Buitenhof als symbool

Onbedoeld heeft het programma Buitenhof zondag gesymoboliseerd wat de grondslag is van de steeds grotere politieke impasse waar Nederland in aan het raken is. Drie dagen na een uitslag die vraagt om discussie, debat en opinie (de sleutelwoorden van dit programma volgens haar eigen site), had het programma andere prioriteiten.

Bijna de helft van de uitzending bestond uit een “reclamespot” voor de opening van de dependance van de Hermitage in Amsterdam. Het grote interview was met staatssecretaris Bussemaker over de AWBZ. Aan het begin kwam even de situatie van de PvdA aan de orde. De column van Prof. De Beus ging over de wijze waarop je de PVV zou moeten aanpakken, waaruit noch goed bleek dat de verkiezingen al waren geweest noch iets werd voorgesteld met enig kans van slagen.

Er waren vele vragen die in het programma wel aan de orde hadden kunnen komen  naar aanleiding van de uitslag van donderdag. Maar natuurlijk is de opening van een nieuw museum voor het samenwerkingsprogramma van NPS, VARA en Vpro een belangrijkere gebeurtenis dan het bespreken van de vraag wat er in Nederland aan de hand is, welke gevolgen dat kan hebben en welke keuzen er nu gemaakt zouden moeten worden.

Met de hulp van Synovate (die ook nog zaterdag met een politieke barometer uitkwam, waaruit zou blijken dat de PvdA er landelijk duidelijk beter voor staat dan donderdag uit de verkiezingsuitslag is gebleken en de PVV en D66 slechter) kan ook Nova binnenkort de eigen goegemeente weer snel in slaap sussen.  De problemen vallen allemaal mee en die domme kiezers die hetzij tegen Europa zijn of voor Wilders, die zullen wel weer op hun schreden terugkeren. En als er dan een volgende verkiezingsuitslag komt waar de verschuivingen nog groter zijn dan vraagt men zich af waarom niemand dat zag aankomen of hoe dat nu kon gebeuren….

Maar als je een opening van een museum in Amsterdam bij je keuze voor je discussieprogramma enkele dagen na deze verkiezingen belangrijker vindt dan die verkiezingsuitslag dan verdien je het als programma zelf in een museum bijgezet te worden. (Maar misschien was men bij het programma zo blij dat er uberhaupt sprake was van een opening van een museum gezien het feit dat -zoals uit een documentaire van afgelopen vrijdag weer bleek- het meer dan 10 jaar duurt, alsmede meer dan 400 miljoen euro kost, om het Rijksmuseum te verbouwen. Een van de vele voorbeelden van mismanagement van overheidsinstanties, die juist leidt tot de afkeer van kiezers van de bestaande machtsgroepen ).

13 antwoorden
 1. Ria
  Ria zegt:

  Wat jij beschrijft viel mij ook op.. en waarschijnlijk vele anderen! Waarom nu tijdens Buitenhof geen pittig gesprek met wat fractieleiders? Het is (vermoed ik) heus wel achter de schermen geopperd en besproken met diverse fractieleiders maar ben van mening dat er niet 1 is met een antwoord op die ene na dan; Geert Wilders en dat was dan wel interessant geweest om hem te horen spreken, maar zou hij ook hebben afgeblazen?? Angst is schijnbaar de sterkste drijfveer op de weg van de huidige politieke leiders, in welke hoek ook. Wilders roept wel hard dat hij premier wil worden , net als Verdonk, maar mijdt als een muis de grote olifant der oplossingen van het grote probleem; nl het geluk van een heel volk terug brengen. Ze weten er geen raad mee hoe ze de verwarde knot moeten ontrafelen, het enige is schijnbaar alles verknippen en alstublieft niet aan elkaar knopen maar een totale reorganisatie op basis van eerlijke en open politiek, samen met de burger ipv in de achterkamers. De laatste verkiezing bewijst dat de burger dit niet accepteert. Geen politieke leiders voor eigen eer en glorie zoals de oprichter van de club van Rome.. maar een dienaar van het (hele) volk, waar de politiek uiteindelijk ooit voor en door is ontstaan. Geen verdelers maar bruggenbouwers en geen haatzaaiers maar het hart in een land kloppend samen weten te houden. Zo’n land floreert omdat waar mensen gelukkig zijn men kan bloeien en groeien en daarna kan oogsten op deze mooie grond. En niets bloeit zonder liefde. Zonder liefde gaat een land verloren. Dit zou in alle hoeken en gaten meer verkondigd moeten worden… Dit houdt ook in dat onrecht streng aangepakt wordt en bijv. geen secretaris-generaal accepteert die misdaden pleegt, door dit niet aan te pakken vervuil je de Hollandse bodem. De burgers begrijpen hier helemaal niets van.

 2. hanss
  hanss zegt:

  @ Marcel1
  Bedankt voor die tip!

  @ Ria
  Ik ben een anti-monarchist geworden omdat een monarch niet gekozen wordt in ons land en dat is tegen de principes van de democratie, maar ik voel wel iets voor een presidentieel systeem dat qua macht lijkt op het huidige systeem van onze constitutionele monarchie waarbij de president gekozen wordt door alle leden van de volksvertegenwoordiging zodat die persoon een breed draagvlak heeft met veel (moreel) gezag zoals een kamer-voorzitter en dat die persoon opdracht geeft aan de vorming van een regering van nationale eenheid met verantwoordelijkheid voor alle partijen en dat ze er maar samen uit MOETEN zien te komen ter wille van het Nederlandse volk en dan zal iedereen (dus ook Geert Wilders maar ook de linkse partijen) water bij de wijn moeten doen en compromissen moeten sluiten en ik zou wensen dat er een prestatieloon zou worden ingesteld voor de regering en het parlement en dat als iemand slecht presteert hij of zij dit prestatieloon misloopt en/of wordt vervangen.
  Dat prestatieloon wordt dan al dan niet uitgekeerd op basis van betrouwbare peilingen onder het volk.
  Indien de partijen er niet uitkomen heeft zo’n president de macht om andere vertegenwoordigers van die partijen aan te wijzen want geregeerd ZAL er worden.

  Het is onmogelijk iedereen tevreden te stellen maar als er een regering van nationale eenheid is weten velen in dit land zich vertegenwoordigd door het bestuur en natuurlijk volgt de verdeling van de ministersposten de krachtsverhouding van de partijen in de tweede kamer.

  Om die reden moet er dan een maximum gesteld worden aan het aantal partijen i.v.m. het verdelen van de ministersposten en ik denk dan aan zoiets als 15.
  Partijen met weinig stemmers krijgen dan minder belangrijke posten als staatssecretariaten maar regeren dan nadrukkelijk wel mee.

  De tweede kamer krijgt vervolgens de opdracht om positief-kritisch de regering te volgen, omdat alle partijen een aandeel hebben aan de macht en het bestuur van dit land, en de rol van de fractievoorzitters van de diverse partijen en hoe ze zich profileren zal bepalen hoe bij de volgende verkiezingen de krachtsverhoudingen zullen zijn.

  “Roepen vanaf de zijlijnen” en “de beste stuurlui staan aan de wal” is er in dit systeem niet meer bij want elke democratische partij krijgt in dit systeem mede-VERANTWOORDELIJKHEID en het gaat er niet om of men elkaar aardig vindt maar dat dit volk wordt GEDIEND en wordt BESTUURD.

  Wat buitenhof betreft: ik kijk nauwelijks meer naar dit slaapverwekkende programma van de “linkse kerk”.

 3. Ria
  Ria zegt:

  Termen als ‘links’ en ‘rechts’ werken als een splijtzwam, net als ‘wit’ en ‘ zwart’ , ‘ atheist’ en ‘christen’, ‘ moslim’ en ‘niet-moslim’
  Als iedereen in die termen denkt en handelt dan kan je niet en nooit in vrede met elkaar leven. Dan is er constant verdeling. En ook kan je in een verdeeld land onder een populistische leider geen vrije keuze meer maken, dan mag ik straks geen moslim worden, als ik dat zou willen.
  Het positieve van onze Monarchie is dat ons koningshuis dat zeer goed begrijpt. Onze Koningin toont respect voor alle burgers en toont medeleven en warmte en dat is goed voor een land, dat brengt binding. Als het waar is wat Gerard schreef over de hint mbt de uitverkoop van NL bedrijven dmv de onlangs gedragen postzak van prinses Maxima dan brengt me dat een hele uitbundige stralende lach en wil ik zeker dit Koningshuis nooit en te nimmer kwijt!
  Hans, we hebben het te doen met elkaar en dat hokjesdenken is het begin van oorlogen. Inderdaad is niet iedereen gelukkig en tevreden te stellen maar op zijn minst behoort dat het uitgangspunt te zijn, het streven dmv luisteren en daarnaar te handelen, en bedriegers aan te pakken en niet wachten tot iedereen zich stil houdt tot dat de zaak gesust in want dit blijft toch sluimeren. Onkruidvrij houden is altijd met wortel en al verwijderen, keer op keer.
  De uitspraak onlangs van de minister van Binnenlandse zaken over het roepen vanaf de zijlijn en het actief meedoen in de politiek werd direct door de interviewer becommentarieerd met deskundigheid en professionaliteit door de roependen. Als je geen welonderichte (universitaire) basis hebt dan kan slechts roepen want zwijgen lost niets op.

  groetjes van een roeper

 4. irene e
  irene e zegt:

  @Ria 12.52 Hear hear.
  @Maurice. Is het ook bekend of Binnenhof wel geprobéérd heeft fractieleiders met elkaar de laten praten?
  Het viel me onlangs in het tijdschrift Esta ook op dat alle fractievoorzitters van de grote partijen een foto+ flink stuk tekst met uitleg en dergelijke hadden maar er stond expliciet bij dat PVV geweigerd had mee te doen. Het verbaasde me, want zoiets is toch een kans bij uitstek om je partij of een persoon te profileren.

 5. hanss
  hanss zegt:

  Ria, termen als ‘links’ en ‘rechts’ zijn nu eenmaal een gegeven en komen in alle democratieën op deze wereld voor en staan voor een (groot) verschil van visie op de maatschappij.
  Het koningshuis is in mijn visie ILLEGAAL in die positie terecht gekomen en Nederland had zijn beste tijd toen het land nog een republiek was en het meest vrije en vooruitstrevende land ter wereld was dat o.a. ‘Nieuw-Amsterdam’ stichtte op Manhattan-eiland dat later werd gejat door onze toenmalige Britse vijanden en werd omgedoopt in ‘New York’.
  De meeste Nederlanders kennen hun eigen geschiedenis niet.

  Het CDA is in mijn visie de meest kwalijke partij van ons land en is o.a. zeer gebaat bij de instandhouding van de monarchie-poppenkast waar mensen graag bij wegzwijmelen.
  De ‘C’ van het CDA is een verkrachting van waar die ‘C’ origineel voor staat en de CU holt diezelfde kant op.

  “Hare Majesteit de Koningin” interesseert het geen biet dat er in ons land onschuldigen in de gevangenis zitten of onterecht veroordeeld worden en ook praat ze graag met de “groten der aarde” in de Bilderberg-conferenties van schimmige figuren die in mijn ogen de wereld naar de afgrond helpen.

  Ik heb persoonlijk niets tegen haar en de “koninklijke familie” maar ik erken haar niet als mijn staatshoofd.

  Dankzij alles wat ik ontdekt heb op het internet ben ik wakker geschud en ik laat me geen oor meer aannaaien en ik laat me niet meer hersenspoelen door onze bestuurders die me van kinds af aan hersenspoelden met die nep-monarchie.

 6. Gerard
  Gerard zegt:

  @hanss

  Hare Majesteit moet staatsrechtelijk haar mond houden, Hans. That’s the problem. Als ze iets zegt, dan is dat in het buitenland. Wij moeten het doen met Jan Peter, van de partij met de C van dé Crisis, het probleem dat alle middelen heiligt. Zelfs een ‘wake-up-call’ is aan hem niet besteed. Wat het volk wil zal hem worst wezen. Kijk maar eens naar de persconferentie van vorige week (op Politiek 24).

 7. Bert Rieger
  Bert Rieger zegt:

  De top van de partijen uit de vorige eeuw, zitten mentaal nog in die eeuw.
  Dat geldt zeker ook voor Buitenhoftv. Het is tv voor een – langzaam – uitstervende generatie.
  Vraag is of we de oude partijen PvdA, CDA en VVD (en D66) kunnen moderniseren.
  In de VVD lijkt dat toch wel heel, heel moeizaam te gaan. Zie http://www.vvdnext.nl/

 8. mieke2
  mieke2 zegt:

  Kom, gaan we samen iets oprichten dat er voor zorgt dat die stomme reclames op publieke netten passé zijn, en rustig zendtijd vordert op ieder moment dat zoiets feitelijk in het belang is van Nederlanders. Want Maurice heeft inderdaad groot gelijk met z’n kritiek hier.

 9. Gerard
  Gerard zegt:

  Andere priorioteiten bij Buitenhof? Welnee!

  Den Haag wemelt het van bliksemafleiders. En de massamedia bieden ze alle ruimte. Als de zender ‘Wakker Nederland’ die gotspe kan doorbreken, kan ze zich verheugen op de allerbeste kijkcijfers ooit.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie