Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 16 juli

Dagcijfers 16 juli - 21730
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 16 juli 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 16 juli

Leestijd: 3 minuten

Stoelriemen vast

Het kan niemand ontgaan zijn dat er sinds de opening van het nachtleven een flinke uitbraak is als we kijken naar de PCR cijfers. Maar wat zien we nu eigenlijk? Een stijging van het netto aantal positieve testen (dat is na aftrek van het aandeel false positives) van 150 op 28 juni naar meer dan 10.000/dag 12 dagen later. 70 maal zoveel! Dat komt overeen met een R-waarde van ruim 4. Als we dan meenemen dat de immuniteit inmiddels rond de 75% zou moeten zitten (natuurlijke opbouw plus vaccinatie), dan betekent dit een R0 van 16 en dat is volgens het RIVM alleen maar mogelijk als het virus zich door de lucht verspreidt. We zijn benieuwd naar de uitleg van het RIVM.

Eerst maar even het plaatje:

Dagcijfers 16 juli - 21720

Tot aan 26 juni zien we het normale verloop, zoals we al op 26 april hadden voorspeld. De R maakte met de komst van het voorjaar een daling van 35% door en zowel de PCR cijfers als het aantal ziekenhuisopnames daalden gelijk op. Tot 26 juni, de dag dat de feestzalen weer open mochten en de virusverspreiding in deze slecht geventileerde ruimtes vrij spel kreeg. Een enorm aantal bezoekers werd daarbij besmet. Inmiddels zijn er 100.000 positieve uitslagen geregistreerd en verwacht mag worden dat daarbij 500.000 mensen ook daadwerkelijk “besmet” zijn geraakt en dat vrijwel uitsluitend in de leeftijdsgroep jonger dan 30 jaar.

Wat we verder aan de cijfers lijken te zien is dat er besmettingen plaats vinden vanuit de 0-29 groep naar de 30+ groep. Deze PCR cijfers in deze leeftijdsgroep stijgen namelijk een week later pas en in verhouding is dat dan ongeveer 20% van het aantal positieve testen de week ervoor. Als we dan de stijging in de 0-29 groep als maatgevend beschouwen, dan kunnen we daaruit de voorspelling voor de 30+ groep schatten en dat is de rood-gestreepte lijn. Wel met de aantekening dat dit een nog erg onzekere voorspelling is, het is meer ter indicatie hoe het verloop zou kunnen gaan worden.

Deze grafiek laat ook zien hoe dat zit met het aantal ziekenhuisopnames dat door NICE wordt gemeld:

Dagcijfers 16 juli - 21724

We zien hier dat de ziekenhuisopnames bij de groep onder de 30 begint te stijgen rond 6 juli, een week na de het begin van Dansen met Jansen. De stijging bij de oudere leeftijdsgroep begint rond 13 juli, een week later dus.

Ook moeten we hierbij opmerken dat de grote vraag is wat we nu eigenlijk zien. Het zijn positieve PCR uitslagen, maar zijn deze mensen ook ziek geworden of hebben anderen besmet? Het virus zorgt voor een immuunreactie, zowel als je nog niet met het virus in aanraking bent geweest, maar ook wanneer je immuun bent door besmetting of vaccinatie. Dus een positieve PCR test leert vooralsnog niet meer dan dat je in de buurt bent geweest van een met corona besmet persoon.

Daarnaast is het zo dat de sneltesten de aanwezigheid van IgA in het neusslijmvlies aantonen. Dat ontstaat enige dagen nadat je in aanraking bent geweest met het corona virus en waarschijnlijk inmiddels besmettelijk zult zijn. De selectiviteit van de test is ongeveer 70%. Als je een marge van 1-2 dagen hanteert tussen het moment van testen en het binnentreden van de feesttent, dan betekent dat dat je maximaal 50% van de besmettelijken tegen zult houden. Het falsificeren van QR-codes zal dus zeker niet als enige oorzaak aangewezen kunnen worden voor de uitbraak, je kunt gewoon niet iedereen buiten de deur houden die op dat moment besmettelijk is.

Dit alles zorgt er dan vervolgens weer voor dat we nu in alarmfase rood zitten! Niet omdat we ongehoorzaam zijn, maar omdat a) het testen niet kan werken en b) deze locaties met slechte ventilatie bij uitstek geschikt zijn als superspread locaties.

Interessant is het ook om de R-waarde grafiek te laten zien op basis van ziekenhuisopnames en ook op basis van de PCR testen:

Dagcijfers 16 juli - 21721

We zien dat de 3 lijnen vrijwel samenvallen, tot ongeveer 1 juli. De plotselinge toename is er ook in België, maar buigt daar inmiddels weer af richting de 1. In Nederland blijft de R op basis van ziekenhuisopnames steken op ongeveer 1,6, maar op basis van de PCR is deze verder doorgestegen tot boven de 3. Inmiddels lijken de PCR cijfers gestabiliseerd rond de 10.000/dag en lijken zelfs iets te gaan dalen. Dat past ook helemaal bij het feit dat het een uitbraak is geweest in de uitgaanscentra, die inmiddels weer zijn gesloten en dus zullen er van die kant geen positieve PCR resultaten meer bijkomen.

En de dagcijfers zijn:

    • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 40 *
    • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 28 *
    • Actuele geschatte R-waarde: 1,73 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205