Onwaarheden van de Politieke Barometer

Op deze plek heb ik me al meermalen geuit over de strapatsen van de Politieke Barometer en het feit dat Nova die cijfers klakkeloos breng en er ook nog serieus reacties aan politici voor vraagt. Vandaag hebben ze een nieuwe lelijke kraal toegevoegd aan hun ketting.

Er zijn diverse weblogs waar ik het al in beschreven heb, kijk maar eens hier, hier, hier en hier, maar de aanpak van de Politieke Barometer (Synovate) onderschat voortdurende de omvang van veranderingen. Vergelijk je de cijfers van de Barometer met die van mij van het afgelopen jaar dan zie je wel een overeenkomstige trend (PVV stijgt sinds januari 2009 fors), maar het absolute verschil is steeds groot geweest. Dus het verlies van CDA, PvdA en VVD is bij de Politieke Barometer steeds kleiner dan bij mij.

En als ik achter de schermen (en later dan maar voor de schermen) de mensen van Nova en Synovate erop attent maak dan wordt erop gereageerd alsof ik knoeiwerk lever of bezig ben om Wilders te promoten.  Nadat ik op 16 mei had gesteld dat het aantal  voor het Europees Parlement van de Politieke Barometer van 4 voor de VVD en 1 voor de D66 niet alleen absoluut onjuist was, maar ook totaal niet aansloot op de Politieke Barometer van kort ervoor waar beide partijen op ongeveer 10% stonden, kreeg ik weer een aggresieve reactie van de directeur van Synovate, waardoor ik denk dat hij blijkbaar al jaren zelf geen onderzoek meer doet. Ik had het helemaal verkeerd, maar kort erna stond D66 op 2 zetels en de VVD op 3 (echte uitslag werd 3-3).

Vanavond is de Politieke Barometer gekomen met een peiling waaruit zou blijken dat NA de Europese Parlementsverkiezingen de PVV met 5 zetels is gestegen (!), D66 3 en Groen Links 2. En CDA, PvdA en VVD zouden in de afgelopen week samen 8 zetels naar beneden zijn gegaan.

In deze zelfs periode zijn de verschuivingen in mijn peilingen veel beperkter geweest. PVV bleef gewoon op 31 zetels staan.

Nu vind ik het logisch dat je direct na de verkiezingen je eigen meetinstrument ijkt. En dat dan kan blijken dat je een bepaalde partij een tijd lang structureel te hoog of te laag hebt gemeten. Dat kan je dan melden en vanaf dat moment ga je dan  keurig verder vanuit de nieuwe waardes.

Maar als je zoals vanavond meldt dat de PVV na de Europese Parlementsverkiezingen 5 zetels omhoog is gegaan dan ben je willens en wetens onwaarheden aan het verkondigen. Je wilt gewoon niet erkennen dat je een tijd lang met die partij te laag zat en je wilt helemaal niet erkennen dat ik veel dichter in de buurt van de werkelijkheid zat. Zeker niet na de wijze waarop ze steeds op mijn aanmerkingen hebben gereageerd. Lees nog even het eind van dit artikel in HP-De Tijd waar ik in voorspel dat de Politieke Barometer wel weer een keer de cijfers zal gaan bijstellen. Dat is dus vandaag gebeurd, maar wel onder valse vlag.

Nova, die met regelmaat de cijfers van de Politieke Barometer in haar uitzendingen meldt, heeft dat met deze uitslag niet gedaan…..  Ongeveer de grootste verandering in aanhang die de Politieke Barometer sinds tijden meldt wordt niet in de uitzending vermeld.  Impliciet wordt hiermee door NOVA bevestigd GEEN GELOOF TE HECHTEN aan de beschrijving van de Politieke Barometer dat de PVV de afgelopen twee weke 5 zetels is gestegen.

Ik heb het al een keer eerder gezeg:  een genante vertoning.

11 antwoorden
 1. Gerard
  Gerard zegt:

  Maurice, het is maar de vraag wat erger is. De onwaarheid van de Politieke Barometer, waarbij menigeen (denk ik) toch op jouw bewezen expertise vertrouwt. Of de Halve Waarheden van deze regering. Wat dat laatste betreft: zie het ‘enkelbandjeskamerdebat’ en de mantra’s van Jan Peter over de Catshuisbrand (en meer). Om maar niet te spreken over het alsmaar uitblijvende onderzoeksrapport over de schrijfproeven.

  Door de houding van de ingepalmde coalitie (Palm Invest!?) zal er voorlopig echter weinig veranderen. Vrees ik. Ondanks de feitelijke regeringssteun van slechts zo’n 38% en een zwaar onvoldoende rapportcijfers.

  Door de regels van onze democratie regeert een minderheid de meerderheid. Sic!

  By the way: Ger Koopmans (CDA) gezien bij Knevel en Van de Brink gisteravond? Pregnant voorbeeld van nietszeggend politiek gelul. Alaaf!?

 2. nico
  nico zegt:

  Dat is dan het gesjoemel met de politieke barometer. Een andere ‘zaak’ is dat in Amsterdam Groen Links aan de leiband van de PvdA loopt, zie http://www.parool.nl/parool/nl/5/POLITIEK/article/detail/248888/2009/06/18/Wie-beeindigt-het-lijden-van-Marijke-Vos.dhtml Het hoofdthema van Groen Links, het milieu mag ir. Marijke Vos behartigen.
  Molentjes op daken, en oprichten van een milieuvriendelijk energiebedrijf, etc. In ieder geval mag GL erover praten, maar daar blijft het bij. Een kinderhand is gauw gevuld.
  Echter niet wat Schiphol betreft. Hierover moet zij haar mond houden. Dat wordt gedaan door Economische Zaken, waarvan de portefeuille onder de PvdA valt. Eerst was Asscher verantwoordelijk. Deze PvdA-kroonprins heeft het toch al moeilijk en daar kwam de NZ-metrolijn bij. Dus een ander kreeg deze portefeuille toebedeelt.
  Niet alleen de barometer slaat een beetje verkeerd uit, maar ook de besluitvorming in de lokale politiek is gênant.
  Nog zo’n idee: de echtparen gaan naar de Wallen, de dames naar Red Light Fashion en de heren naar de haaien of …… of to the ladies in the red light district. Mesjogge zijn ze in Amsterdam.
  Nationaal zal het niet veel anders zijn.

 3. irene e
  irene e zegt:

  Soms word ik zo depri van je weblogs Maurice. Jakkiekakkie wat een ellende toch allemaal. NIet alleen bij de DMZ maar ook bij de politiek. Je zou er de neiging van krijgen om je af te keren van dit alles. Maar net als bij de Deventer Moordzaak, kan ik dat niet. Dus ondanks dat ik bij het lezen van je weblog een treurige zucht slaak, denk ik ook: goed dat je het laat horen/lezen want anders weten wij burgertjes weer van niets.
  Als iedereen dat met alles wat hij/zij tegenkomt doet, dan kunnen we via internet elkaar een hoop duidelijk maken wat anderen proberen onder de deurmat te schuiven.

 4. jetty
  jetty zegt:

  Nog meer onwaarweden:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2276359.ece/Zwemleraar_ook_verdacht_van_verkrachting

  De zwemleraar wordt helemaal niet verdacht van verkrachting, maar het OM kan niets uitsluiten. Zo lust ik er nog een paar!
  Ze hebben verkrachting alleen opgenomen om er zeker van te zijn dat de zwemleraar wordt vastgehouden.

  Het zou mij niets verbazen als het hele verhaal een broodje aap zal blijken te zijn. Een beetje erg veel foto’s van kinderen en daardoor verdacht, maar bij nader inzien geen ontuchtige handelingen. En wat is seksueel getint?

 5. jetty
  jetty zegt:

  Mag dat zomaar? Iemand iets ten laste leggen omdat je het niet kunt uitsluiten?
  En dat vervolgens met droge ogen bekendmaken?
  Dit lijkt mij toch smaad te zijn. En zou toch onmiddellijk door de rechter moeten worden afgestraft?

  Let wel: ik wil het niet voor de zwemleraar opnemen, maar verbaas me wel over een aantal zaken.

 6. Velde
  Velde zegt:

  Uitnodiging voor iets anders: De universiteit van Leuven doet onderzoek naar netwerken van Nederlandse woordassociaties. Na de Belgen vragen ze Nederlanders om aan dit onderzoek mee te doen, per internet alhier

 7. mieke2
  mieke2 zegt:

  Kijk!

  Google presenteert economie-barometer, Volkskrant 30-6.

  En Google kan inderdaad nog wel wat meer bijhouden dan alleen de stand van de economie, en blijkt dat ook te doen. Zou de gigant op die manier ook in staat zijn om opiniepeilingen en politieke peilingen te gaan uitvoeren? En zouden we dan een wat geloofwaardiger “Politieke Barometer” kunnen krijgen dan die van NOVA en Synovate?

 8. mieke2
  mieke2 zegt:

  @ Maurice

  Een welgemeende felicitatie.

  Het ANP bracht vanavond een nieuwsbericht in omloop over de politieke barometer van Synovate en dat daar nu eindelijk de PVV ook de grootste partij is. NOVA was van plan er uitvoerig aandacht aan te besteden, maar ik heb niet gekeken of ze dat ook hebben gedaan. In dat ANP bericht de volgende zinsnede:

  In de peilingen van Maurice de Hond is de PVV al maanden de grootste partij.

  Persbureau Novum verwoordde het iets anders en laat o.m. in Trouw schrijven: In de peilingen van TNS Nipo en Maurice de Hond is dit al langer het geval.

  Wat het wordt met de komende verkiezingen moeten we afwachten. Maar dit is dus zo’n moment van “ere wie ere toekomt”. Werd tijd!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie