepartijen VVD en CDA. Lees meer: http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=12478

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Maurice de Hond, Gerard Dielessen, Tim Notten, annelies34, Berry Honing en anderen. Berry Honing heeft gezegd: Altijd gek op de stukken van Maurice. RT @mauricedehond: "Geen verantwoordelijkheid zonder zeggenschap" http://bit.ly/aSxUF6 […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie