Tussenbalans

In de politiek luwe periode tussen Koninginnedag en Bevrijdingsdag maak ik een Tussenbalans in de aanloop naar de aanstaande verkiezingen.

Tussenbalans

13 antwoorden
 1. Berend Schotanus
  Berend Schotanus zegt:

  Het meest opmerkelijke aan de tussenstand is in mijn ogen dat het CDA een negatieve premier-bonus lijkt te gaan scoren. Een mooie beloning voor 45 jaar verzet tegen de gekozen premier.

  Verder lijken het de verkiezingen van het evenwicht te worden. Er zijn te veel mensen die persé geen PVV willen dus zodra CDA/VVD/PVV boven de 75 zetels uit lijkt te komen schieten er kiezers van CDA naar CU en van VVD naar D66.
  We willen graag een premier waar we op kunnen vertrouwen dus zodra Cohen niet meer de grootste partij leidt schieten er kiezers van GL/SP/D66 naar de PvdA.
  Maar dan willen we ook weer geen linkse potverteerders regering dus zodra de voorsprong van de PvdA te groot wordt schieten er weer kiezers naar de VVD.

  Een gebeurtenis die dit krachtenspel zou kunnen verstoren is als de VVD op een onverwacht maar beslissend moment Ivo Opstelten als premier-kandidaat naar voren schuift.

  Maar vooralsnog is het perspectief inderdaad dat we na de verkiezingen zullen moeten leven met een Paarse coalitie. Wellicht dat ondertussen bij de dames en heren politici begint door te dringen dat een gekozen premier toch wel een verstandige optie is om het land bestuurbaar te houden. Dat zou namelijk een belangrijke reden wegnemen voor het strategische stemgedrag dat voor die waanzinnige politieke achtbaan zorgt (en waar de politici volgens mij echt niet blij mee zijn).

  Beantwoorden
 2. jetty
  jetty zegt:

  @ Berend Schotanus

  “Verder lijken het de verkiezingen van het evenwicht te worden. Er zijn te veel mensen die persé geen PVV willen dus zodra CDA/VVD/PVV boven de 75 zetels uit lijkt te komen schieten er kiezers van CDA naar CU en van VVD naar D66.
  We willen graag een premier waar we op kunnen vertrouwen dus zodra Cohen niet meer de grootste partij leidt schieten er kiezers van GL/SP/D66 naar de PvdA.
  Maar dan willen we ook weer geen linkse potverteerders regering dus zodra de voorsprong van de PvdA te groot wordt schieten er weer kiezers naar de VVD.”

  Misschien komen er mensen op het idee om peilingen strategisch te gaan invullen.

  Beantwoorden
 3. Brancomels41
  Brancomels41 zegt:

  Hebben jullie niet in de gaten dat de VVD punten afneemt van de PVV.
  En dat de peilingen gemanipuleerd worden om de PVV weg te drukken.
  Zelfs de media helpt mee. De media vergelijkt Wilders met Hitler en Milosovich. Te gek voor woorden.
  Ik zou wel eens willen weten hoe de echte peilingen zijn, want in mijn stad oss is het een en al PVV, behalve allochtonen. En in andere dorpen ook hetzelfde. Waar je ook komt tegen de 75 % stemt PVV.
  Duis schrik niet dat de PVV als grote winnaar uit de bus komt.

  Beantwoorden
 4. johand
  johand zegt:

  Ik geloof eerlijk gezegd weinig van de tussenbalans. Uit bevindingen in mijn redelijke grote omgeving, groot bedrijf en een aantal sportclubs, inclusief kennissenkring en familie kan ik totaal niet opmaken dat de PVV steeds minder zetels krijgt.

  In tegendeel ik hoor dat er steeds meer hoofdzakelijk VVD-ers maar ook PVDA-ers en SP-ers overstappen naar de PVV. Redenen de PVDA onder Cohen zien je niet zitten, ze vinden dat Bos de boel in de steek heeft gelaten. De SP-ers zien dat Emile niet echt de SP uitstraling heeft en Mark vertrouwen ze helemaal niet. De VVD-ers die ik spreek beschouwen Mark als links en ze denken allemaal dat die inderdaad met de PVDA aan de gang gaat.

  Nu zijn er twee mogelijkheden, ten eerste hoor ik van veel mensen die PVV stemmen dat zij aan onbekenden niet vertellen dat ze PVV stemmen. Dit ivm de negatieve reacties die ze krijgen. Is dit aspect meegenomen in de peiling en zo ja op welke wijze ? Een andere mogelijk is dat de peilingen worden gebruikt als stuurpeilingen. Als maar lang genoeg in de pers wordt geroepen dat de PVV kleiner gaat worden, hoopt men dat mensen daardoor afzien van stemmen op de PVV.

  Als ik ook kijk naar de krantenkoppen nav de tussenbalans dat zegt dat in mijn beleving voldoende. Ook dit is allemaal sturend richting VVD, dit ten nadele van de PVV.

  Bij de vorige kamerpeiling werd de PVV ingeschat tussen de 3 en 5 zetels. Het werden er 9. Op dit moment wordt de PVV geschat op circa 20 zetels. Ik zou er niet van staan te kijken indien dit er 30 tot 35 gaan worden. Nog even wachten en wij gaan zien wie er gelijk gaat krijgen.

  Beantwoorden
 5. Ria
  Ria zegt:

  zal benieuwd zijn of je m’n bericht nu wel wilt plaatsen..

  Politiek is een constante strijd tussen belangen. De cijfers spreken het uit. Maar het zijn cijfers als div. kleuren op één kaart, één samenleving. Wat een samenleving nodig heeft is het samenlevingsrealisme; het beseffen dat het samen beter wordt ipv van op jezelf te rekenen.
  Dat behoort letterlijk een realiteit te worden. En dat is een taak van de politiek. Deze heeft jarenlang volstrekt gefaald door de liberalisering waardoor groot werd (wordt) gestimuleerd en geëffectueerd tot nog groter, met meer macht en de kleine bedrijven één voor één moe(s)ten wijken.
  FOUT!
  Dat roer moet om. In ZA , de tijd dat ik er woonde althans, was daar een wave van stimulatie en expressie om arme mensen te bewegen om te groeien, om te ondernemen en om het leven te voelen zoals het voor een ieder kan zijn zoals het bedoelt is, ipv mensen in te dammen in een maatschappij van supergrote bedrijven waar je in systeem mee moet lopen tegen je zin. Dit is totaal frustrerend voor een volk, een totaal schandaal als je hier niets aan doet als politicus, die heeft gekozen om burgers te vertegenwoordigen. Alleen de directeuren worden nu bediend, en zie het voorbeeld van de Franse telecombedrijf, waar vele franse burgers tegen hun zin moesten werken, want iets anders is er niet en de een na de ander zelfmoord pleegde, dat is het gevolg van de huidige bedrijfscultuur, gestimuleerd en geholpen door de politie.
  FOUT!
  Dat roer moet om. Het voortdurend groeiende grote mensenziekmakende werkinstellingen als megabedrijven, instellingen en maatschappijen dienen minder gesteund te worden. Het wordt tijd voor de kansen voor de individuele werkeloze en of ontevreden arbeiders om te turnen naar zelfredzame, en/of ondernemer die daartoe gestimuleerd dient te worden zodat men weer mens voelt, en geen deprimerend deel van een manipulerend egocetrisch/asociaal-politiek-systeem. De economie vaart er ook nog eens wel bij. Minder uitkeringen, meer belastinginkomsten en het allerbelangrijkste; een hoger bruto nationaal geluk!

  Beantwoorden
 6. Rome2010
  Rome2010 zegt:

  USP van VVD is de hypotheekrenteaftrek. USP van PVDA is Cohen. Cohen gaat echter inhoudelijk te kort schieten, waardoor PVDA gaat dalen. D66 komt dan terug, vooral als D66 voor de gekozen premier gaat en duidelijk linkse standpunten gaat innemen. PVV gaat verder terugvallen (het gezond verstand regeert), maar blijft groot genoeg om belangrijk te blijven. VVD wordt dus de grootste, maar heeft geen leider in Mark Rutte, omdat het voor hem nog te vroeg is. Paars lijkt mij geen optie voor VVD. Daarom hopen op een meerderheid voor ‘PVVD66’. Die combi heeft wel een leider nodig, of beter gezegd: ‘een leidster’. En dan bedoel ik niet de vrouwelijke kant van Alexander Pechtold, maar de kwaliteiten van Neelie Kroes.

  Beantwoorden
 7. Berend Schotanus
  Berend Schotanus zegt:

  @jetty

  “…om peilingen strategisch te gaan invullen.”

  Zeer scherp! :-)

  @Brancomels41

  “Hebben jullie niet in de gaten dat de VVD punten afneemt van de PVV?”

  Zeker wel. De PVV is niet in staat om Cohen geloofwaardig tegenspel te geven op economisch terrein, de VVD wel.

  Beantwoorden
 8. Guus de Wolf
  Guus de Wolf zegt:

  Indien de VVD de horde hypotheekrenteaftrek neemt en pleitbezorger wordt van een uiterst voorzichtige afbouw, over een periode van 30 jaar beginnend bij de tophypotheken/inkomens. worden zij met afstand de grootste partij.Iedere liberaal begrijpt dat de huidige regeling niet houdbaar is.

  Beantwoorden
 9. Olaf
  Olaf zegt:

  Misschien krijgen we helemaal geen kabinet en wordt ‘verlosser’ Job Cohen daarna direct weer afgeschminkt. Hij heeft toch al een neit al te krachtdadig profiel.

  Wouter Bos was een betere lijsttrekker voor de PvdA, Cohen heeft een veel smaller politiek profiel en weinig inhoud. In het najaar weer verkiezingen ?

  Beantwoorden
 10. Marieke38
  Marieke38 zegt:

  Ik mis de Piratenpartij! Ik zou graag zien dat deze partij wordt meegenomen in de polls e.d. Uiteraard zullen ze niet worden gerekend tot het kaliber à la CDA/VVD e.d. maar toch is het een partij die op mijn sympathie kan rekenen!

  Job Cohen zie ik overigens helemaal niet zitten…het is voor mij (40-jarige) de meest verwarrende verkiezing ooit.

  Beantwoorden
 11. KNEVELTJE
  KNEVELTJE zegt:

  Reactie op B.Schotanus,

  Een gekozen president werkt volgens mij ook niet.
  Je ziet het in Duitsland, een land met een gekozen president.
  De regering van A.Merkel gaat in NRW fors achteruit.
  In bijna alle gevallen in de landen om ons heen gaat de zittende regeing onderuit.

  Beantwoorden
 12. brtc
  brtc zegt:

  Waarom zet Rutte Kroes en Opstelten niet op 2 en 3e plaats op lijst?
  Meeste stemmen geldig en we hebben een gekozen premier!

  Goed voor de VVD en goed voor Rutte.

  Zelf zou ik Rutte kiezen!

  Chris

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *