Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De electorale stand van het land

Samenvatting van het artikel

De electorale stand van het land Zowel op de avond van de verkiezingen voor het Europees Parlement als erna heb ik commentaren en analyses gehoord en gelezen, waarvan ik het gevoel heb dat men zowel niet goed de verkiezingsuitslagen uit het verleden kent noch de peilingen die ik wekelijks uitbreng. Daarom heb ik een eigen analyse geschreven, die je onderaan […]

Lees volledig artikel: De electorale stand van het land

Leestijd: < 1 minuut

De electorale stand van het land

Zowel op de avond van de verkiezingen voor het Europees Parlement als erna heb ik commentaren en analyses gehoord en gelezen, waarvan ik het gevoel heb dat men zowel niet goed de verkiezingsuitslagen uit het verleden kent noch de peilingen die ik wekelijks uitbreng. Daarom heb ik een eigen analyse geschreven, die je onderaan aantreft.

 Op veel manieren is zowel de uitslag zelf als de reacties vanuit de politiek karakteristiek voor de (electorale) stand van ons land.

–  De verregaande fragmentatie van ons politieke landschap, die de slagvaardigheid van ons bestuur nog verder zal aantasten. De grootste partij die maar 19,9% haalt bij een verkiezing is ongekend evenals 6 partijen tussen 11 en 20%.

–  Een daling van de drie partijen, die tot eind van de jaren tachtig zo’n 75 a 80% van de bevolking achter zich wist, tot nog minder dan 45%.

–  De snelle opkomst van een (relatief) nieuwe partij, die door de bestaande orde (politiek en media) vanaf het begin wordt beschimpt en onderschat.

–  En ten slotte de manier waarop verliezers de kiezers en/of zichzelf voor de gek houden ten aanzien van hun gejuich over hun resultaat. De VVD spande hiermee de kroon. Ze haalde het slechtste verkiezingsresultaat (tweede kamer, provincie, europees parlement en gemeente) sinds 1971, maar er werd gereageerd alsof dit resultaat het beste was….

Lees mijn volledige analyse:

de-landelijke-electorale-verhoudingen-in-het-licht-van-de-uitslag-van-ep2009

U heeft zojuist gelezen: De electorale stand van het land.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Terug naar de homepage

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.