Voorbode

Wat er dit weekend is gebeurd rondom het mogelijke gesprek tussen FNV-voorzitter Jongerius en Geert Wilders is een belangrijk voorbode van wat er bij de aanstaande verkiezingen gaat gebeuren en bepalend voor de uitslag van de volgende verkiezingen van de Tweede Kamer.

Ten aanzien van de mening over Geert Wilders en zijn partij is er bij heel veel mensen geen middenweg. Of je bent (erg) positief of je bent (erg) negatief. Er zitten weinig mensen in het midden. En dat gaat grote consequenties hebben.

Terwijl ongeveer 15% van de leden PVV stemt gaf de aankondiging van Jongerius dat ze met Wilders zou spreken al zoveel commotie dat ze er vandaag weer vanaf zag. (Niet doordat ze zaterdag verkeerd begrepen was, zoals ze vandaag deed voorkomen, maar door de commotie die was ontstaan). Uit een onderzoek van 1Vandaag bleek dat de FNV-leden voor ongeveer de helft voor en voor de andere helft tegen die bespreking was. Een derde gaf aan dat ze hun lidmaatschap zouden hebben opgezegd als dat gesprek zou plaatsvinden. Ook dat geeft al aan hoe erg tegengesteld de meningen binnen een groep is.

Deze situatie van dit weekend is een voorbode van datgene wat volgens mij bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer zal gaan gebeuren. Het is namelijk mogelijk dat na de verkiezingen getalsmatig een regering van PVV+CDA+VVD mogelijk is. In de aanloop naar de verkiezingen zal de centrale vraag zijn of het CDA met de PVV in een regering zou willen gaan zitten. (De VVD sluit de PVV zeker niet uit).

Het CDA zegt doorgaans niet met wie ze wel of niet willen regeren. De kans is groot dat ze de optie van het regeren met de PVV open zullen houden. Besef echter wel dat er een aantal prominente CDA-ers zich al in de openheid hebben uitgesproken dat het CDA de PVV dient uit te sluiten. De kans is dus groot dat er (prominente) CDA-ers in de openheid gaan zeggen dat het CDA de PVV dient uit te sluiten. En als dat dan niet gebeurt door lijsttrekker Balkenende of Verhagen dan zal dat gepercipieerd worden dat het CDA wel met de PVV een regering zal gaan vormen als de uitslag die combinatie mogelijk maakt.

En dan gaat een proces werken zoals het dit weekend ook gebeurde. Ongeveer een derde deel van de kiezers van het CDA willen dat het CDA de combinatie met de PVV uitsluit. En als dat niet gebeurt dan geven ze aan dat ze twijfelen of ze dan nog CDA kiezen (hun alternatief is dan ChristenUnie of D66).

Het optreden van Wilders van de afgelopen tijd heeft de tegenstellingen tussen zijn voor- en tegenstanders alleen nog maar versterkt, en als hij niet sterk van die lijn afwijkt dan komt het CDA voor een lose-lose situatie. Wat ze ook doen (PVV uitsluiten of niet) het kost ze kiezers.

En de voorbode van die situatie hebben we dit weekend kunnen zien…..

7 antwoorden
 1. mieke2
  mieke2 zegt:

  IJzersterke column.

  Wat het tegenwoordige CDA betreft zou ik eigenlijk een heel lelijk woord willen gebruiken, maar zal dat hier niet doen. Wat we wel horen te beseffen is dat de top van het CDA met iedereen zal proberen te regeren als dat zo uitkomt, al komen ze van Mars of van de Maan en hebben ze nog nooit of te nimmer van God & overig gehoord. Een CDA anno 2009 is bereid om met alles te heulen.

  Het wordt spannend. Voor Wilders c.s. wordt het tijd om te bekennen dat ze excessen qua (Moslim) buitenlanders wel willen bestrijden, maar de (Moslim) buitenlanders als groep zelf niet. Of de PVV moet Nederland een aantal bomaanslagen en eventuele raketten op z’n kop gunnen… Ga daar maar eens aanstaan als politieke partij: dat je de rampspoed graag over je eigen land afroept.

  Een nadenkertje voor Geert Wilders en de zijnen :

  Marokkaans-Nederlandse denktank (Volkskrant)

  En Jongerius, die kan nu wel weg.
  Is waarschijnlijk nog wel een plekkie voor bij het CDA…

 2. Gerard
  Gerard zegt:

  Het wordt tijd dat Geert met een helder plan komt, waaruit blijkt welke maatregelen hij zal nemen als de PVV in de regering komt. Dan weten kiezers beter of ze, alles bij elkaar genomen, voor of tegen willen zijn. En evenzo het regeringsgeile dus politiek opportunistische CDA.

  Maar ik verwacht dat hij voor- en tegenstanders eerst zal laten uitrazen en pas voor de draad komt tegen de eerstkomende Kamerverkiezingen. Hoewel, als het zo doorgaat, kan dat al snel zijn…

  Opmerkelijk: Bestuurders van FNV-bonden zijn tegen contact van Agnes met Geert. Zij vrezen, kort gezegd, dat hij all ‘medelanders’ wil uitzetten of uitsluiten. Zelf zetten zij allen buitenspel die voor de PVV kiezen.
  It’s a weard world…

 3. hjvonk
  hjvonk zegt:

  Regen en Drup!

  Maurice voorziet de mogelijkheid van een kabinet
  PVV-CDA-VVD.
  Op financiën Zalm, Nijpels en Linschoten in deeltijd, zou ik zeggen, met Scheringa als staatssecretaris.
  Gaan we ook nationaal naar de ratsmodee!!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie