Politieke barometer weg helemaal kwijt

Tijdens de afgelopen twee maanden heeft de Politieke Barometer laten zien de weg helemaal kwijt te zijn. In een periode waar er in Nederland politiek gezien amper iets is gebeurd, en in mijn wekelijkse peiling dan ook amper verschuivingen te zien zijn, geeft de Politieke Barometer in de afgelopen drie peilingen aan dat de PVV een rollercoaster heeft doorgemaakt in een mate die amper plaats vindt als er wel echt grote politieke gebeurtenissen zijn. Vandaag zou de PVV weer 4 zetels gedaald zijn, zelfs 8 ten opzichte van de peiling daarvoor.

Vooral ook de toelichting erbij laat zien dat men daar ook amper meer snapt wat men aan het meten is. Zelfs de redactie van NOVA is die blijkbaar mening toegedaan, want vanavond heeft NOVA die uitslag van de Politieke Barometer niet gebracht……  (en men had er gelegenheid genoeg voor want het eerste item betrof een item over de PVV-kiezers in Almere).

Bedenk dat de kiezers van de PVV vooral afkomstig zijn van VVD, CDA en in mindere mate van de SP. Bij de andere partijen zie je ook wel overgangen richting PvdA, maar minder. Zo wint de PVV bij mijn peilingen al een tijd circa 2 zetels van de PvdA.  De PVV doet het trouwens heel goed bij kiezers die anders niet opkomen.

En dan nu de laatste drie peilingen van de Politieke Barometer.

– Op 2 juli meldde de Politieke Barometer dat de PVV in 2 weken 4 zetels gestegen was van 28 naar 32. (In de twee weken ervoor was de PVV ook al 5 zetels gestegen). Tegelijkertijd daalde de PvdA 3 zetels.  Bij de toelichting stond dat de PVV dus de laatste twee weken (NA de Europese Parlementsverkiezingen) fors won van de PvdA.  Dat zou te wijten zijn aan het “wisselende optreden van de PvdA” in die twee weken. Dus de PVV had fors van de PvdA gewonnen NA de verkiezingen voor het Europese Parlement.

–  Vier weken later daalde de PVV weer 4 zetels. Terug naar 28. Dat verlies zou vooral ten gunste komen van het CDA volgens Synovate.

–   Vandaag dus de volgende peiling, weer vier weken later. En wederom zou de PVV 4 zetels zijn gedaald. CDA en PvdA stijgen resp 3 en 2 zetels. De VVD daalt 1 zetel. In de toelichting wordt gesteld dat de kiezers van CDA en PvdA die naar de PVV waren overgestapt weer terugkeren naar het oude honk. De stijging van het CDA zou o.a. verbonden zijn met het optreden van het CDA rondom de uitdieping van de Westerschelde (sic).

In mijn peilingen (wekelijks circa 3000 ondervraagden) stel ik o.a. vast of de ondervraagden ten opzichte van de vorige keer dat ze hun keuze maakten iets anders kiezen dan toen. En dan blijkt dat de laatste drie maanden er amper verschuivingen zijn geweest bij de PVV-kiezers. Die partij scoort bij peil.nl voortdurend 31 of 30 zetels. In die 2 maanden is het CDA met 2 zetels gestegen, de PvdA 1 zetel gedaald en de VVD 1 zetel gestegen.

Grote verschuivingen bij het electoraat hangen samen met forse politieke gebeurtenissen. In de periode eind juni – eind augustus zijn er geen gebeurtenissen geweest waardoor de PVV eerst binnen 4 weken 9 zetels steeg en vervolgens in 8 weken 8 zetels daalde. Als je dat met droge ogen de wereld in slingert (en het wordt natuurlijk fors in de media overgenomen) dan ben je de weg helemaal kwijt.

(Op 18 juni heb ik ook al een weblog over dit onderwerp geschreven.)

21 antwoorden
 1. johand
  johand zegt:

  Geachte heer De Hond, met u, heb ik het idee dat de Politieke Barometer helemaal de weg kwijt is.

  Ik denk zomaar dat dit komt omdat het huidig kabinet door begint te krijgen dat ze het grip volledig kwijt raken op de bevolking. Denk aan de debacle rond de Westerschelde, aan het recente politieoptreden etc. Prinsjesdag en de AOW kwestie komen er ook nog aan.

  Ik zou er niet van staan te kijken dat het huidig kabinet via de “PVDA lijnen” opdracht heeft gegeven om deze cijfers te laten publiceren met de hoop dat de mensen zullen denken dat zij dom zijn indien zij PVV stemmen.

 2. Joost Niemoller
  Joost Niemoller zegt:

  Maurice,

  Overigens denk ik dat er wel een andere reden was, waarom NOVA geen aandacht schonk aan de uitslag van de Politieke Barometer (die ik ook nogal bizar vindt). De rapportage van NOVA ging erover hoe steeds meer mensen in Almere PVV gingen stemmen. Met deze uitslag kon je die rapportage wel in de prullenbak gooien.
  vr gr Joost Niemöller

 3. alberta
  alberta zegt:

  Je argumenten zijn niet sterk: “”In een periode waar er in Nederland politiek gezien amper iets is gebeurd, en in mijn wekelijkse peiling dan ook amper verschuivingen te zien zijn,…..””. Als dit de waarheid is, kunnen andere peilers alleen wijzigingen laten zien, als Maurice ze ook laat zien. Lichtelijk arrogant. En sinds wanneer moet er politiek iets gebeuren, wil de peiling veranderen. Zou het niet zo kunnen zijn, dat mensen op een partij stemmen, die in de belangstelling staat van de pers? En als de pers niets meldt, zakt de belangstelling weg. Toont dit niet eerder aan dat de pers nog altijd een zeer belangrijke factor is? Misschien iets om over na te denken.

 4. Webmaster
  Webmaster zegt:

  @alberta
  Ik doen sinds 1976 peilingen rondom politieke voorkeur en wat ik dus beschrijf “in een periode waar politiek gezien amper iets gebeurd” is mijn jarenlange ervaring, dat in die peridoe het electoraat weinig verschuivingen laat zien. En dus niet een stijging van 9 voor de PVV tussen half juni en half juli, noch een daling van 8 tussen half juli en eind augustus, terwijl er weinig tot niets is gebeurd (ook tijdens die stijging met 9 niet!).

  Daarnaast stel ik vast dat de duizenden ondervraagden in mijn peilingen zelf niet aangeven dat zij in de periode van voorkeur zijn veranderd. Minimaal zou je dan verwachten dat als een peiling zulke grote veranderingen bij een partij mee er in mijn meting een redelijk aantal mensen gevonden worden die vergelijkbare ontwikkelingen aangeven. En als dat niet het geval is, dan kom ik door die combinatie van factoren tot deze conclusies.

 5. Gerard
  Gerard zegt:

  @Henk 09.:17

  Al lange tijd niets meer gehoord over Robert Hörchner, was ik benieuwd hoe het ervoor stond met zijn zaak. Wat Bou schrijft over de handelwijze van het OM, duidt op een nog steeds zwaar stinkende Nederlandse overheidsaffaire.

  Het OM weet het immers te presteren om een belangrijke aangifte met een gore smoes te seponeren. Zodat er in onze rechtsstaat geen rechter aan te pas komt.

  Om kort te gaan: je bent in ons land overgeleverd aan de sinistere willekeur van Harm B, die slechts jankt over de kritiek op zijn toko.
  Het is bij de konijnen af!

 6. irene e
  irene e zegt:

  Erg off topic dus je kunt het weg halen Maurice.

  In de weekeindbijlage van NRC stond interview met advocaat Jan Boone, met als titel: Zijn rechters partijdig? Ja.

  Magistraten en advocaten zouden vaker en met meer respect met elkaar moeten praten, wil de baas van het OM. Onzin, meent de 70-jarige nestor van de strafrechtadvocaten Jan Boone. ‘Officieren van justitie zijn hondsonbetrouwbaar.’
  ….
  ‘Je reinste campingmentaliteit’, was zijn reactie op de oproep van Harm Brouwer, aan magistraten en advocaten om meer met elkaar te praten, in een zogeheten trojka-overleg. Brouwer deed zijn aansporing, na kritiek geuit te hebben op de door hem als beledigend gekwlaificeerde uitspraken over het OM, gedaan in De Pers, door advocaten onder wie Boone. ( Irene:Boone haalde er het NRC mee)
  ….
  ( Irene:Wanneer Boone na afloop van een zaak wordt aangesproken door een rechter die een praatje maakt terwijl hij dat nooit eerder deed:)
  Boone:’Dan tel je mee in rechtsland, als je de NRC of Nova haalt. Dan zijn ze ‘blij’ je te zien. Dat bedoel ik nu, met campingmentaliteit.’

  Boone:’Ik heb helemaal geen zin om met officieren in discussie te gaan. Die lui zijn hondsonbetrouwbaar, in die zin dat zij nooit vertellen wat ze doen. Wij advocaten moeten vokomen open werken, mogen geen getuige beïnvloeden en worden voortdurend bedreigd met tuchtmaatregelen of ontheffing uit onze functie-maar de officieren? Geen idee wat ze uitspoken. Op hun opsporingsmiddelen en -methoden heb je geen enkel zicht, ze laten ongestraft en ongezien ontlastend materiaal weg uit de dossiers, ze vertellen de waarheid niet en ten slotte worden ze ook nog eens doodgemoedereerd rechter. Ik zeg: een officier met een vlekje is een rechter met een vlekje. Dat moeten we niet willen. Het gevolg is dat rechters officieren die jokken zitten te sauveren. Eens een OM-er, altijd een Om-er.’

 7. Webmaster
  Webmaster zegt:

  Boone geeft een perfecte beschrijving van Kazachstan aan de Rijn.
  Snap je ook ongeveer wat ik op 15 september kan verwachten bij mijn rechtszaak wegens smaad in Hoger Beroep.
  Afwijzen van alle getuigen omdat het niet in het belang van de verdediging is valt ook onder de categorie van gebeurtenissen die Boone zou kunnen beschrijven.

 8. Ria
  Ria zegt:

  “Afwijzen van alle getuigen omdat het niet in het belang van de verdediging”

  Dit is een reden om degenen die dit durven te ontslaan en NOOIT meer toe te laten in een wereld van Rechtspraak en Justitie (rechtvaardigheid!) Die zijn totaal ongeschikt voor dit beroep en besmeuren de rechtspraak tot een niveau van een onderwereld van geniep, van leugens, van eigenbelang en bescherming van een zogenaamde rechtstaat die niet mag wankelen..

  Dit moet eens een keer ophouden in dit land, want dit is vies, corrupt, onrechtvaardig en een ‘zogenaamd’ ontwikkeld land onwaardig! Dit land staat nog wel in de categorie van de 10 hoogst ontwikkelde landen. Wat een farce!

  Alle getuigen behoren op geroepen te worden om de waarheid te vinden!

 9. irene e
  irene e zegt:

  @Joop. Wist niet dat dit speelde. ..Tsja, reclames…gisteren was er een heel boeiende uitzending van Radar over de manier waarop door de parmaceutische industrie subtiel reclame gemaakt wordt. Door heel vaak over een ziekte artikelen enz. te publiceren, gaat een groot deel van de bevolking erover lezen en meent ineens iets te voelen, symptomen te hebben enz. en gaat naar de huisarts voor medicijnen: kassa.
  Eigenlijk wordt er dus meer reclame gemaakt dan wij door hebben.
  Want de parmaceutische industrie is niet de enige die het zo doet.

 10. irene e
  irene e zegt:

  @Ria Ik heb geloof ik iets te fanatiek vakantie gehouden…vandaar dat het wereldnieuws me ontgaan is ;)
  @Maurice, gefeliciteerd !
  @Heer Vonk: het is in feite overal hetzelfde liedje (en dan bedoel ik niet dat leuke liedje van Cat Stevens)

 11. mieke2
  mieke2 zegt:

  M’n laatste reactie hier weken geleden stelde aan de kaak wat Wilders eigenlijk bezielt. Want de mix qua partijprogramma is enerzijds verleidelijk, dat geef ik grif toe, anderzijds levensgevaarlijk. Omdat je rabide discriminatie om geloof en afkomst bij de PVV op de koop toe moet nemen, om een beloofde betere samenleving te krijgen.

  De Politieke Barometer mag de kwijt zijn (geweest), bij herhaling zal er gewaarschuwd moeten blijven worden voor de parallellen tussen Geert Wilders en Adolf Hitler, tussen de PVV en de Nazis en de NSB, tussen Goebbels met z’n uitgekiende demagogie in de jaren ’30 en ’40 en het Nederland van nu.

  Kijk maar; je kon er op wachten. Ik wist alleen niet precies hoe lang:

  Wilders haalt uit naar Obama om moslimbeleid

  DEN HAAG – PVV-leider Geert Wilders waarschuwt voor de manier waarop de Amerikaanse president Barack Obama met de moslimwereld omgaat. Volgens het Tweede Kamerlid voert Obama op dit punt een gevaarlijk en onverantwoord beleid en sluit hij net als premier Jan Peter Balkenende de ogen voor de „grote problemen die de islamisering meebrengt”.

  Bron & ©: De Telegraaf

  De megalomanie drúipt er vanaf. De vijand lijkt alom, en verantwoordelijk voor alle kwaad. Zoek de verschillen met antisemitisme, vooral het antisemitisme in West en Oost Europa in de eerste helft van de afgelopen eeuw.
  Dus ik had graag wat meer media aandacht de komende weken en maanden voor hoe wetenschappers de afgelopen decennia de persoonlijkheid en het ziektebeeld waar Hitler aan leed, hebben geanalyseerd en geduid. 70 Tot 80 jaar geleden waren er immers ook mensen die precies voorspelden hoe het fout zou gaan. Alleen, het waren er toen niet genoeg…

 12. Ria
  Ria zegt:

  @ Mieke2,

  Heel goed dat je daar op wijst!
  Zelf ben ik van mening dat de werkelijke macht in handen is van de vrijmetselarij, en Wilders zo nodig gebruiken in hún strategie (want als men wil- dan werkt de media gewoon niet meer mee met de ‘Wilders-reclame’) Wilders zegt het tenminste nog recht voor de raap. Laat Wilders deze groep maar aanpakken, die is gevaarlijker en machtiger dan de Islam. Maar hij zal zelf wel deel uitmaken..

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie