Geheugenverlies van de kiezers

Mede naar aanleiding van het (weer) grote verschil tussen de Politieke Barometer en mijn uitslagen heb ik (weer) een uitgebreid stuk gemaakt. De invalshoek is met name de vergeetachtigheid van de kiezer en de gevolgen voor de peiling. Naarmate de verkiezingen verder in het verleden zijn herinnert men zich minder goed wat men toen gestemd heeft en dat heeft als gevolg een onderschatting van de verschuivingen tussen de partijen.

Een half jaar geleden heb ik over de verschillen tussen de drie peilingen al een artikel geschreven dat u hier aantreft.  Maar ik denk dat het onderhavige artikel ook interessant is. Zeker ook voor degenen in de universitaire wereld die krtiek hebben op mijn werk, maar zelf hetzij zich niet realiseren of bewust negeren, dat de kiezer vergeetachtig is en accepteren dat gemiddeld 20% van de ondervaagden op dit moment niet meer weet wat ze in 2006 hebben gestemd. 

Het geheugenverlies van de kiezer en het effect op de peilingen

2 antwoorden
 1. Berend Schotanus
  Berend Schotanus zegt:

  Tsja,… STEL dat ik in 2006 op Jan Peter Balkenende gestemd zou hebben dan zou ik dat nu ook liever niet meer willen weten ;-)

  Maar serieus: ik denk dat het een nette onderbouwing is voor een complex probleem. Netjes om zo je werkwijze te documenteren.

  Kritiek zal er altijd blijven, het is nu eenmaal moeilijk met onzekerheidsmarges om te gaan en te accepteren dat er niet één waarheid is.

 2. Wouter
  Wouter zegt:

  Overtuigend betoog, maar ik kan niet geloven dat het om echt geheugenverlies gaat. Kan het niet (deels) te maken hebben met een slordigheid die afhangt van de mate van aandacht bij het invullen van de pollvragen? Of dat men door de regelmatige deelname in de war is geraakt?

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie