Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 11 juni

Dagcijfers 11 juni - 20886
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 11 juni 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 11 juni

Leestijd: 2 minuten

Polderweg

De cijfers beginnen op een polderweg te lijken: rechtuit en je weet precies waar je uitkomt. De R staat nu al sinds begin mei op en waarde tussen de 0,77 en 0,82. Wel zullen er in tegenstelling tot een polderweg, die echt kaarsrecht is, steeds meer slingeringen in komen, omdat de aantallen ziekenhuisopnames steeds kleiner worden. De trend is dat we vandaag op 35 opnames per dag zitten en met een R van 0,8 duurt het 12 dagen voordat deze is gehalveerd. Een constante R-waarde is feitelijk hetzelfde als een constante immuniteit, want met deze lage opnamecijfers, vindt er vrijwel geen natuurlijke opbouw meer plaats van immuniteit. Wel zou er sprake moeten zijn van opbouw van immuniteit door de vaccinatie, maar vooralsnog lijken we dat niet terug te zien in de cijfers.

Wel zien we het aantal overlijdens ook gestaag dalen, het 7-daagse gemiddelde staat nu op 6 overlijdens per dag en dat is dus 6% van het maximum dat we in december hadden.

Verder volgt de daling nog steeds vrijwel exact het model dat we eind april weer geactiveerd hebben nadat het voorjaarsweer was aangebroken en dus lijkt de conclusie dat het voorjaar een bijdrage heeft van ongeveer 30% in de besmettingscijfers (0,8 X 1,3 = 1,04 in maart) juist te zijn. Daar zou nog iets afgesnoept kunnen worden door vaccinatie, maar dan hadden we ook een dalende trend moeten zien als vervolg.

Dit is dan weer de grafiek zoals we die gewend zijn:

Dagcijfers 11 juni - 20891

Het lijkt er wel op dat de cijfers van de PCR-test minder snel gaan dalen dan de opnamecijfers. Dat is verklaarbaar, doordat er door de vaccinatie naar verhouding minder mensen in het ziekenhuis terecht komen. Uiteindelijk is dat natuurlijk ook het doel van vaccinatie.

En ook voor de R-waarde maar weer de “klassieke” variant:

Dagcijfers 11 juni - 20887

De GGD-cijfers van afgelopen woensdag zijn 37% lager dan die van vorige week woensdag, terwijl er 10% minder mensen kwamen om zich te laten testen.

Dit is de totaalgrafiek met nog steeds het identieke patroonals van de laatste twee weken.

Dagcijfers 11 juni - 20896

En de dagcijfers zijn:

    • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 34 *
    • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 35 *
    • Actuele geschatte R-waarde: 0,82 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.