Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 6 augustus 2021

Dagcijfers 3 augustus - 22293
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 6 augustus 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 6 augustus 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 6 augustus 2021

Terug naar normaal

Het verloop van de cijfers sinds het verschijnen van de Bonusbult is precies zoals voorspeld. Ongeveer 1500 extra ziekenhuisopnames hebben we gezien op een totaal van 65.000 oftewel 2,3%. In absolute cijfers dus uiterst beperkt, maar het heeft wel weer voor een enorme aanwakkering van het angstgevoel gezorgd. Een volstrekt voorspelbaar verloop nadat we de cijfers van de eerste 10 dagen na de start van de Bonusbult hebben gezien.

Nu gaan we weer terug naar normaal, alleen wel met een achterstand van twee maanden in het dalen van het aantal ziekenhuisopnames, dat we zonder deze superspread events al tot bijna nul zagen dalen eind juni. Maar dat is niet anders. Het goede nieuws blijft dat we de Reff nog steeds met 0,03 per dag zien dalen. We laten nog wel even het gele lijntje zien, om aan te geven waar het de komende dagen op af gaat:

Covid Dagcijfers 6 augustus 2021 - 22295

Het aantal overlijdens stijgt ook iets tot nu gemiddeld 5 per dag en daar lijkt ook de top bereikt (overlijdens lopen ruim een week achter op de opname cijfers). Te verwachten is dat de PCR curve (de blauwe lijn) en de opnamecijfers (oranje en de gele voorspelling) over een paar dagen weer gelijk gaan lopen.

Ook aan de R-waarden zien we dat we weer bijna terug zijn bij normaal:

Covid Dagcijfers 6 augustus 2021 - 22296

De actuele R-waarde op basis van ziekenhuisopnames is nu 0,87, berekend voor 26 juli en daalt met ongeveer 0,03 per dag, waarschijnlijk tot rond de 0,75. Een jaar geleden was de R-waarde al 1,25, om uiteindelijk door te stijgen tot bijna 1,5. Dat is het grote verschil met vorig jaar, dat is toe te schrijven aan de nog zeer kleine immuniteit die toen opgebouwd was.

De grote vraag is natuurlijk of onze overheid in staat is om zelf ook terug te gaan naar normaal! Maar de verwachting is dat het besef dat alles echt met ventilatie te maken heeft, maar heel langzaam zal indalen. De keuze is om daar adequate normen voor op te stellen, of grote binnen evenementen te verbieden.

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 62 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 58 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,87 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.