Wie van de drie?

De afgelopen week kwamen er drie verschillen peilingen van politieke voorkeur met grote versCDA in 3 peilingenchillen in uitslagen.  Zo kwam TNS Nipo dinsdag met een score van het CDA van 22 zetels, de Politieke Barometer donderdag met 34 zetels en Peil.nl vandaag met 28 zetels.

Ik heb hierover een artikel geschreven die de verschillen in uitslagen van de laatste 21 maanden laat zien en die de verschillen analyseert en een uitleg hiervan geeft.

Dit is het artikel.

En dit is grafiek die een goede illustratie is van de essentie van het artikel:

PVV in drie peilingen

24 antwoorden
 1. mieke2
  mieke2 zegt:

  Een unprecedented val van het CDA en van de PvdA zou me zeer welkom zijn. In de polls maar vooral bij de eerstvolgende Kamerverkiezingen!

  Zit naar VARA’s Zembla (Ned. 2) te kijken :

  De ramp C2000 – Zembla – 27 september 2009

  Maurice et al : is het staatsrechtelijk mogelijk om regeringspartijen die jarenlang zó blijven blunderen met openbare veiligheid en hulpverlening bij rampen, van regeringsdeelname uit te sluiten voor de eerstvolgende tien of twintig jaar of zo?

  Is er een staatsrechtdeskundige hier in de zaal?

 2. Webmaster
  Webmaster zegt:

  Ik heb ook de uitzending over C2000 gezien van Zembla.
  Het is een bevestiging van mijn stelling dat we in een facadecultuur leven.

  Als er problemen zijn dan doet men (zowel de bestuurders als een groot deel van de volksvertegenwoordiging, want die stemt ermee in) dat er sprake is van incidenten.
  Althans als die problemen naar buiten komen, want doorgaans worden die verborgen gehouden, alleen als men er niet omheen kan, dan erkent men de fouten.

  Maar in werkelijkheid is er heel vaak sprake van structurele problemen. Maar dat wordt verborgen gehouden, omdat geen van de betrokkenen (ook de volksvertegenwoordigers) bereid is onder ogen te zien wat er echt aan de hand is omdat men dan ook moet komen met de oplossingen.

  En het is elke keer weer raak als men echt diepgaander onderzoek doet. Kijk maar wat er nu naar boven komt bij de enquete van de N-Z lijn in Amsterdam.
  Dit programma over C-2000 is -helaas- representatief hoe de Nederlandse bestuurscultuur is. Gigantisch veel geld over de balk gooien en een waardeloos product maken. En dat vervolgens niet erkennen, zodat de problemen terecht komen bij de uitvoerders en/of de burgers.

  Let maar op wat er nu gaat gebeuren in de komende maanden in Den Haag met C-2000.
  De minister zegt dat er al onderzoek wordt gepleegd naar de problemen. De meerderheid van de kamer geeft dan aan daarop te wachten.
  Dan komt er een rapport uit, die wel een aantal problemen erkent, maar de rest bagataliseert. (De verantwoordelijke voor het onderzoek, die ook betrokken was bij de implementatie, was al enkele weken geleden op de televisie om te zeggen dat het probleem niet de techniek is, maar de wijze waarop het door mensen wordt gebruikt, dan weet je welke kant het opgaat).
  De regering zegt bepaalde maatregelen toe, de Kamer praat erover, en accepteert de aanpak van de regering. Zegt nog iets als “laatste waarschuwing”. En het onderwerp ligt weer in een la.
  En iedereen hoopt dat het niet weer faliekant mis gaat.
  Dat is onze facadecultuur.

  Een parlementaire enquete over dit onderwerp?
  Teveel politici van verschillende partijen (huidige regering, maar ook van de VVD en D66) hebben boter op hun hoofd bij dit project.

 3. mieke2
  mieke2 zegt:

  Maurice je hebt inderdaad een goed ontwikkeld talent om de toekomst te voorspellen.

  Vijf agenten strandrellen verdacht

  Heeft nauwelijks een dag geduurd na de Zembla-uitzending, of de schuld ligt al bij die agenten. Over hun totaal falende C2000 communicatie-systeem (Hoek van Holland geen bereik, geen mast, al jaren bekend) geen woord meer…

  Het brengt wel wat extra werk met zich mee, maar toch zou ik er vóór zijn. In de weken voordat er weer nieuwe verkiezingen worden gehouden, een eerlijke inventarisatie in de media van de vijf of tien maatschappelijk belangrijkste kwesties waar een zittend kabinet samen met z’n ambtenaren in is blijven blunderen. Of liegen, zoals die topambtenaar van Binnenlandse Zaken in het Zembla-interview met hem. De leugen dróóp van ‘s mans gezicht af. Hebben ambtenaren zich dan niet meer te houden aan een ambtseed en ambtseer?

  Waarom stemmen kiezers op een bepaalde politieke partij? Als we wettelijk, misschien wel grondwettelijk, laten verankeren dat extreem falend beleid een partij voor jaren regeringsdeelname kan ontzeggen dan leidt dat hopelijk al snel tot professioneler optreden van de politiek en z’n ambtenaren. En laat de kiezers bepalen welke partijen de eerste jaren op de strafbank mogen plaatsnemen, maar dan ook ècht op een strafbank. Niet alleen een zetelverlies.

  Ze zullen het niet doen maar eigenlijk zouden ze het moeten doen, politie, brandweer, ME, rampenteams, traumateams, ambulance-verpleegkundigen en overige georganiseerde hulpverleners : heel binnenkort een datum aankondigen waarop ze collectief gaan staken. Om af te dwingen dat niet zij, maar de werkelijk verantwoordelijken het veld moeten ruimen vanwege C2000 en hoe ramp-zalig dat in de praktijk functioneert.

  Vanochtend het bericht dat Philips 5.400 stuks defibrillatoren terugroept vanwege een technisch mankement en dat ProRail dreigt het hele goederenvervoer op het spoor plat te leggen. Dat zijn toch ontwikkelingen die niet plotseling uit de lucht komen vallen, maar waarin het weer angstig duidelijk wordt dat ene Jan-Peter B. het verkeerde beroep heeft gekozen en 20 jaar terug al beter op de kansel van een of andere kerk had kunnen klimmen om daar mooie praatjes rond te strooien.

 4. mieke2
  mieke2 zegt:

  En nog een die z’n straatje schoon probeert te poetsen:

  Aboutaleb : “buitengewoon zuur”

  Het dodelijk slachtoffer bij de rellen in Hoek van Holland noch de kogel die hem doodde waren nog amper (of niet) geïdentificeerd, of Aboutaleb vaardigde al hoogstpersoonlijk een decreet uit dat er de komende 2 jaar in Rotterdam en omgeving geen vergunning zou komen voor grote evenementen. Lees bij NOVA d.d. 3-09-09.

  Maurice de Hond noemt het een façadecultuur waarin het land terecht is gekomen. Ik noem het doodordinaire corruptie tot op het bot van het geraamte dat “Nederland” heet. Het soort corruptie waarvoor onze media en wijzelf nog steeds met dat vermanende vingertje wijzen naar allerhande landen wijd weg.

  Het kán wel anders, de bezem kán er wel fors doorheen.
  Maar wie pakt ‘m vast en gaat met spoed aan de gang?

 5. mieke2
  mieke2 zegt:

  Oorverdovend stil hier intussen…

  @ Gerard
  Zeer te vroeg en zeer te plotseling, het verlies van deze opmerkelijke journaliste. Woordgrapjes met (achter)namen zijn aan mij nu niet besteed. Liever herinner ik me Pamela’s moed om controversiële onderwerpen op de agenda te zetten. Want waar de mainstream media de bevolking per definitie in een soort van gewillige coma stoppen, doen die paar buitenbeentjes van journalisten (krant, radio, TV, internet) precies hetgeen een land de kans geeft om tóch te overleven…

  @ Maurice
  Hetzij heel Nederland is weer eens op vakantie en daarom off-line, hetzij ik heb met m’n 1e reactie over de landsbrede problematiek met C2000 je onderwerp hier teveel gekaapt.

  De verschillen tussen Peil, TNS NIPO en de Politieke Barometer zijn significant. Ik ben altijd bang dat mensen (kiezers) zich zullen laten leiden door polls; iets dat je m.i. in Amerika (de VS) al heel lang ziet gebeuren. Een partij in nood kan op méér stemmen rekenen als die nood maar goed geklaagd wordt. Een partij die op winst staat, blijven kiezers dan gemakkelijker thuis?

  Een heel andere zaak, en hartewens, is : kunnen we nou niet eens met elkaar het partijprogramma (breed en diep en holistisch en visionair) schrijven waar dit land dringend behoefte aan heeft? En vervolgens de bijbehorende politieke kiesvereniging nog nèt op tijd oprichten en bij de Kiesraad laten inschrijven?

 6. Tommie
  Tommie zegt:

  Geen enkele landelijke krant memoreerde de dood van de journaliste Pamela Hemelrijk, zelfs een summiere feitelijke vermelding van haar overlijden kon er niet af.
  Wat een land met zulke dagbladen, welk een kleingeestigheid van zijn journalistiek. Aldus pronken de intellectuelen met de statuur van een aardworm, de gezamenlijke aan- en afwezigheid van het nietsdom, stiekemheid en het lullostupidsme.

 7. Gerard
  Gerard zegt:

  In een ‘in memoriam’ voor Pamela Hemelrijk schrijft Stan de Jong op zijn weblog: ‘…het schrijven over foute rechters in ons eigen land kan vreemd genoeg maar weinig journaille tot een artikel inspireren.’

  Waarom zou dat zo zijn?
  Is het vechten tegen windmolens?
  Beuken tegen een potdicht bastion?
  Of wil de meerderheid van ons volk blijven geloven dat rechters ‘godsallemachtig’ waarachtig en onkreukbaar zijn, tegen beter weten in?

  Wie het weet mag het zeggen.

 8. Tommie
  Tommie zegt:

  @ Gerard, 1 oktober 2009 om 05:29
  Of wil de meerderheid van ons volk blijven geloven dat rechters ‘godsallemachtig’ waarachtig en onkreukbaar zijn, tegen beter weten in?

  FERE LIBENTER HOMINES ID QUOD VOLUNT CREDUNT
  “Mensen geloven over het algemeen graag wat zij willen geloven”

  De uitspraak is van Julius Caesar, stamt uit het jaar 56 BCE en verwijst mijns inziens naar een algemeen antropologisch gegeven. Psychologisch is het verwant aan de ‘defense mechanisms’.
  De neiging om te geloven wat je wenselijk acht schijnt de mens ingebakken te zijn.

 9. mieke2
  mieke2 zegt:

  Toch maar even opkomen voor de vaderlandse pers en voor de Belgen. Eerlijkheid vóór alles.

  google nieuws

  Nu (binnenkort niet meer) 24 online berichten over haar plotselinge overlijden, veruit de meesten echter van de ANP nieuws ticker. Op Stan de Jong’s weblog twee authentiekere verhalen en op Welingelichte Kringen ook. Is dat alle roem die een moedige vrouw vergaren kan in dit kruidenierslandje? Blijkbaar. Dus bezint eer ge begint aan een tegengeluid… Het kuddegedrag in de homo sapiëns kent een lange historie.

  Ook zo iets: dan lees je al die verschillende reacties bij zo’n overlijdensbericht en dan vraag ik me ernstig af wat dat Ministerie van Onderwijs de afgelopen decennia in hoofdzaak heeft zitten doen. Slapen en potverteren? Naast dat de buitenlanders nu een inburgeringsexamen moeten afleggen voordat we er over willen gaan nadenken of ze hier wel welkom zijn, zouden we misschien onze eigen kiezers aan een kiezersexamen moeten onderwerpen eens in de vier, vijf jaar of zo. Een APK op rechts-, wets- en maatschappijkennis. Heeft iemand dat al eens voorgesteld? Polls zijn natuurlijk wel aardig maar zolang veel mensen zo weinig van democratie lijken te begrijpen, waarom zou je dan in vredesnaam nog verkiezingen houden?

 10. Wils
  Wils zegt:

  Pamela Hemelrijk

  Citaat: (…) kreeg in 1995 een verbod om nog langer columns te schrijven over Srebrenica. (Hoofdredacteur: “Jij altijd met je gezeur over de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid; wij moeten hier een krant maken ja? Wij hebben hier te maken met de orde van de dag ja?”)

  In onderstaande link: ‘For whom the bell tolls’ (over het OM)
  (en nog meer artikelen van haar hand).

  http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=1296

 11. mieke2
  mieke2 zegt:

  Re. C2000
  Ook een delegatie van de Vakvereniging van Brandweer Vrijwilligers werd afgelopen donderdag gehoord i.h.k.v. een hoorzitting in de Tweede Kamer over de problemen met C2000.

  Hier hun verslag:

  VBV bij hoorzitting C2000
  19 november 2009

  Overigens is het hele bestaan van de VBV, die nog niet zo lang geleden werd opgericht, in Brandweerland redelijk omstreden. Ook weer een kwestie van persoonlijke koninkrijkjes van bij gebrek aan gewicht omhooggevallen commandanten, scheidsmuren, ego’s en bureaucratie en vooral niet teveel praatjes mogen krijgen. Terwijl alom bekend is dat Nederland voor z’n hulpverlening en rampenbestrijding mede in significante mate drijft op vrijwilligers. En dat het risico op permanente uitstroom juist in die groep aanzienlijk is.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Deze blogartikel was vermeld op Twitter door Maurice de Hond. Maurice de Hond heeft gezegd: Artikel geschreven over het grote verschil tussen de drie peilingen (CDA scoorde deze week resp. 34, 22 en 28) http://bit.ly/xy3RU […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie