Volgend jaar 600.000?

Omdat mijn schoonfamilie op dit moment in Nederland is, ben ik  zaterdag-net als vorig jaar toen ik een buitenlander op bezoek had- met ze naar de Canal Parade gegaan. Er waren veel mensen, zowel op de boten als aan de kant, die zich erg vermaakten. In het journaal werd gemeld dat er 560.000 bezoekers waren geweest. Maar had ik vorig jaar niet iets gelezen over die telling?

In HP-De Tijd van vorig jaar stond een artikel over de circa half miljoen mensen die bij de Canal Parade zouden zijn geweest. Daarin werd berekend dat de route ruim 5 kilometer was. Dat als er aan beide kanten een rij mensen zou staan (2 per meter) dan zou je circa 25.000 kijkers hebben. Als er een half miljoen mensen waren geweest dan zou dat in 2008 dus aan beide kanten van de gracht circa 20 rijen mensen hebben betekend. En dat was natuurlijk niet het geval geweest. Op basis van die berekening van HP-De Tijd kwam men op ruim 100.000 echte bezoekers.

Zonder de buitenlanders zou ik er zelf niet naar toe zijn gegaan, maar ik misgun noch de mensen op de boten, noch aan de kant hun plezier, die ze ter plekke zeker uitstralen. Door het mooiere weer dit jaar waren er zeker meer mensen dan vorig jaar. Op de plek waar ik een tijdje stond schat ik dat er 5 rijen mensen stonden. (Bij duidelijk meer rijen denk ik dat de rest ook niets meer zou kunnen zien van wat er in de grachten gebeurde. Alleen het hoedje van Plasterk zou je wellicht dan boven de boten kunnen ontwaren).

Bij het NOS-journaal hoorde ik dat er 560.000 mensen langs de kant gestaan zouden hebben. En toen ik op internet keek stond er ook nog dat de organisatie dit gemeld had en de politie dat had bevestigd. Zou dan niemand van de media het artikel van HP-De Tijd van vorig jaar gelezen hebben?

HP-De Tijd heeft er deze week weer over geschreven. En ze hebben aan de organisatie de namen gevraagd van de politie, die de 560.000 bevestigd zouden hebben. Ze zijn langs die twee mensen gegaan en beide politie-functionarissen ontkenden dat ze geteld hadden of de 560.000 hadden bevestigd!

Behoudens in HP-De Tijd heb ik dit verhaal nergens meer gelezen.

Nu gaat het me niet om die activiteit in de grachten van Amsterdam zelf. Moet men vooral blijven doen als men het nog steeds leuk en zinnig vindt. Maar ik vraag me een ding af. Als de PVV een activiteit in de grachten van Amsterdam had georganiseerd en daar hadden ook veel mensen gestaan en Wilders had gemeld dat er 560.000 sympathisanten langs de grachten stonden, was dat cijfer dan ook kritiekloos overgenomen en/of had daarna ook vrijwel niemand er meer over geschreven dat het ver bezijden de waarheid was en de organisatie de media hadden gemanipuleerd?

3 antwoorden
 1. Arjan
  Arjan zegt:

  Grappig, dat soort schattingen.
  Ik ben zelf ook een beetje een cijfergek, en gewend om op bijeenkomsten snel een telling te maken. In een zaal bijvoorbeeld, dan let ik op bepaalde blokken of vakken in het publiek, die even groot zijn. Gescheiden door gangpaden of niveauverschillen. Ik tel dan het aantal stoelen per rij en het aantal rijen per vak. En dat maal het aantal vakken.

  Het getal dat Maurice hier bestrijdt, 560.000, zou in principe wel kunnen, indien al die mensen niet tegelijkertijd langs de kant hadden gestaan, maar om de beurt. Dat mensen dus eventjes hebben gekeken en daarna iets anders zijn gaan doen (wat ik me bij deze optocht wel kan voorstellen ; -) waarna hun plekje werd ingenomen door anderen.

  Ook zou je kunnen bedenken dat er weliswaar 560.000 mensen (van buiten en binnen Amsterdam) op het spektakel waren afgekomen, maar dat de meesten van hen niet in staat waren een goede zichtplek te bemachtigen. Dat zou dan wel moeten zijn gestaafd aan bepaalde meetpunten, maar zelfs een schatting van de politie was er dus niet.

  ‘If Wilders, what then?’ – goed punt.
  Schattingen/tellingen bij manifestaties zijn nooit objectief. Met name bij politiek getinte manifestaties zie je altijd een (enorme) discrepantie tussen de schatting van de organiserende instantie en die van de politie, die altijd veel lager uitkomt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *