Wibiya Toolbar

Een van de dingen die ik me direct realiseerde bij de grootschalige start van het internet ruim 15 jaar geleden was dat er een nieuwe Lingua Franca ontstond.  Een nieuw soort computertaal waardoor alle computers en hun gebruikers eenvoudig met elkaar konden communiceren. Tot dat moment was het heel omslachtig geweest. Het lijkt er wel op of het positieve effect van deze Lingua Franca steeds meer versnelt.

Het massale gebruik van internet zorgt ervoor dat je met een steeds groter deel van de mensheid een-op-een kan communiceren, maar ook dat je met steeds mee mensen gemeenschappelijk instrumenten deelt. Met instrument bedoel ik dan niet alleen een voorwerp (zoals een laptop computer of een Iphone), maar ook -en vooral- een website of tool, zoals Google, Youtube en Facebook. Youtube bestaat nog geen 5 jaar en het is vrijwel wereldwijd ingeburgerd. Facebook nog korter en er zijn al meer dan 350 miljoen gebruikers.

Wat inventieve organisaties of individuen bedenken is binnen notime wereldwijd te gebruiken. Daarbij zijn de kosten vaak nihil of erg laag. Als je 10 jaar terug gaat in de geschiedenis van internet (en toen dachten we al dat we ver waren gekomen) toen waren nog veel dingen of niet mogelijk, of omslachtig of relatief duur. En je kunt ook steeds meer makkelijke tools gebruiken voor werkzaamheden die anders heel omslachtig waren of zelfs onmogelijk.

Ik heb een aantal applicaties op mijn IPhone waar ik elke keer als ik ze gebruik gewoon van geniet. Hoe handig ze zijn en hoe mooi ze werken. Omdat ik het dan vergelijk hoe dat 5 of 10 jaar geleden ging.  (Er is een mooie Amerikaanse website waar je de populaire applicaties kan zien van een aantal richtinggevende Amerikanen op het gebied van technology en design.)

Deze website is gebouwd met behulp van tools (zoals WordPress) die op heel eenvoudige manier dingen mogelijk maakt, die 5 jaar geleden of niet konden of veel geld hebben gekost. Rondom Facebook en Twitter zijn allerlei applicaties en tools gebouwd die het gebruik ervan nuttiger en/of leuker maken. Alleen al voor Facebook is er een spel (Farmville)  waar je boer kan zijn dat door meer dan 65 miljoen mensen gespeeld wordt. (In een Amerikaans tijdschrift werd gesteld dat er in Amerika 20 keer zoveel virtuele boeren zijn dan echte boeren).

En dan te bedenken dat je ook zeker weet dat het de komende 5 jaar nog veel sneller zal gaan dan de vorige (want zo is het met de digitale ontwikkelingen vanaf de eerste dag gegaan).

Ik vind het belangrijk nieuwe ontwikkelingen in de gaten te houden en zo mogelijk zelf te ervaren. Daarna kan ik dan zien of het al dan niet iets voor mij betekent. (Daarom protesteer ik ook tegen mensen die over allerlei nieuwe technologische ontwikkelingen een mening hebben, zonder dat ze er zich echt in hebben verdiept).

Vanaf vandaag heb ik de Wibiya Toolbar onderin mijn website toegevoegd. Het biedt diverse interessante extra mogelijkheden. Het vertalen in een andere taal van pagina’s van de site (maar dat is dus alleen belangrijk voor mensen die dit niet kunnen lezen). Het zoeken binnen de site. Het koppelen met Twitter en Facebook. En zeker ook het kunnen communiceren met anderen die de site ook aan het bezoeken zijn.

Probeer het eens uit. En als jullie nog suggesties hebben voor andere interessante extra mogelijkheden dan hou ik me aanbevolen. (Ik ben al bezig met Yubby. Komt binnenkort. Hier een voorbeeld van wat dat is op de site van mijn zoon Marc.)

5 antwoorden
 1. Wieteke
  Wieteke zegt:

  Nou, in dat opzicht zou ik het gebruik van Yubby ook wel uitgelegd willen zien. Dus…als Marc misschien een handige uitleg wil plaatsen? Dat zou ik heel erg weten te waarderen!

 2. mieke2
  mieke2 zegt:

  En als jullie nog suggesties hebben voor andere interessante extra mogelijkheden dan hou ik me aanbevolen.

  Ben nog aan het broeden op een wat langere, inhoudelijke reactie. Maar wat de geciteerde vraag betreft: ik vind het altijd sympathiek als webmasters de link inbouwen naar het zgn. Amber Alert, de code die actief wordt en een alert zichtbaar maakt zodra dat door de politie wordt uitgegeven.

  Je kunt discussiëren over de potentiële effectiviteit, want die hangt uiteraard nauw samen met het aantal bezoekers van een website. En ook met wat dat gemiddeld genomen voor “soort” bezoekers zijn. Maar een feit blijft dat in vermissingszaken elk paar ogen telt, want er is dikwijls maar één solide tip nodig om een kidnap te beëindigen.
  Iets wat ik bij de introductie van het AA in Nederland direct ook o.a. de beheerders van de website van de Gemeente Amsterdam heb voorgehouden, met het verzoek om de noodzakelijke software z.s.m. op de homepage van de Gemeente een plekje te geven. Amsterdammers, andere Nederlanders, maar ook buitenlandse toeristen: het bezoek aan die website moet significant zijn. En o.a. afkomstig van mensen die vervolgens juist urenlang buiten rondlopen, rondrijden, rondkijken. Het idee zou in overweging worden genomen, maar hoe lang is dat al geleden? Het is blijkbaar in de spreekwoordelijke ambtenarenlade terechtgekomen, want het AA logo staat nog altijd niet op Amsterdam’s eigen homepage. Terwijl snelheid essentieel is zodra een vermissing of kidnap bekend moet worden gemaakt.

  (Ik ben er daarom zo op gespitst, het efficiënt inzetten van vooral ook internet in vermissingszaken, omdat ik de afgelopen jaren betrokken ben geweest bij een flink aantal van dat soort zaken aan de andere kant van de wereld. Waarbij de familie, bekenden en collega’s hier in het Westen woonden, omdat het om backpackers of toeristen ging. Er waren een paar opmerkelijke successen juist door de aandacht van wildvreemden duizenden kilometers verderop via internet te triggeren. Wildvreemden die ooggetuige bleken te zijn geweest maar zich daar heel niet van bewust waren of hadden kunnen zijn. Hun informatie was vervolgens uitermate waardevol (voor politie, Interpol, ambassade). Maar er was ook de zaak in Nepal waar een jonge Duitse vrouw het slachtoffer werd terwijl zij die dag nooit in een bepaald bos alleen zou zijn gaan wandelen, hadden de waarschuwingen via internet haar maar sneller bereikt).

  Kortom, wordt vervolgd als dat mag.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie