Volg ontwikkeling opkomst TK2010 dankzij Twitter

Zit je op Twitter doe dan ook mee! Ieder half uur vanaf 8 uur ‘s morgens wordt getoond hoe de opkomst in Nederland zich ontwikkelt. Wordt het meer of minder dan de 80% uit 2006? Dat kan namelijk grote gevolgen hebben op de uitslag.

Wil je meedoen dan hoef je alleen het volgende te doen.

1. Vraag in het stembureau waar jij je stem uitbrengt hoeveel mensen er tot dat moment zijn opgekomen. (Dat wordt aldaar eenvoudig bijgehouden en is geen geheime informatie).

2. Plaats ZO SNEL MOGELIJK een tweet die EXACT er als volgt uit dient te zien:

#OpkomstTK2010 NNN kiezers om HH:MM. Woonplaats, stembureau

Voorbeeld: #OpkomstTK2010 421 kiezers om 12:45. Utrecht, 231

Elke andere manier van vermelden, kan niet worden gebruikt!


26 antwoorden
 1. dirk2
  dirk2 zegt:

  SPANNEND!

  Volgens mij houdt iedereen zijn hart vast!
  Ik óók… maar ik ga wel voor ‘t eerst in mijn leven BLANCO stemmen.
  Tegen mijn zin want ik ben voor stemPLICHT!
  Tot morgenavond.

 2. filmfan
  filmfan zegt:

  @dirk2: Hallo naamgenoot (mijn voornaam is Dick). Vol verbazing lees ik je reactie. Net als jij en eigenlijk net als iedere keer bij 2e kamerverkiezingen hou ik mijn hart vast.
  Ik ben heel erg nieuwsgierig waarom je juist nu Blanco gaat stemmen?
  Anders dan jij stem ik uit principe nooit (erg ingewikkeld verhaal dat ik eventueel wel wil uitleggen, maar niet zonder aanleiding zal gaan spuien).
  Deze keer, omdat er (eigenlijk gewoon wederom) zoveel op het spel lijkt te staan zit ik echter erg te twijfelen…
  Overigens is blanco stemmen niet in strijd met jouw ideaal van stemplicht. Je brengt nog steeds je stem uit en geeft nog steeds een signaal af naar de politiek.
  Ben benieuwd.

 3. greenstyleweb
  greenstyleweb zegt:

  We zullen afwachten wat de uitslag is. Jammer dat de Media manipuleerd op de peilingen die nog niet zeker zijn. Ben benieuwd hier in Den Bosch wat de stemmingen zijn.

 4. irene e
  irene e zegt:

  Jammer, ik zag dit bericht pas nadat ik was gaan stemmen. Niet blanco, al is dat een goed alternatief voor niet stemmen. Je geeft ermee aan dat je wel interesse in stemmen hebt maar niet in de huidige partijen. Ik zou stemmen niet willen verplichten, het is een récht dat je hebt. Wel merk ik op scholen dat men de kinderen goed laat inzien dat het belangrijk is om over politiek na te denken en van je stemrecht gebruik te maken.
  Gisteren was de uitslag van het stemmen van de middelbare scholieren. Winnaar was pvv. Nou…als dat onze toekomst wordt ben ik niet blij. Maar wellicht hebben de kinderen nog veel te leren.

 5. Jos B
  Jos B zegt:

  Een toekomst met de PVV is geen rooskleurige…
  Maar is blanco stemmen de oplossing? Je kunt ook strategisch stemmen, niet dat dat per se mijn voorkeur heeft, maar dan heb je wellicht nog net iets meer te vertellen. Overigens vind ik het goed dat mensen blanco stemmen, om op die manier hun onvrede te uiten!

 6. irene e
  irene e zegt:

  Helaas geeft het Nederlands elftal geen goed voorbeeld:”Stemmen? Neuh ik houd me niet bezig met politiek.” Wilders?”Ik weet niet wie dat is.”
  Tsja, hun inkomen is natuurlijk zodanig dat het niet uitmaakt welk kabinet er komt. Maar, hoe dol ik ook ben op het Nederlands Elftal, dit valt me vies van ze tegen.

 7. dirk2
  dirk2 zegt:

  LEUK GRAFIEKJE tot nu toe, 17:45 uur.

  Voor zover ik dat als volstrekte leek kan beoordelen, gaan de groene en rode lijn elkaar niet meer kruisen in de loop van de avond.
  Maar misschien ook weer wel!?!

  Slecht weer op verkiezingsdag schijnt trouwens goed te zijn voor “rechts”.
  Ook weer zo’n merkwaardige vaststelling.
  Voor mij althans, de leek.

 8. jetty
  jetty zegt:

  Dank voor de link Dirk.

  Maurice, als ik dit eerder had geweten, was ik na half 8 gaan stemmen.
  Vreemd dat het voortijdig bekend maken van de exit-polls niet verboden is. De peilingen al die weken voor de verkiezingen zijn al erg genoeg.
  Als je dit straks gaat doen in DWDD, dan zet dit het systeem op de kop. De kiezers na half acht kunnen dan een veel grotere invloed op de uitslag uitoefenen dan degenen die voor half acht hebben gestemd.
  Ik zeg: NIET DOEN!!

 9. filmfan
  filmfan zegt:

  @ jetty en dirk2: ik begrijp,ook na het lezen van het stukje op Nu.nl, de kritiek en invloed van exit polls die bekend worden gemaakt op de verkiezings dag niet. Waarom heeft iemand in dat geval meer invloed als hij/zij na half acht gaat stemmen?
  @jetty; waarom zie jij verschil tussen het bekend maken van exit polls en al de peilingen voor de verkiezingen?

  Al jaren baseren mensen hun stemgedrag op peilingen voor de verkiezingen. Volgens mij is daar niets mis mee als je gelooft in democratie (hetgeen ik overigens niet doe, maar ik weet ook niets beters te verzinnen)…

  WIe wil mij wat dat betreft wat licht in de duisternis verschaffen?

  Overigens wel weer een haast onmogelijke uitslag. Wie durft te gokken hoe lang de formatie dit keer gaat duren?

  EN; mocht er een coalitie met de PVV komen, hoe lang gaat het nieuwe kabinet het dan volhouden?

  hmpfff… Nl was ooit zo’n mooi land op trots op te zijn. (sorry het is vast mijn midlifecrisis)

 10. filmfan
  filmfan zegt:

  @ Irene E; STEMplicht zal in een rechtsstaat als Nederland nooit kunnen worden ingevoerd. Hooguit een opkomstplicht, maar die geeft je nog steeds de mogelijkheid om niet te stemmen..

  En ik hoop dat je gelijk hebt dat kinderen nog veel hebben te leren. En nou maar hopen dat ze die kans ook allemaal krijgen.

 11. irene e
  irene e zegt:

  @filmfan 4.57 uur. Mijn opmerking over stemplicht was naar aanleiding van de opmerking van Dirk hierover. Ik vind persoonlijk verplichten te ver gaan maar het zou wel fijn zijn als mensen heel goed doordrongen zijn van het feit dat we blij mogen zijn in Nederland te leven en gewoon het recht hebben om te mogen stemmen op wie we maar willen.

  Verder ben ik niet zo trots op Nederland. Ik maak me ook zorgen over onder andere het onderwijs en net als jij,zeker over hoe hier in vredesnaam een kabinet gevormd moet gaan worden.

  @Jetty. Wat peilingen betreft, misschien is het interessant daar eens onderzoek naar te doen wat het effect van peilingen is. Worden we er echt door beïnvloed in onze stemkeuze? Ik weet het niet. Het kán, maar je kunt minstens zo goed beïnvloed worden door een reclamespotje van een partij of door een debat of door stemwijzer. Persoonlijk heb ik me niets van peilingen aangetrokken, maar ik vind het wel altijd spannend om te kijken wat het waarschijnlijk gaat worden. Voor partijen zelf kan het heel nuttig zijn om te zien dat ze er misschien toch wat harder aan moeten trekken of hun campagne moeten veranderen of hun punten aanscherpen enz.
  Maar goed, ik denk dat het persoonlijk is of je je door peilingen laat beïnvloeden. Het kán maar het is niet gezegd dat het bij iedereen zo werkt en er zijn nog meer dingen waardoor een mens beïnvloed wordt.
  Uit jouw reactie maak ik op dat jij wel heel erg op de peilingen let en dat het invloed heeft op hoe jij stemt dus in dat geval kan ik me jouw opmerkingen wel voorstellen. Nogmaals, het lijkt me boeiend om hier eens onderzoek naar te doen.

 12. Velde
  Velde zegt:

  Volkskrant 10 juni 2010: “Rutte kan voor een regering kiezen uit drie coalities: met CDA en PVV, met CDA en PvdA of in paars-plus met PvdA, D66 en GroenLinks. Voor een van de eerste twee opties moet hij wel de CDA-politici ervan overtuigen dat ze ondanks hun grote verlies toch moeten meeregeren.”

  Mijn voorspelling: daar zal Rutte geen enkele moeite mee hebben :)

  @irene
  Dat vind ik juist de ellende van verkiezingstijd. Wat de politici zeggen klopt vaak net niet of ze veranderen van mening (nuanceren of scherper stellen heet zoiets dan). Wat mensen zeggen te gaan stemmen klopt niet maar n.a.v. de peilingen draaien de politici wel. Zelfs Wilders heeft z’n “breekpunt” betreffende de WAO overboord gegooid. Tja…
  Excitpolls kunnen zeker invloed op aantal strategiestemmers hebben, zeker bij uitslagen zoals gisteren.
  Enfin, rondedans om de macht kan nu beginnen.

 13. Velde
  Velde zegt:

  Volkskrant 11-06-2010: “Tijdens de verkiezingscampagne stelde Wilders altijd dat de verhoging van de AOW-leeftijd het enige breekpunt voor de PVV is. Nu houdt hij het erop dat het ‘voor ons een heel belangrijk punt’ is. Wilders erkende donderdag voorafgaande aan de eerste fractievergadering na de verkiezingen, dat dit een ‘nuancering’ van een eerder standpunt is.”

  Na deze ‘nuancering’ mag hij wat mij betreft gelijk doorgaan met zijn enige breekpunt overboord gooien en meteen in de AOW (of WAO) gaan :)

 14. hermanus
  hermanus zegt:

  Het kereltje (vrij naar Jan blokker) Wilders heeft 5 jaar lang hardop staan blaten. Alle mediums (media) hingen hijgend aan zijn lippen – nieuws!
  Het enige nuchtere oude nieuws is dat hij een achteraan-bankzittertje was in de VVD-fractie. Het ventje wou hogerop en creeerde een relletje over Turkije. Vanaf dat moment kon hij het zich veroorloven de ene racistische eenlijner na de ander uit te braken.
  Mijn klomp brak toen anderhalf miljoen Nederlanders in weelderige stemhokjes niets beters te doen en te denken bleken te hebben dan het aanpotlooden van deze kandidaat-volksvertegenwoordiger

  Thans is het mannetje weer een gewone VVD’er.

  Niet immigratie maar emigratie ligt op de loer.

  Overigens ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.
  En aan peilingen.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] kunnen beginnen en zullen wel enige tijd duren. Een goed moment om aandacht te besteden aan een actie van Maurice de Hond op de […]

 2. Volg ontwikkeling opkomst TK2010 dankzij Twitter…

  Bedankt voor het publiceren van dit artikel – Trackback van PartijPolitiekNieuws.nl…

 3. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door VVD, Maurice de Hond, Jesuispie / Patrick, Hans de Kleine, godfried en anderen. godfried heeft gezegd: RT @fritswester Dit is leuk.Help mee de opkomst van #TK2010 via Twitter te volgen.Kijk voor instructies: http://bit.ly/9kUONm […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie