Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 3 augustus

Dagcijfers 3 augustus - 22300
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 3 augustus 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 3 augustus

Leestijd: 3 minuten

Over de top

De datum stond al lang in onze agenda geschreven: 25 juli de top met 80 ziekenhuisopnames per dag. Dat hadden we berekend nadat we in de eerste week de stijging van de PCR cijfers van de 0-29 jaar groep vergeleken met de 30+ groep. Deze grafiek geeft in wezen onze basis aan:

Dagcijfers 3 augustus - 22228

In deze grafiek zien we de enorme stijging van de PCR uitslagen een paar dagen na 26 juni, de dag dat de uitgaanscentra weer open gingen. De stijging is eerst alleen te zien bij de leeftijdsgroepen onder de 30 jaar, waarvan hier alleen de groep 20-29 jaar getoond wordt. De leeftijdsgroep 50-59 jaar stijgt pas 10 dagen later, omdat deze groep besmet is door de feestgangers die overwegend jonger dan 30 jaar zijn.

Het gegeven dat de jongeren zelden in het ziekenhuis terecht komen en dat de besmettingen slechts voor een deel doorgegeven worden naar de oudere leeftijdsgroepen, vormden de basis voor onze voorspelling. Het verloop van de Bonusbult onder een vergrootglas ziet er inmiddels zo uit:

Dagcijfers 3 augustus - 22230

Tot ons genoegen zien we de opnamecijfers precies zoals van tevoren berekend dalen en de top van de Bonusbult ligt inmiddels achter ons. Halverwege 25 en 26 juli en inderdaad een maximum van 80 opnames per dag. We zullen nu spoedig weer terug zijn op de R-waarde van 0,75 of lager, zoals we op 26 juni nog hadden. De R-waarde berekend op basis van de PCR waarde (loopt altijd een week voor op de opname cijfers) ligt nu rond de 0,7. Eerst nog even het hele plaatje, om de cijfers ook in verhouding te zien:

Dagcijfers 3 augustus - 22232

Wat nog even op te merken is, dat is dat de PCR cijfers (de blauwe lijn dus) snel weer gelijk zullen lopen met de opnamecijfers en dan zijn we in feite terug bij de situatie van begin juni. Door deze Bonusbult zijn we in feite 2 maanden achterop geraakt met de cijfers, maar wel is er hierdoor een flinke extra immuniteit ontstaan bij naar schatting een half miljoen Nederlanders, met name dus de jongeren. Dat zou een daling van de R-waarde van ongeveer 0,1 punt kunnen veroorzaken, dus de R zou zomaar eens lager dan 0,75 uit kunnen komen. Besef ook dat de R op basis van de PCR nu rond de 0,7 uit komt!

Dit is het plaatje van de R-waarde dat het ook laat zien:

Dagcijfers 3 augustus - 22231

De allerbelangrijkste lessen die we uit het feestgebeuren kunnen leren zijn:

 • De superspreads die in de feestlocaties hebben plaatsgevonden, hebben waarschijnlijk rond de half miljoen jongeren besmet (rond de 200 besmettelijken zijn daarvoor verantwoordelijk geweest)
 • Voor een klein deel zijn hierdoor mensen uit de oudere leeftijdsgroepen besmet
 • Uit de PCR cijfers aan het begin van deze uitbraak is nauwkeurig het verdere verloop te berekenen, het is geen koffiedik-kijken!
 • Uitgaanscentra in gesloten ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen, kunnen pas heropend worden als voldaan wordt aan nog te ontwikkelen ventilatie-criteria. Een kwartiertje een raam open zal zeker geen juiste maat zijn.
 • Festivals die in de (deels) openlucht plaats vinden, lopen vrijwel geen enkel risico, omdat daar altijd voldoende verdunning van het virus plaats vindt.

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 68 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 56 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,96 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.