De electorale stand van het land

Zowel op de avond van de verkiezingen voor het Europees Parlment als erna heb ik commentaren en analyses gehoord en gelezen, waarvan ik het gevoel heb dat men zowel niet goed de verkiezingsuitslagen uit het verleden kent noch de peilingen die ik wekelijks uitbreng. Daarom heb ik een eigen analyse geschreven, die je onderaan aantreft.

 Op veel manieren is zowel de uitslag zelf als de reacties vanuit de politiek karakteristiek voor de (electorale) stand van ons land.

–  De verregaande fragmentatie van ons politieke landschap, die de slagvaardigheid van ons bestuur nog verder zal aantasten. De grootste partij die maar 19,9% haalt bij een verkiezing is ongekend evenals 6 partijen tussen 11 en 20%.

–  Een daling van de drie partijen, die tot eind van de jaren tachtig zo’n 75 a 80% van de bevolking achter zich wist, tot nog minder dan 45%.

–  De snelle opkomst van een (relatief) nieuwe partij, die door de bestaande orde (politiek en media) vanaf het begin wordt beschimpt en onderschat.

–  En ten slotte de manier waarop verliezers de kiezers en/of zichzelf voor de gek houden ten aanzien van hun gejuich over hun resultaat. De VVD spande hiermee de kroon. Ze haalde het slechtste verkiezingsresultaat (tweede kamer, provincie, europees parlement en gemeente) sinds 1971, maar er werd gereageerd alsof dit resultaat het beste was….

Lees mijn volledige analyse:

de-landelijke-electorale-verhoudingen-in-het-licht-van-de-uitslag-van-ep2009

7 antwoorden
 1. hanss
  hanss zegt:

  Ik heb je analyse gelezen Maurice, en ik zie enige overeenkomsten in Nederland met de Israëlische toestand want in Israël is het electoraat ook versplinterd en is er bijna nooit één partij die duidelijk met kop en schouders uitsteekt boven de rest.
  Maar net zoals in Israël zie je in Nederland wel dat de ene keer een coalitie met een rechts- of een links accent regeert en momenteel hebben we een regering met een links accent en de vorige keer een regering met een rechts accent wegens een partij als het CDA met uitzondering van de “paarse jaren” toen het CDA buitenspel stond.

  Partijen die veel protest-stemmers trekken (PVV en de SP) worden door de gevestigde orde als te extreem beschouwd en worden buitengesloten en zo blijft de middelmatigheid aan de macht, op dit moment gepersonificeerd door Balkenende.

  Wat Nederland nu nodig heeft is een staats-persoon (M/V) die de moed zou hebben om een regering van nationale eenheid te willen leiden omdat we een gemeenschappelijke vijand hebben: de economische crisis.
  Premier Netanyahoe van Israël trachtte zo’n regering te vormen maar de midden-linkse partij ‘Kadima’ doet niet mee in zo’n regering van nationale eenheid omdat Netanyahoe een gemeenschappelijke vijand ziet in Iran dat (wat mij betreft 100% zeker) op korte termijn atoomwapens zal bezitten die het tegen Israël wil inzetten.

  Onze “gemeenschappelijke vijand” wordt blijkbaar nog niet genoeg onderkend, maar ik geloof dat er nog veel ernstiger tijden gaan komen in economische zin want de VS staan op instorten en dat zal de hele wereld meesleuren.
  http://www.humanevents.com/article.php?id=32152

  Zal men nadien het gezonde verstand bewaren of de eerste de beste messias-figuur aangrijpen als ‘redder’ die beweren zal dat hij de beste oplossingen heeft?

  Beantwoorden
 2. Niermala Jankie
  Niermala Jankie zegt:

  Wij hebben een nieuwe partij Solidara, die voor alle mensen is ongeacht hun geloof, afkomst en sociaal economische klasse. Helaas hebben we te weinig aandacht gehad in de media. We staan voor een nieuw concept, tegen de verzuiling. Ik hoop dat we het met de volgende verkiezingen beter gaan doen en dat we wel genoemd worden in de peilingen.

  http://www.solidara.nl

  Met vriendelijke groet,
  Niermala Jankie

  Beantwoorden
 3. jetty
  jetty zegt:

  Niermala Jankie,

  Als ik moet geloven wat Wikepedia schrijft over de oprichter van Solidara, dan is de SP schandalig met hem omgegaan.
  Ik heb dit niet zo gevolgd, maar hij is toch democratisch gekozen in de Eerste Kamer? Waarom heeft de SP dit niet geaccepteerd?
  Heeft de SP wat dit betreft zijn eigen (ondemocratische) regels?
  Wie weet hier meer van?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCzg%C3%BCn_Yildirim

  Beantwoorden
 4. mieke2
  mieke2 zegt:

  @ jetty
  Wie weet hier meer van? Waar was jij najaar 2007?

  http://www.duzgunyildirim.nl/weblog/index.php

  Düzgün Yildirim, long-time en trouw SP-vertegenwoordiger (gekozene), werd in het tijdperk Jan Marijnissen rücksichtslos aan de kant gezet. Met hem vertrok nog heel wat meer SP-kader, waaronder Gemeenteraads- en Statenleden de kant van Overijssel op. Het verhaal is te lang om hier even snel uit de doeken te doen. Eén ding bleef voor mij persoonlijk over: de Socialistische Partij en z’n voormannen hebben zich in 2007 vooral van hun Stalinistische kant laten zien, en ik heb toen direct m’n lidmaatschap opgezegd.

  Over de electorale stand van het land: het is zorgelijk, maar met een beetje empathie en feitenkennis niet moeilijk om het electoraat aan je te binden. Niet à la Wilders of Verdonk en dat soort Nazi-methoden, maar m.i. puur humanistisch. Klein probleem: er bestaat nog geen werkelijk aansprekende humanistische politieke partij met een programma waar de feitenkennis en visie vanaf spatten… Maar dat hoeft slechts een kwestie van tijd te zijn.

  Beantwoorden
 5. jetty
  jetty zegt:

  Mieke, ik zat waarschijnlijk onder een steen.
  Misschien ben ik het ook gewoon vergeten allemaal.
  Ik herinner me nog wel Lazrak.
  Ik ga nu ook mijn lidmaatschap van de SP opzeggen, was ik al lang van plan, maar moet nu maar eens wezen.
  Van twee partijen lid zijn is ook een beetje dubbel, letterlijk en figuurlijk.

  De Partij voor de Dieren maakt nog kans op een zetel.

  http://www.trouw.nl/nieuws/article2784539.ece/Kamer_met_handen_in_het_haar_over_26e_zetel_EP.html

  Wat je laatste opmerking betreft: graag dan ook met een voorman/vrouw waar de feitenkennis en visie vanaf spatten.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *